Ubat dan Makanan Tambahan

Flavoxate: Kegunaan, Dos, Interaksi •

Fungsi & Penggunaan

Untuk apa Flavoxate digunakan?

Flavoxate adalah ubat untuk melegakan gejala yang disebabkan oleh gangguan pundi kencing tertentu dan jangkitan saluran kencing. Jangkitan juga boleh merangkumi jangkitan prostat. Flavoxate tergolong dalam kelas ubat yang disebut relaksan otot licin. Ubat ini berfungsi dengan merehatkan otot di pundi kencing. Flavoxate membantu mengurangkan kebocoran air kencing, perasaan perlu membuang air kecil dengan segera, tandas kerap, dan sakit di pundi kencing. Ubat ini tidak merawat jangkitan. Doktor anda mungkin menggunakan ubat ini bersama dengan ubat lain untuk rawatan anda.

Apakah peraturan untuk menggunakan Flavoxate?

Ikuti garis panduan ubat yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan ubat ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini, biasanya 3-4 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ambil makanan sekiranya pedih ulu hati.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Doktor anda mungkin menurunkan dos anda setelah gejala anda bertambah baik. Tempoh rawatan bergantung kepada punca masalah.

Jangan meningkatkan dos anda atau menggunakan ubat ini lebih kerap tanpa kebenaran doktor anda. Keadaan anda tidak akan pulih lebih cepat, dan risiko kesan sampingan mungkin meningkat.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana cara menyimpan Flavoxate?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.