Ubat dan Makanan Tambahan

Hepatitis B Immunoglobulin: Kegunaan, Dos, dll. •

Hepatitis B Immunoglobulin Apa Ubat?

Untuk apa imunoglobulin hepatitis B?

Imunoglobulin Hepatitis B umumnya digunakan untuk mencegah orang terjangkit hepatitis B setelah menerima transplantasi hati, dan pada bayi yang dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti hepatitis B. Ia juga dapat digunakan untuk orang yang telah dijangkiti hepatitis B melalui produk yang berkaitan dengan darah, melakukan hubungan seksual dengan orang yang dijangkiti, atau tinggal di rumah yang sama dengan orang yang dijangkiti.

Imunoglobulin hepatitis B bukan vaksin, kerana tidak dapat memberikan perlindungan jangka panjang dari hepatitis B. Untuk perlindungan jangka panjang, anda harus menerima vaksin hepatitis B seperti Engerix-B, Recombivax HB, atau Twinrix. Imunoglobulin hepatitis B juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimana menggunakan imunoglobulin hepatitis b?

Imunoglobulin hepatitis B disuntik ke otot atau urat melalui pam infusi. Seorang profesional penjagaan kesihatan akan memberikan suntikan ini.

Untuk pencegahan selepas terdedah kepada darah yang tercemar:

Imunoglobulin hepatitis B biasanya diberikan segera setelah terdedah kepada orang yang dijangkiti, lebih baik dalam masa 7 hari. Penguat biasanya diberikan selepas 24 jam. Doktor anda juga boleh mengesyorkan agar anda menerima vaksin Hepatitis B ketika anda memulakan terapi dengan imunoglobulin Hepatitis B

Untuk pencegahan selepas hubungan seksual dengan orang yang dijangkiti:

Imunoglobulin hepatitis B diberikan sekali setiap 14 hari selepas hubungan terakhir. Anda juga mesti mendapat vaksin hepatitis B jika anda ingin terus berhubungan dengan orang tersebut.

Untuk pencegahan orang yang tinggal di rumah yang sama dengan orang yang dijangkiti:

Ubat ini harus diberikan kepada balita di bawah usia 12 bulan, jururawat yang bersentuhan dengan darah orang yang dijangkiti, dan orang yang berkongsi pisau cukur, sikat gigi, atau barang peribadi lain dengan orang yang dijangkiti. Ahli keluarga juga mungkin memerlukan vaksin hepatitis B.

Untuk bayi yang dilahirkan oleh ibu yang dijangkiti hepatitis B:

Ubat ini biasanya diberikan dalam masa 12 jam sejak kelahiran, atau ketika bayi dalam keadaan stabil. Selain imunoglobulin hepatitis, bayi juga harus mendapat vaksin hepatitis B, yang diberikan dalam 3 suntikan.

Suntikan vaksin hepatitis B pertama biasanya diberikan ketika anak berusia 7 hari. Vaksinasi kemudian diberikan pada 1 bulan dan 6 bulan selepas vaksin hepatitis B pertama. Sekiranya bayi tidak menerima vaksin sebelum usia 3 bulan, dos kedua imunoglobulin Hepatitis B harus diberikan. Jadual vaksinasi anak anda juga mungkin berbeza dari garis panduan di atas. Ikuti arahan doktor anda atau jadual yang disyorkan oleh jabatan kesihatan tempat anda tinggal.

Sekiranya bayi sama sekali tidak menerima vaksin hepatitis B, dos hepatitis imuno globulin kedua dan ketiga harus diberikan 3 dan 6 bulan setelah dos pertama. Semasa mengambil imunoglobulin Hepatitis B, anda mungkin memerlukan ujian darah berkala. Ubat ini dapat menghasilkan hasil yang tidak biasa pada ujian gula darah tertentu.

Bagaimana imunoglobulin hepatitis B disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.