Pemakanan

Cara Mengatasi Kekurangan Natrium dalam Badan Mengikut Saranan Doktor

Mineral sangat penting untuk tubuh, termasuk natrium. Kekurangan natrium boleh menyebabkan seseorang mengalami hiponatremia. Keadaan ini berlaku apabila tahap natrium dalam darah lebih rendah daripada had normal (135-145 mmol / L). Mengatasi kekurangan natrium tidak dapat dilakukan dengan sembarangan, ia memerlukan cara yang betul agar tidak menimbulkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Sebelum merawat, kenal pasti punca hiponatremia

Terlalu banyak cecair dalam badan boleh menjadi salah satu penyebab seseorang mengalami kekurangan natrium, alias hiponatremia.

Bukan hanya itu, hiponatremia juga boleh disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan. Sebahagian daripadanya adalah penggunaan ubat diuretik, gangguan kelenjar, dan kegagalan jantung kongestif.

Sekiranya anda mengalami gejala kekurangan natrium, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui penyebabnya.

Selain itu, berunding dengan doktor juga boleh dilakukan untuk mengetahui cara mengatasi kekurangan natrium. Mengetahui bagaimana merawat kekurangan natrium tidak bermakna anda boleh mengatasinya tanpa nasihat doktor.

Walaupun kelihatan ringan, hiponatremia masih berisiko menyebabkan komplikasi yang memberi kesan besar kepada kesihatan jika tidak dirawat dengan baik.

Cara mengatasi kekurangan natrium (hiponatremia)

Memetik halaman Doktor Keluarga Amerika, cara mengatasi kekurangan natrium aka hiponatremia dapat dibahagikan kepada dua langkah.

Langkah pertama adalah menentukan sama ada pesakit memerlukan rawatan segera. Biasanya, ini dilakukan dengan mempertimbangkan jenis hiponatremia yang dialami, iaitu akut atau kronik.

Langkah kedua adalah menentukan tindakan rawatan yang sesuai. Berdasarkan keadaan pesakit, doktor perlu mempertimbangkan jumlah penyerapan natrium yang diberikan dan rawatan lain jika diperlukan.

Berikut adalah cara mengatasi kekurangan natrium berdasarkan jenis hiponatremia yang dialami.

1. Hiponatremia akut

Hiponatremia akut dicirikan oleh penurunan kadar natrium yang berlaku dengan cepat, iaitu antara 24 hingga 48 jam.

Keadaan ini perlu dirawat dengan segera kerana pesakit biasanya mengalami sawan dan berisiko mengalami pembengkakan otak.

Tahap natrium dalam hiponatremia akut akan menurun hingga 125 mmol seliter. Pesakit perlu diberi IV untuk meningkatkan kadar natrium mereka sebanyak 4-6 mmol per liter untuk mencegah kerosakan pada saraf dan otak.

Cara yang disyorkan untuk merawat kekurangan natrium yang disebabkan oleh rawatan hiponatremia akut adalah:

  • Gejala teruk: penyerapan 100 mL natrium klorida (NaCl) 3% selama 10 minit atau mengikut keperluan.
  • Gejala ringan hingga sederhana, dengan risiko pembengkakan otak yang kurang: infus 0,5-2 mL NaCl 3% per kilogram berat badan setiap jam.

2. Hiponatremia kronik

Hyponatremia dianggap kronik jika berterusan selama lebih dari 48 jam. Cara merawat gangguan ini berbeza dengan hiponatremia akut. Doktor perlu mengetahui penyebabnya terlebih dahulu sebelum dapat mengatasinya.

Sebilangan besar kes hiponatremia kronik dirawat berdasarkan penyebabnya. Contohnya, dengan mengubah diet, mengurangkan pengambilan air agar tidak melebihi 1-1,5 liter sehari, atau mengambil ubat diuretik untuk membuang lebihan cairan tubuh.

Kadang kala, penyerapan natrium diperlukan untuk membetulkan kadar natrium dalam darah. Walau bagaimanapun, pemberian natrium tidak boleh dilakukan dengan cepat.

Sebabnya, ini boleh berisiko menyebabkan kerosakan pada membran myelin yang mengelilingi sel saraf. Apabila ini berlaku, pesakit dikatakan mengalami sindrom demelelinasi osmotik (ODS).

Dengan mempertimbangkan risiko ODS, berikut adalah cara untuk merawat kekurangan natrium dengan memberikan cecair intravena untuk merawat hiponatremia kronik:

  • Risiko ODS tinggi: pemberian sodium serum 4-8 mmol seliter setiap hari. Peningkatan natrium maksimum yang disyorkan ialah 8 mmol seliter dalam jangka masa 24 jam.
  • Risiko ODS normal: pemberian sodium serum 10-12 mmol seliter selama 24 jam; atau 18 mmol seliter dalam jangka masa 48 jam.

Doktor biasanya memberi sodium melalui IV untuk merawat hiponatremia sehingga tahapnya kembali normal.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa kaedah ini hanya dapat mengatasi kekurangan natrium atau gangguan elektrolit, tetapi tidak menghilangkan faktor penyebabnya.