Kesihatan wanita

9 Ujian Kesihatan untuk Wanita berusia 40-an

Seiring dengan usia, badan biasanya akan mengalami penurunan fungsi. Selain itu, sistem kekebalan tubuh biasanya menurun yang akan mengakibatkan kemampuan tubuh untuk menangkis penyakit. Biasanya usia pertengahan, bermula dari usia 40 tahun, menjadi cahaya kuning bagi wanita untuk lebih peka terhadap keadaan kesihatan mereka. Berikut adalah beberapa ujian kesihatan untuk wanita yang harus dilakukan sekiranya anda berusia 40-an.

Apa jenis ujian perubatan untuk wanita berusia 40-an yang perlu dilakukan?

1. Pemeriksaan tekanan darah

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar tekanan darah anda diperiksa setiap tahun dan bermula pada awal 20-an. Terutama jika anda berusia 40-an, ini adalah ujian wajib bagi semua wanita.

Tekanan darah yang tidak terkawal boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko utama penyakit jantung dan strok. Tekanan darah normal adalah pada 120/80 mmHg. Sekiranya tekanan darah anda melebihi had normal, anda boleh menurunkannya dengan diet, senaman, dan ubat-ubatan.

2. Ujian tahap kolesterol

Tahap kolesterol tinggi adalah salah satu pencetus penyakit jantung. Oleh itu, anda harus kerap memulakan pemeriksaan kadar kolesterol dalam badan untuk memeriksa tahap kolesterol jahat (LDL), kolesterol baik (HDL), dan trigliserida setiap tahun.

Sekiranya tahap kolesterol jahat melebihi 130 maka anda perlu mengubah gaya hidup dan mula menjalani diet sihat yang dapat membantu menurunkan dan menstabilkan kadar kolesterol dalam badan.

3. Memeriksa kadar gula dalam darah

Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan agar wanita memulakan ujian gula darah tahunan bermula pada usia 45 tahun. Makan makanan yang tidak sihat, tinggi kalori, gula, dan lemak, dapat meningkatkan kadar gula dalam darah

Lama kelamaan, keadaan ini akan berkembang menjadi diabetes. Doktor anda biasanya akan memulakan dengan ujian glukosa puasa atau ujian A1C (ujian darah yang menunjukkan tahap gula darah purata anda selama 3 bulan terakhir).

4. Pemeriksaan mata

Ujian kesihatan bagi wanita yang tidak kurang pentingnya adalah ujian mata. Persatuan Optometrik Amerika menyatakan bahawa ketika seorang wanita mencapai usia 40 tahun, kesihatan matanya harus diuji setiap 1-3 tahun.

Penyakit yang mengancam kesihatan mata wanita berusia 40-an adalah glaukoma, rabun jauh, dan degenerasi makula. Selain itu, jika anda menghidap diabetes, kesihatan retina anda juga perlu diperiksa kerana diabetes boleh menyebabkan masalah kesihatan mata.

5. Pemeriksaan kanser serviks

Wanita berumur antara 30-65 tahun perlu menjalani Pap smear setiap tiga tahun dan ujian HPV setiap lima tahun. Jangan teragak-agak untuk berkongsi sejarah seksual anda dengan doktor anda untuk mengetahui perkara yang perlu dibimbangkan. Terutama jika anda mempunyai sejarah pelbagai rakan kongsi.

6. Pemeriksaan payudara

Pemeriksaan payudara yang paling penting dan awal bermula dengan pemeriksaan payudara sendiri (BSE). Ini dilakukan dengan memeriksa sendiri keadaan payudara dengan mengesan sama ada terdapat perubahan seperti benjolan, bentuk, kedutan, lekukan di sekitar payudara dengan merasakannya.

Di samping itu, penting untuk mengetahui perubahan pada puting susu. Perubahan ini boleh merangkumi bentuk, ukuran, ruam, dan rasa sakit.

7. Pemeriksaan kulit

Kulit adalah bahagian penting yang tidak boleh terlepas dari serangkaian ujian kesihatan untuk wanita. Sebabnya, kulit menjadi perisai bagi tubuh yang terdedah kepada cahaya matahari langsung dan pencemaran setiap hari.

Oleh itu, seiring bertambahnya usia anda perlu memberi perhatian lebih kepada kesihatan kulit. Wanita berkulit putih lebih berisiko tinggi menghidap barah kulit seperti melanoma dan jenis lain berbanding wanita berkulit gelap.

Mempunyai keluarga dengan melanoma dan mengalami selaran matahari yang kerap pada usia muda meningkatkan risiko anda menghidap barah kulit. Oleh itu, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk memeriksa keseluruhan keadaan kulit anda. Juga, jangan ragu untuk berjumpa doktor jika anda melihat perubahan pada kulit anda seperti tahi lalat yang membesar, ruam, atau bercak.

8. Pemeriksaan tiroid

Kira-kira 13% wanita berusia 35-65 tahun mempunyai hipotiroidisme (tiroid kurang aktif). Oleh itu, disarankan agar anda menjalani pemeriksaan tiroid sekurang-kurangnya setiap lima tahun sekali. Sebabnya, beberapa gangguan tiroid juga lebih biasa berlaku selepas menopaus.

Tiroid yang kurang aktif biasanya diukur melalui ujian darah. Sekiranya anda mengalami gejala seperti perubahan mood, kenaikan berat badan, tabiat tidur, dan peningkatan kolesterol secara tiba-tiba, segera berjumpa doktor kerana ini dapat menunjukkan masalah tiroid.

9. Ujian kesihatan mental

Bukan hanya kesihatan tubuh wanita yang perlu dipertimbangkan, kesihatan mental juga perlu dipertimbangkan. Wanita berusia 40-an dan lebih terdedah kepada kemurungan. Ini kerana ini adalah zaman peralihan di mana wanita menghampiri menopaus. Perubahan hormon yang berlaku boleh membuat wanita lebih mudah stres.

Penyelidikan menunjukkan wanita berusia antara 40-59 tahun juga mempunyai kadar kemurungan yang lebih tinggi daripada wanita muda. Di samping itu, banyak wanita yang memasuki usia 40-an mengalami kegelisahan yang berlebihan. Oleh itu, lebih baik mengunjungi ahli terapi profesional untuk memeriksa kemungkinan kemurungan yang mungkin berlaku.

Pelbagai ujian kesihatan untuk wanita dilakukan sebagai usaha pencegahan awal terhadap pelbagai penyakit serius yang mungkin mengancam anda seiring bertambahnya usia. Oleh itu, cubalah berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis dan siri ujian yang perlu dijalankan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found