Kesihatan lelaki

4 Bahaya Suplemen Testosteron Jika Diambil Dengan Cuai •

Testosteron adalah hormon yang dapat meningkatkan gairah seksual, pengeluaran sperma, kekuatan tulang, dan jisim otot lelaki. Malangnya, dengan bertambahnya usia, tahap testosteron dalam badan lelaki menurun. Untuk mengelakkan penurunan fungsi seksual dan pelbagai masalah kesihatan, tidak sedikit lelaki yang memilih untuk mengambil suplemen testosteron. Namun, adakah suplemen testosteron selamat diambil? Dapatkan jawapannya di sini.

Makanan tambahan testosteron mempunyai bahaya kesihatan

Sebenarnya suplemen testosteron dibuat bukan tanpa sebab. Selain meningkatkan gairah seksual semasa melakukan hubungan seks, suplemen ini juga dapat membantu merawat lelaki yang mengalami hipogonadisme, suatu keadaan ketika kadar testosteron dalam badan terlalu rendah.

Namun, walaupun penyelidikan menunjukkan hasil yang positif, suplemen ini sebenarnya dapat menyelamatkan bahaya yang menimbulkan risiko kesihatan.

Beberapa bahaya suplemen testosteron yang boleh berlaku termasuk:

1. Masalah jantung

Penggunaan terapi testosteron jangka panjang nampaknya mempunyai risiko masalah kardiovaskular seperti serangan jantung, strok, dan kematian akibat penyakit jantung.

Ini dibuktikan dalam kajian yang dilaporkan dalam The New England Journal of Medicine. Dalam kajian itu, didapati bahawa lelaki berusia lebih dari 65 tahun yang menggunakan gel testosteron mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah jantung.

Penyelidikan lain juga menunjukkan perkara yang sama. Sebenarnya, lelaki dewasa dan tua sama-sama berisiko terkena serangan jantung ketika mengambil suplemen testosteron.

2. Gangguan prostat

Satu lagi kajian tahun 2014 mendapati bahawa terapi testosteron dapat meningkatkan risiko barah prostat pada tikus jantan. Walaupun dilakukan pada tikus, hasil kajian yang diterbitkan dalam jurnal Endokrinologi, dianggap mempunyai kemungkinan kesan sampingan yang serupa ketika digunakan pada lelaki.

Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut pada manusia masih diperlukan untuk mengesahkan hasil kajian ini.

4. Sindrom metabolik

Lelaki yang mengambil suplemen testosteron juga diketahui mempunyai tahap kolesterol HDL yang lebih rendah. Walaupun kolesterol jenis ini diklasifikasikan sebagai baik dan diperlukan oleh tubuh.

Sekiranya tidak diperiksa untuk waktu yang lama, lelaki yang lebih tua cenderung mengalami sindrom metabolik, yang merupakan "kumpulan" pelbagai masalah kesihatan seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi.

4. Masalah lain

Makanan tambahan testosteron juga boleh mencetuskan jerawat, kesukaran bernafas semasa tidur (sleep apnea), pembesaran payudara, atau pembengkakan di pergelangan kaki.

Bukan itu sahaja. Makanan tambahan hormon juga dapat meningkatkan risiko pembekuan darah dalam urat dalam. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, keadaan ini boleh menyebabkan embolisme paru.

Sentiasa berjumpa doktor sebelum mengambil makanan tambahan

Bagi orang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti hipogonadisme, terapi testosteron mungkin dapat memberikan manfaat yang melebihi risiko. Walau bagaimanapun, bagi sebilangan lelaki lain, penggunaan suplemen ini mungkin memberi kesan yang sebaliknya.

Oleh itu, sebelum mengambil suplemen ini, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor anda dapat membantu anda menentukan rawatan terbaik untuk meningkatkan tahap testosteron yang selamat dan sesuai dengan keadaan anda.

Doktor anda juga mungkin mencadangkan kaedah semula jadi untuk meningkatkan testosteron, seperti menurunkan berat badan dan meningkatkan jisim otot melalui latihan ketahanan.

Oleh itu, fikirkanlah dengan teliti sebelum anda menggunakan makanan tambahan ini. Jangan biarkan keinginan untuk meningkatkan keinginan seksual sebenarnya menjadikan anda lebih mudah terdedah kepada pelbagai masalah kesihatan yang berbahaya.