Urologi

Pelbagai Jenis Rawatan untuk Penyakit Prostat

Penyakit prostat adalah masalah yang sering berlaku pada lelaki, terutama mereka yang telah memasuki usia 50 tahun ke atas. Terdapat beberapa masalah dengan prostat yang tidak memerlukan rawatan khas.

Sekiranya simptom tersebut mengganggu fungsi kencing dan pembiakan, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Berikut adalah beberapa rawatan untuk merawat penyakit prostat.

Pilihan rawatan penyakit prostat

Rawatan tentu akan dijalankan mengikut jenis penyakit. Terdapat tiga jenis penyakit yang boleh menyerang prostat, termasuk:

 • prostatitis. Penyakit ini boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau keradangan akibat kecederaan pada prostat. Prostatitis akan menyebabkan simptom dalam bentuk kesakitan setiap kali anda membuang air kecil.
 • Penyakit BPH. Penyakit ini berlaku kerana ukuran prostat membesar lebih dari yang sepatutnya, sehingga menyempitkan uretra yang menyukarkan penghidapnya untuk membuang air kecil.
 • Kanser prostat. Sel-sel barah dapat menyerang seluruh bahagian tubuh, termasuk prostat.

Ketiga-tiga penyakit itu mempunyai prosedur rawatan tersendiri. Oleh itu, jika anda mula merasakan gejalanya, lebih baik segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Sebagai gambaran, secara umum, perubahan gaya hidup penting untuk memperbaiki keadaan prostat. Doktor akan merawat penyakit prostat dengan menetapkan ubat oral atau pembedahan. Berikut adalah penjelasan masing-masing.

Perubahan gaya hidup untuk dibuat

Kejayaan rawatan penyakit prostat pastinya tidak dapat dipisahkan dari usaha pesakit sendiri untuk dapat pulih atau pulih dari keadaannya. Jadi, pesakit juga harus berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan gejala yang dirasakan seperti berikut.

 • Elakkan alkohol dan kafein yang boleh menyebabkan kencing kerap.
 • Elakkan makanan pedas dan berasid yang boleh merengsakan pundi kencing.
 • Minum banyak air untuk membasmi bakteria dari pundi kencing.
 • Tingkatkan pengambilan buah-buahan atau sayur-sayuran yang mengandungi serat untuk mengelakkan risiko sembelit yang boleh memberi tekanan pada pundi kencing dan prostat.
 • Kurangkan penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti dekongestan dan antihistamin, yang boleh mempengaruhi otot-otot dalam pundi kencing.

Rawatan dengan ubat

Pada prostatitis, jenis ubat yang diresepkan berbeza bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya prostatitis disebabkan oleh bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik untuk membantu membunuh bakteria tersebut.

Ubat itu adalah ubat oral yang mesti diambil, biasanya selama 6-8 minggu. Tetapi sekiranya kesnya lebih teruk, doktor boleh memberikan antibiotik melalui suntikan. Selepas itu, rawatan diteruskan dengan mengambil ubat selama 4-6 minggu.

Sebaliknya, jika prostatitis disebabkan oleh keradangan, antibiotik mungkin tidak berfungsi untuk penyakit ini. Ubat yang diberikan akan berfungsi untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan.

Ubat yang paling sering digunakan untuk merawat penyakit prostat radang adalah: penghalang alfa yang berfungsi dengan merehatkan otot di sekitar prostat dan pundi kencing. Jenis yang biasanya digunakan adalah tamsulosin dan silodosin. Kadang kala, NSAID juga diberikan untuk menjadikan pesakit lebih selesa.

Sementara itu, dalam pembesaran prostat jinak (BPH), doktor boleh menetapkan ubat finasteride dan dutasteride untuk menghentikan pertumbuhan prostat atau mengurangkan saiznya.

Dadah penghalang alfa seperti doxazosin atau tadalafil dan Perencat 5-alpha-reduktase Ia juga digunakan agar gejala kesakitan dapat dikurangkan dan diperbaiki. Kadang kala doktor boleh menetapkan ubat kombinasi untuk rawatan yang lebih berkesan.

Rawatan penyakit prostat dengan pembedahan

Sekiranya keadaan tidak bertambah baik setelah minum ubat, doktor akan mengesyorkan anda menjalani pembedahan prostat. Biasanya, pembedahan diperlukan oleh pesakit BPH dan barah prostat ketika keadaan semakin teruk atau sudah memasuki tahap yang lebih maju.

Operasi akan dilakukan apabila gejala yang muncul lebih parah seperti darah di dalam air kencing atau berlakunya penyumbatan saluran kencing, suatu keadaan di mana pesakit membuang sedikit atau tidak ada air kencing sama sekali.

Untuk merawat pembesaran prostat jinak, terdapat pelbagai prosedur pembedahan untuk dipilih. Sebilangan besar prosedurnya adalah transurethral, iaitu dengan memasukkan tiub nipis ke dalam uretra ke prostat untuk mengurangkan ukurannya.

Beberapa jenis prosedur adalah reseksi transurethral prostat (TURP), pemotongan transurethral prostat (TUIP), dan pembedahan menggunakan laser yang akan memusnahkan sebahagian tisu prostat. Sebilangan besar pesakit dapat pulang pada hari yang sama selepas pembedahan.

Operasi lain adalah prostatektomi, iaitu pembedahan membuang sebahagian atau seluruh tisu kelenjar prostat. Operasi ini kebanyakan dilakukan pada pesakit barah prostat yang telah memasuki tahap yang lebih tinggi, tetapi juga dapat dilakukan untuk merawat pembesaran prostat jinak.

Terapi

Apabila pesakit didiagnosis menghidap barah prostat, secara amnya doktor akan melihat apakah barah jenis ini dapat tumbuh dengan cepat. Sekiranya keadaannya berbahaya, rawatan akan dijalankan dengan segera.

Selain pembedahan, terapi juga merupakan prosedur untuk merawat barah prostat yang mesti dilalui oleh pesakit. Beberapa jenis terapi adalah:

 • Kemoterapi menggunakan ubat yang membunuh sel barah.
 • Terapi hormon untuk menghentikan pengeluaran testosteron yang boleh mencetuskan pertumbuhan sel barah.
 • Terapi sinaran yang menggunakan tenaga bertenaga tinggi.
 • Terapi biologi dengan mengambil beberapa sel imun yang kemudiannya akan dirumuskan dan direkayasa secara genetik untuk melawan sel barah.

Terdapat juga terapi dengan urutan prostat. Terapi urut ini dipercayai mempunyai manfaat kesihatan dan menyokong penyembuhan penyakit prostat.

Rawatan penyakit prostat dengan ubat herba

Kadang-kadang beberapa pesakit bimbang tentang kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh ubat perubatan. Itulah sebabnya mengapa banyak pesakit mencuba ubat-ubatan herba.

Salah satunya ialah saw palmetto. Saw palmetto berasal dari pokok palma kecil yang tumbuh di kawasan Amerika Utara. Ubat herba ini sering digunakan untuk merawat gejala pembengkakan prostat seperti aliran air kencing yang lemah.

Keberkesanan saw palmetto juga diuji dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Urology. Telah ditunjukkan bahawa lelaki yang mengambil pil sawit sawit selama enam bulan melaporkan bahawa mereka berjaya mengurangkan intensiti gejala mereka.

Walau bagaimanapun, keberkesanan penggunaan ubat saw palmetto masih perlu dikaji lebih lanjut. Di samping itu, tidak ada kajian yang benar-benar mengesahkan bahawa saw palmetto boleh menjadi rawatan yang baik untuk BPH.

Alternatif seterusnya adalah jus cranberry. Minum segelas atau dua jus cranberry sehari dapat membantu menangkis jangkitan saluran kencing pada sesetengah orang. Selain itu, jus cranberry juga dapat membantu pesakit yang juga mengalami jangkitan saluran kencing.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk benar-benar membuktikan sifat-sifat ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found