Ubat dan Makanan Tambahan

Phentermine •

Ubat Phentermine Apa?

Apa itu phentermine?

Phentermine adalah ubat yang digunakan bersama dengan diet, latihan, dan program mengubah tabiat rendah kalori yang diluluskan oleh doktor untuk membantu menurunkan berat badan. Ubat ini digunakan pada orang yang berlebihan berat badan (gemuk) dan tidak dapat menurunkan berat badan dengan diet dan bersenam sahaja. Menurunkan berat badan dan menurunkannya dapat mengurangkan banyak risiko kesihatan yang disebabkan oleh kegemukan, termasuk penyakit jantung, diabetes, tekanan darah tinggi, dan jangka hayat yang lebih pendek.

Tidak diketahui bagaimana ubat ini membantu orang menurunkan berat badan. Ubat ini boleh berfungsi dengan mengurangkan selera makan anda, meningkatkan jumlah tenaga yang digunakan oleh badan anda, atau dengan mempengaruhi bahagian otak tertentu. Ubat ini adalah penekan selera makan dan tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang disebut amina simpatomimetik.

Bagaimana menggunakan phentermine?

Minum ubat ini dari mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali sehari, 1 jam sebelum sarapan atau 1 hingga 2 jam selepas sarapan. Sekiranya diperlukan, doktor anda boleh menyesuaikan dos anda dengan mengambil dos kecil hingga 3 kali sehari. Berhati-hati dalam mengikuti arahan doktor. Mengambil ubat ini pada lewat hari boleh menyebabkan masalah tidur (insomnia).

Sekiranya anda mengambil kapsul pelepasan berpanjangan, dosnya biasanya diambil sekali sehari sebelum sarapan atau sekurang-kurangnya 10 hingga 14 jam sebelum tidur. Telan keseluruhan ubat. Jangan menghancurkan atau mengunyah kapsul. Melakukannya dapat melepaskan semua ubat sekaligus, meningkatkan risiko kesan sampingan.

Sekiranya anda mengambil tablet yang dibuat untuk larut di dalam mulut, dosnya biasanya diambil sekali sehari pada waktu pagi, dengan atau tanpa makanan. Pertama, keringkan tangan anda sebelum mengendalikan tablet. Letakkan dos di lidah sehingga larut, kemudian telan dengan atau tanpa air.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap terapi. Doktor anda akan menyesuaikan dos anda untuk mencari dos yang terbaik untuk anda. Gunakan ubat ini secara berkala dan tepat seperti yang ditetapkan untuk mendapatkan manfaat yang maksimum daripadanya. Anda perlu ingat untuk mengambil ubat pada masa yang sama setiap hari.

Ubat ini biasanya diminum hanya beberapa minggu sekali. Tidak boleh diambil dengan penekan selera makan yang lain (lihat juga bahagian Interaksi Dadah). Kemungkinan kesan sampingan serius meningkat dengan penggunaan ubat ini secara berpanjangan dan penggunaan ubat ini dalam kombinasi dengan ubat diet lain.

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi pencurahan, terutama jika sudah lama digunakan atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes sedemikian, gejala penarikan (seperti kemurungan, keletihan teruk) mungkin berlaku jika anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat ini. Untuk mengelakkan reaksi ini, doktor anda dapat mengurangkan dos secara beransur-ansur. Rujuk doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut, dan laporkan sebarang kesan sampingan dengan segera.

Ubat ini jarang menyebabkan kebergantungan. Jangan meningkatkan dos, atau mengambilnya lebih kerap, atau menggunakannya lebih lama daripada yang ditetapkan. Berhenti menggunakan ubat mengikut arahan doktor.

Ubat ini mungkin berhenti berfungsi dengan betul setelah anda mengambilnya dalam jangka masa yang lama. Bercakap dengan doktor anda sekiranya ubat ini berhenti berfungsi dengan baik. Jangan meningkatkan dos kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Doktor anda mungkin mengarahkan anda untuk berhenti mengambil ubat ini.

Bagaimana phentermine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.