Kesihatan kulit

Kulit Muka Kering Boleh Diatasi Dengan 5 Langkah Mudah Ini

Mempunyai kulit muka yang kering, bahkan hingga retak? Kulit muka kering kelihatan "lebih baik" daripada kulit berminyak yang terdedah kepada jerawat. Walaupun kulit kering dapat membuat wajah tampak kusam, sensitif, dan kerutan lebih cepat. Bagaimana mengatasi kulit wajah yang kering agar lebih lembap dan kenyal?

Petua mengatasi kulit wajah yang kering

1. Elakkan mandi lama dengan air panas

Anda mungkin memilih mandi air panas yang lama atau berendam kerana ini dapat membantu anda berasa santai setelah seharian sibuk. Walau bagaimanapun, mandi panjang dengan air panas tidak baik untuk kulit. Ia menghilangkan minyak dari kulit lebih cepat daripada mandi air suam. Minyak dihasilkan untuk melindungi kulit agar tetap lembap. Mandi panjang dengan air panas menjadikan kulit kering.

Oleh itu, anda harus mandi dengan air suam. Cuaca panas di luar dan tidak mengapa jika anda mandi air suam. Dan mandi atau mandi hanya selama 5 hingga 10 minit.

2. Bersihkan kulit dengan lembut

Anda mungkin merasakan kulit anda lebih kotor pada cuaca panas dengan peluh dan kotoran dari persekitaran. Sabun yang kuat seperti sabun antibakteria dan deodoran dan pembersih yang kuat menghilangkan minyak semula jadi dan sel kulit. Anda harus membersihkan kulit anda dengan sabun ringan untuk menghilangkan kotoran, minyak berlebihan, dan sel-sel kulit mati.

Pilih pembersih yang bebas dari sabun, alkohol, atau wangian. Bersihkan kulit dengan lembut semasa anda membasuhnya. Anda boleh menggunakan scrub untuk membuang sel kulit mati sekali atau dua kali seminggu. Ingat bahawa kulit anda kering dan retak. Jangan menjadikannya lebih kering.

3. Jangan lupa menggunakan pelembap

Penting untuk memastikan kulit sentiasa terhidrat. Penghidratan baik untuk setiap kulit, terutama kulit kering. Anda boleh menggunakan pelembap selepas mandi dan mencuci muka dan tangan anda. Tunggu sehingga 5 minit agar kulit anda menyerapnya. Anda berpeluh dalam cuaca panas tidak bermaksud anda tidak memerlukan pelembap.

4. Berhati-hati ketika bercukur

Sekiranya anda seorang lelaki dan mencukur misai atau janggut anda secara berkala, ingatlah bahawa mencukur boleh merengsakan atau bahkan mencederakan kulit anda, terutamanya jika kulit anda kering dan retak. Semasa mencukur rambut, anda juga mengeluarkan minyak semula jadi dari kulit anda.

Anda harus mencukur setelah mandi, ketika kulit terhidrat dan rambut lembut. Gunakan busa pencukur, atau krim untuk melindungi kulit. Sentiasa bercukur ke arah pertumbuhan rambut.

Alat cukur harus tajam sehingga Anda tidak perlu mencukur semula kawasan tersebut. Tukar pisau cukur secara berkala.

5. Gunakan pelindung matahari

Kulit anda dapat melindungi tubuh anda, tetapi juga memerlukan perlindungan. Matahari boleh membakar kulit — bagi sesetengah orang, selaran matahari yang gelap memang bergaya. Walau bagaimanapun, sinaran IV dari sinar matahari dapat merosakkan kulit, menyebabkan selaran matahari, atau barah kulit. Dan anda tahu, dalam cuaca panas, kulit lebih kerap terdedah kepada cahaya matahari.

Anda mesti menggunakan pelindung matahari. Faktor perlindungan cahaya matahari (SPF) mestilah 30 atau lebih. Semakin lama anda berada di bawah sinar matahari, pelindung matahari SPF semakin tinggi yang harus anda pilih. Oleh kerana pelindung matahari tidak melindungi kulit anda sepenuhnya, anda harus memakai pakaian untuk menutup kulit anda.

Penjagaan kulit sangat penting untuk mengekalkan penampilan yang baik dan kulit yang sihat, terutama pada cuaca panas dan ketika kulit anda kering dan retak. Cuaca panas mendedahkan kulit anda kepada lebih banyak faktor risiko dan kulit kering menjadikan kulit itu sendiri lebih rentan.