Kehamilan

Pilih Bidan atau Pakar Obstetrik, Sekiranya Anda Ingin Merancang Kehamilan?

Adakah anda merancang untuk mempunyai anak dalam masa terdekat? Sekiranya demikian, sudah tentu akan ada banyak perkara yang mesti disiapkan dengan teliti. Langkah pertama yang mesti anda ambil biasanya untuk menentukan pengamal kesihatan mana yang kompeten untuk mewujudkan impian anda. Sama ada bidan atau pakar obstetrik. Siapa, ya, yang harus dipilih?

Pertama fahami perbezaan antara keduanya

Ramai orang berpendapat bahawa bidan dan pakar obstetrik adalah dua profesion yang serupa. Ya, kedua-duanya pakar dalam masalah kehamilan dan ginekologi, sering menjadikan bidan dan pakar obstetrik disamakan.

Sebenarnya, kedua bidan dan pakar obstetrik mempunyai banyak perbezaan khas yang mungkin tidak anda fahami.

Bidan

Perbezaan paling asas antara bidan dan pakar obstetrik adalah latar belakang pendidikan mereka. Seorang bidan adalah seseorang yang telah mengikuti program pendidikan profesional perbidanan, yang biasanya tersedia di peringkat pendidikan bidan D3 dan D4.

Masa yang diperlukan seseorang untuk menjadi bidan secara rasmi adalah sekitar 3-4 tahun.

Tetapi ia tidak berhenti di situ. Sekiranya anda ingin membuka latihan anda sendiri, bidan mesti mempunyai sijil kecekapan sebagai bukti bahawa kebolehannya layak untuk menyokong kerjanya.

Sejak awal pendidikan, bidan telah diperkenalkan secara langsung ke dunia kesihatan dan ginekologi. Berbekalkan kepakaran mereka, bidan dipercayai sebagai pekerja kesihatan yang tidak hanya bersedia membantu menangani kehamilan.

Kumpulan umur dari bayi hingga wanita dewasa juga dapat memeriksa kesihatan mereka di bidan.

Menurut M. Christina Johnson, CNM, sebagai pengarah di American College of Nurse-Midwifes (ACNM) di Amerika Syarikat, bidan umumnya cenderung pakar dalam menangani aduan yang normal semasa kehamilan.

Peralatan yang dimiliki oleh bidan biasanya hanya secara khusus menangani tindakan program kehamilan yang masih biasa, bukan yang kompleks.

Pakar Obstetrik

Sementara itu, pakar obstetrik adalah profesional perubatan yang mempunyai kemampuan khas untuk menyediakan dan melayani perawatan mengenai kehamilan, obstetrik, dan kelahiran anak.

Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti bidan. Tetapi sekali lagi, kedua bidan dan pakar obstetrik mempunyai latar belakang pendidikan yang berbeza.

Sebelum menjadi pakar obstetrik, pakar obstetrik mesti mengambil pendidikan sarjana perubatan 3.5-4 tahun terlebih dahulu.

Selepas menamatkan pengajian, diperlukan sekitar 2 tahun untuk menjalani pembantu bersama (koas) yang kemudian diikuti dengan menjalankan ujian kecekapan doktor sebagai tahap sebelum dilantik sebagai pengamal am.

Sekiranya semua peringkat telah selesai, seorang doktor umum baru dibenarkan untuk mengambil pakar kebidanan (obstetrik dan ginekologi / ob-gyn) yang berlangsung lebih kurang 4 tahun.

Itulah sebabnya doktor biasanya mempunyai kecekapan yang lebih tinggi untuk menangani aduan mengenai kehamilan dan kelahiran anak, jelas Jennifer Niebyl, M.D., seorang pensyarah bidang obstetrik dan ginekologi di University of Iowa di Amerika Syarikat.

Pilih bidan atau pakar obstetrik untuk bersedia untuk program kehamilan?

Sebenarnya, walaupun mereka mempunyai tugas yang sama, kedua pekerja kesihatan ini mempunyai kecekapan dan kepakaran yang sangat berbeza.

Tidak terkecuali dalam membuat persiapan untuk kehamilan jangka panjang. Sekiranya ini yang anda rancangkan, bidan atau pakar kandungan boleh menjadi pilihan yang tepat.

Walau bagaimanapun, ada nota khas yang harus anda fahami. Anda lihat, kerana kewibawaan dan kompetensi bidan tidak sama dengan pakar obstetrik, bidan biasanya hanya dapat melakukan perundingan dan pemeriksaan asas pada awalnya.

Sekiranya kemudian anda memerlukan tahap pemeriksaan kesihatan yang lebih mendalam, seperti pentadbiran ubat, pemeriksaan ultrasound, atau tindakan susulan lain, maka pakar obstetrik adalah jawapan yang tepat.

Kerana biasanya sebelum merancang program kehamilan, keadaan tubuh anda dan pasangan anda akan diperiksa secara menyeluruh - termasuk semua organ pembiakan dalaman.

Sekiranya kemudian didapati ada masalah, sama ada kedudukan rahim yang miring, rahim terbalik, atau keadaan tidak normal yang lain dalam sistem pembiakan, doktor yang mempunyai kuasa lebih banyak untuk membantu anda menangani masalah ini.

Berdasarkan hasil ini, doktor dapat menentukan program kehamilan mana yang paling sesuai untuk anda dan pasangan.