Kehamilan

Memainkan Muzik kepada Bayi Di Rahim Tidak Membuatnya Lebih Cerdas •

Kita sering mendengar bahawa mendengar muzik kepada bayi dalam kandungan dapat meningkatkan IQ bayi dan menjadikannya lebih pintar ketika dia dewasa. Adakah ini benar?

Sayangnya, hingga kini tidak ada kajian yang mendukung anggapan ini, seperti yang dikutip dari Pusat Bayi .

Ya, memang benar, bermain muzik kepada bayi dalam kandungan tidak akan menjadikannya lebih pintar daripada kanak-kanak lain. Anda mungkin pernah mendengar bahawa muzik dapat menjadikan anak-anak lebih pintar dalam matematik, tetapi Gordon Shaw, seorang penyelidik neurosains di University of California di Irvine, mengatakan bahawa kajian hanya tertumpu pada anak-anak yang lebih tua, bukan bayi atau yang belum lahir.

Shaw juga menjelaskan, sebagai contoh, bahawa kanak-kanak yang mengambil pelajaran piano dapat meningkatkan kemampuan spatial mereka (kemampuan memahami ruang tiga dimensi), tetapi para penyelidik hanya menguji kanak-kanak berusia 3-4 tahun.

Penyelidikan mengenai pengaruh muzik pada bayi di dalam rahim bahkan telah menguji pengaruh muzik klasik, yang ternyata sama sekali tidak memberi kesan terhadap kecerdasan bayi setelah mereka dilahirkan.

Selain itu, memainkan muzik kepada bayi dalam kandungan dengan banyak atau dengan meletakkan pembesar suara ke perut ibu sebenarnya berbahaya, seperti yang dilaporkan Surat harian . Para penyelidik mencadangkan bahawa ibu mendengarkan muzik pada volume yang normal, atau mungkin semasa menyanyi dan membelai perut

Lalu apa faedah muzik untuk bayi di dalam kandungan?

Ramai pakar percaya bahawa bayi akan mengenali muzik yang didengarkan oleh ibu bapa mereka semasa dalam kandungan, dan bahkan akan bangun atau tidur ketika mereka mendengar lagu yang biasa. Janet DiPietro, seorang psikologi yang mengkaji perkembangan janin di Johns Hopkins University, mengatakan kesimpulannya adalah semata-mata anekdot dan tidak berdasarkan kajian sebenar.

Berbeza dengan Janet, pakar neurologi Eino Partanen mengatakan, jika seorang ibu menyanyikan atau mengumandangkan melodi tertentu ketika hamil, kemungkinan bayinya akan mengenali lagu-lagunya.

"Oleh itu, menyanyikan atau mendendangkan melodi itu dapat berguna jika anda berusaha menenangkan bayi anda ketika dia menangis," kata Eino.

Pakar lain mengatakan, ketika anda memainkan muzik kepadanya ketika masih dalam kandungan, janin akan bernafas semasa lagu itu dimainkan. Pakar Obstetrik dari California, Rene Van de Carr, mengatakan bahawa dia memerhatikan janin selama 33 minggu dan bayi itu bernafas ketika mendengar pukul dari Simfoni Kelima Beethoven . Dia juga mengatakan bahawa kerana janin mengikuti irama simfoni lagu, jelas bahawa janin belajar sesuatu tentang irama dan menikmatinya.

Bukti yang paling jelas dikemukakan oleh Linda Geddes, pengarang buku kehamilan Bumpology.

“Sehingga kini tidak ada bukti yang baik bahawa bermain muzik ke perut akan meningkatkan perkembangan otak bayi anda. Namun, para penyelidik mencadangkan bahawa bayi yang belum lahir dapat belajar memahami bahawa ibu mereka sedang santai dengan mendengar beberapa lagu. "

BACA JUGA:

  • Jangan menonton konsert muzik berhampiran sistem bunyi
  • Inilah kesan genre muzik pada mood kita
  • Adakah mungkin untuk mendidik bayi ketika masih dalam kandungan?