Kesihatan

Sebab Bau Hujan Menyenangkan Bagi Sebilangan Orang •

Ramai orang suka hujan. Sebahagian daripada mereka merasa tenang atau mengantuk mendengar suara air yang jatuh. Sebilangan yang lain merasa gembira menyedut aroma yang muncul. Sebenarnya, apa yang menjadikan hujan mempunyai aroma khas? Mengapa ada orang suka menghidu bau ketika hujan atau baru berhenti?

Petrichor, bau khas yang muncul ketika hujan

Hujan memang merupakan fenomena semula jadi yang dapat membangkitkan pelbagai perasaan, mulai dari perasaan kebingungan ketika hujan, keselesaan, atau kedamaian ketika bau hujan muncul.

Ya, ketika hujan atau berhenti, anda mungkin akan melihat aroma wafting khas. Biasanya, aroma ini keluar dari tanah ketika hujan setelah musim kering yang berpanjangan.

Rupa-rupanya, apa yang disebut oleh orang sebagai bau hujan mempunyai istilah yang istimewa, anda tahu. Pada tahun 1964, sepasang saintis Australia bernama Isabel Joy Bear dan R. G. Thomas melakukan kajian mengenai bau hujan. Dalam kajian ini, mereka menerangkan fenomena bau hujan dengan istilah petrichor.

Penampilan petrichor Ia boleh disebabkan oleh beberapa perkara, dari bakteria yang dilepaskan ke udara, hingga minyak yang terdapat di dalam tumbuhan.

ActinomycetesBakteria di sebalik bau hujan

Melaporkan dari laman web EarthSky.org, salah satu penyebab utama hujan mempunyai bau yang khas adalah aktinomycetes atau aktinobakteria.

Actinomycetes adalah sejenis bakteria berserat yang tumbuh di dalam tanah. Spora kecil dari bakteria ini akan dilepaskan ke udara lembap, kemudian disedut dan memasuki deria bau kita.

Keasidan hujan juga memberi kesan

Selain daripada bakteria aktinomycetes, Tahap keasidan dalam air hujan juga mempengaruhi bau yang muncul.

Apabila air hujan turun dan bersentuhan langsung dengan habuk atau bahan kimia organik di dalam tanah, aroma khas akan keluar dari reaksi.

Minyak semula jadi dari tumbuh-tumbuhan

Aroma "sejuk" yang muncul ketika hujan juga dapat terbentuk dari minyak semula jadi yang berasal dari tanaman. Minyak ini adalah salah satu kunci utama mengapa kebanyakan orang menyukai bau hujan.

Minyak yang terdapat dalam tanaman ini adalah tidak menentu, yang merupakan sejenis minyak yang tidak menentu. Minyak tidak menentu ternyata ia juga jenis aromaterapi atau minyak pati.

Jadi, mengapa ada orang suka bau hujan?

Sekarang anda tahu apa bahan dan tindak balas kimia di sebalik bau hujan. Namun, apa yang sebenarnya menyebabkan sebilangan orang sangat menyukai bau itu?

Inilah sebab-sebab beberapa orang menyukai bau hujan:

Pengalaman hidup

Satu teori mengapa aroma tertentu, seperti bau hujan, yang disukai oleh beberapa orang, ternyata berkaitan dengan pengalaman hidup anda.

Menurut Rachel Herz, ahli psikologi dari Brown University, pilihan penciuman ini telah terbentuk sejak anda dilahirkan.

Bau manusia mempunyai hubungan rapat dengan otak amigdala dan hippocampus. Kedua-dua bahagian otak ini berperanan dalam membentuk kenangan jangka panjang atau peristiwa emosi.

Herz menambah bahawa sistem penciuman manusia dibentuk sedemikian rupa sehingga aroma tertentu dapat dikaitkan dengan pengalaman tertentu, sama ada pengalaman itu menyenangkan atau tidak. Di sinilah manusia mula dapat membezakan sama ada bau itu baik untuk dicium atau tidak.

Oleh itu, mungkin semasa anda kecil atau kecil, anda sering menghidu sesuatu yang menyerupai bau hujan. Otak anda kemudian mengaitkan aroma dengan kenangan peristiwa atau pengalaman yang menyenangkan, jadi anda menyukai bau hujan.

Hasil evolusi manusia

Beberapa pakar juga percaya bahawa ia adalah hasil evolusi manusia. Menurut seorang antropologi dari University of Queensland di Australia, Diana Young, fenomena ini disebut sinestesia budaya, atau sinestesia budaya. Istilah ini merujuk kepada percampuran pengalaman deria yang berbeza dalam masyarakat kerana sejarah evolusi tertentu.

Bagaimana ia boleh berlaku? Ada kemungkinan manusia purba suka menghidu hujan kerana ada lebih banyak tumbuhan dan haiwan yang dimakan ketika musim hujan tiba.

Oleh itu, berfikir seperti inilah yang menjadikan bau hujan dikaitkan dengan sesuatu yang positif dan menyenangkan. Pemikiran ini mungkin diturunkan secara biologi dari nenek moyang kita kepada manusia masa kini. Itulah sebabnya sebilangan orang menyukai bau hujan walaupun mereka sendiri tidak tahu pasti mengapa.