Keibubapaan

Suhu Tubuh Kanak-kanak Rendah, Sekiranya Saya Bimbang? •

Sejak lahir, manusia mempunyai sistem yang disebut homeostasis yang tugasnya adalah menjaga suhu tubuh dalam kisaran normal. Oleh itu, jika suhu badan anak anda tiba-tiba meningkat atau jatuh di luar lingkungan normalnya, ini bermakna ada sesuatu yang tidak kena dalam sistem bayi. Anda mungkin sudah tahu bahawa suhu kanak-kanak meningkat sehingga demam biasanya merupakan tanda jangkitan bakteria, virus atau kuman. Namun, bagaimana dengan penurunan suhu badan sehingga kulit si kecil terasa sejuk ketika disentuh? Adakah ini perkara semula jadi atau kita harus berwaspada?

Suhu badan normal kanak-kanak

Selagi telapak tangan dan kaki anak anda atau permukaan kulit anak anda tidak terasa terlalu sejuk atau membeku ketika anda menyentuhnya, suhu badan mereka masih normal. Namun, jika terasa sejuk, anda harus mengambil suhu anak anda dengan termometer di mulut, telinga, ketiak, atau dubur. Dalam keadaan sihat dan normal, suhu badan kanak-kanak berkisar antara 36.5 hingga 37 darjah Celsius. Nombor ini akan terus berubah sepanjang hari, misalnya pada waktu malam ketika anak sedang tidur, pada waktu petang setelah mandi, atau setelah anak anda melakukan aktiviti fizikal tertentu.

BACA JUGA: 5 Nutrien untuk Otak Kanak-kanak yang Bermanfaat untuk Meningkatkan Kecerdasan

Mengapa suhu badan anak saya rendah?

Walaupun setiap orang mempunyai suhu badan yang berbeza, perhatikan jika suhu anak anda sering atau selalu di bawah 36.5 darjah Celsius. Suhu badan yang rendah dapat menunjukkan pelbagai keadaan kesihatan seperti berikut.

1. Kekurangan aktiviti fizikal

Sekiranya anak anda tidak aktif dan aktif secara fizikal, risikonya adalah suhu badan rendah. Ini berlaku kerana badan pasif biasanya akan mengakibatkan perlambatan sistem metabolisme, iaitu proses membakar kalori menjadi tenaga. Aktiviti fizikal adalah salah satu cara untuk mencetuskan proses pembakaran. Oleh itu, semakin perlahan anak anda, badannya akan semakin sejuk, lemah dan pucat.

2. Pengambilan nutrien

Pengambilan makanan dan pemakanan yang seimbang akan membantu menjaga suhu badan anak anda dalam lingkungan normal. Sekiranya anak anda lapar, suhu badannya akan menurun. Begitu juga dengan kekurangan pengambilan nutrien tertentu seperti kalori, yodium, dan zat besi. Pengambilan nutrien yang tidak seimbang dapat menurunkan suhu badan si kecil. Oleh itu, pastikan bahawa anda sentiasa menjaga diet anak anda dengan tetap dan seimbang.

3. Kekurangan darah

Kekurangan darah (anemia kekurangan zat besi) atau peredaran darah yang tidak lancar boleh mempengaruhi suhu inti (organ dalaman) dan suhu badan anak. Sekiranya anak anda kelihatan pucat, lemas, sukar bernafas, sensasi kesemutan, dan terasa sejuk, anak anda mungkin kekurangan darah. Di samping itu, kanak-kanak yang kekurangan darah juga biasanya mudah dijangkiti dan jatuh sakit. Tanda lain ialah jangka masa perhatian ( jangka masa perhatian ) pendek dan pertumbuhannya lebih perlahan daripada kanak-kanak seusianya. Hati-hati kerana kekurangan darah pada kanak-kanak boleh menyebabkan gangguan pembelajaran dan perkembangan mental.

BACA JUGA: Soalan Lazim Mengenai Anemia pada Kanak-kanak

4. Gejala penyakit ringan

Biasanya suhu badan anak akan menurun sekiranya anda ingin sakit, misalnya, demam atau selesema. Suhu badan yang rendah sering dialami oleh kanak-kanak sebelum demam muncul. Ini kerana virus, bakteria, dan kuman akan menjadi yang paling ganas menyerang tubuh pada suhu rendah. Namun, sistem imun akan melawannya dengan meningkatkan suhu inti dan suhu badan sehingga si kecil menjadi panas dan demam. Setelah mengambil febrifuge, anak anda juga mungkin mengalami penurunan suhu badan.

BACA JUGA: Pengetahuan Asas Selesema pada Kanak-kanak

5. Penyakit serius

Suhu badan kanak-kanak yang rendah boleh menjadi gejala penyakit serius. Beberapa penyakit kronik seperti penyakit autoimun, hipertiroidisme, atau sklerosis berganda dicirikan oleh penurunan suhu badan dan perasaan lemah sepanjang hari. Gangguan saraf pada kanak-kanak juga kadang-kadang ditunjukkan oleh suhu badan yang rendah.

Bilakah saya harus membawa anak saya ke doktor?

Sekiranya suhu badan anak anda masih sekitar 36 hingga 37 darjah Celsius, anda tidak perlu risau. Untuk meningkatkan suhu badan anak, cubalah mengatur suhu bilik agar tidak terlalu sejuk dan pakai pakaian yang cukup hangat. Anda juga boleh menyediakan minuman hangat dan makanan seperti halia untuk membantu meningkatkan suhu intinya.

Namun, jika suhu anak turun hingga 35 darjah Celsius, anda harus segera membawanya ke pusat perkhidmatan kesihatan terdekat. Berunding dengan doktor dan pekerja kesihatan agar mereka mendapat rawatan yang terbaik. Sekiranya doktor mengesyaki masalah kesihatan tertentu, anak anda mungkin diminta menjalani beberapa siri pemeriksaan perubatan. Tetap tenang dan menemani anak semasa peperiksaan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌