Kesihatan ENT

Othematoma, Apabila Terdapat Pengumpulan Darah di cuping telinga |

Othematoma adalah salah satu daripada pelbagai gangguan telinga yang disebabkan oleh trauma pada telinga. Tidak boleh dipandang remeh, keadaan ini berisiko bertambah buruk jika tidak dirawat dengan segera. Apakah ciri-ciri dan bagaimana othematoma dirawat? Lihat penjelasan lengkap di bawah, ya!

Apa itu othematoma?

Othematoma, juga dikenal sebagai hematoma aurikular, adalah gangguan telinga yang dicirikan oleh pengumpulan darah di cuping telinga yang disebut perichondrium.

Keadaan ini biasanya berlaku pada mereka yang terlibat dalam sukan kontak, seperti gusti atau tinju.

Sekiranya tidak didiagnosis dan dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan gangguan yang disebut telinga kembang kol atau telinga kembang kol telinga kembang kol.

Telinga kembang kol adalah kecacatan cuping telinga dan rongga telinga luar kerana trauma daya tumpul.

Apakah tanda dan gejala othematoma?

Othematoma biasanya berlaku setelah seseorang mengalami kecederaan pada kepala atau leher. Petikan dari artikel yang diterbitkan di A.S. Perpustakaan Nasional Perubatan, gejala othematoma termasuk:

 • sakit telinga,
 • demam atau menggigil,
 • keluar dari telinga,
 • kehilangan pendengaran, sehingga
 • bengkak telinga.

Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala di atas setelah melakukan sukan, seperti gusti atau tinju, atau mengalami kemalangan kenderaan bermotor.

Apa yang menyebabkan othematoma?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, othematoma biasanya disebabkan oleh trauma.

Trauma yang disebut di sini tidak selalu mengenai trauma besar, seperti kemalangan atau ditimpa di bahagian kepala atau leher.

Trauma yang menyebabkan othematoma juga boleh merangkumi anting-anting yang tidak betul.

Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap disebabkan oleh trauma dengan kekuatan yang lebih besar.

Selain trauma, kajian yang diterbitkan oleh Kes Pembedahan Mulut dan Maksilofasial pada tahun 2015 menunjukkan bahawa penggunaan telefon pintar juga boleh menyebabkan othematoma.

Kajian itu menggambarkan dua kes pesakit berusia 32 dan 23 tahun dengan othematoma. Sebenarnya, kedua-duanya tidak mempunyai sejarah trauma.

Kedua-dua pesakit mengadu gejala hematoma aurikular setelah menggunakan fon telinga untuk mendengar suara dari telefon pintar mereka selama lebih dari dua jam sehari.

Ini kerana othematoma dianggap akibat kerengsaan fizikal yang berpanjangan dari tekanan yang dihasilkan dari penyisipan fon telinga di telinga.

Bagaimana untuk mendiagnosis keadaan ini?

Doktor anda akan mendiagnosis hematoma aurikular berdasarkan gejala anda. Oleh itu, doktor anda mungkin bertanya mengenai gejala dan sejarah trauma anda.

Seterusnya, doktor mungkin meminta anda melakukan pemeriksaan telinga di bawah.

 • Ultrasound untuk memeriksa pembengkakan telinga dan mengesampingkan abses.
 • Imbasan CT atau MRI boleh digunakan untuk memeriksa struktur tengah atau dalam jika doktor mengesyaki benda asing atau bernanah di telinga.

Bagaimana merawat othematoma?

Setelah mendiagnosis othematoma, doktor anda akan menentukan rawatan yang tepat untuk keadaan anda.

Rawatan untuk keadaan ini boleh dilakukan dalam masa yang singkat dan anda tidak perlu tinggal di hospital.

Cara yang paling biasa untuk merawat othematoma adalah dengan mengalirkan atau mengalirkan darah yang terkumpul di kawasan cuping telinga anda.

Terdapat dua kaedah saliran yang boleh dipilih untuk mengatasi keadaan ini.

 • Sayatan, yaitu membuat sayatan untuk mengalirkan genangan darah yang menyebabkan pembengkakan.
 • Aspirasi jarum, yang mengalirkan koleksi darah menggunakan jarum. Kaedah ini boleh digunakan jika kawasan bengkak kurang dari 2 cm.

Selepas pembuangan air dilakukan, doktor akan menggunakan kain kasa perubatan untuk menutup ruang di cuping telinga yang mungkin dipenuhi dengan darah.

Komplikasi prosedur saliran

Langkah-langkah saliran dianggap selamat sehingga anda tidak perlu bimbang tentang risikonya. Walau bagaimanapun, beberapa komplikasi kecil dari prosedur pembuangan mungkin berlaku, termasuk:

 • sakit pada sayatan,
 • penyakit berjangkit,
 • alahan,
 • pembentukan luka kecil, dan
 • kehadiran kumpulan darah lain.

Pemulihan

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor telinga, hidung dan tekak (ENT) atau pakar bedah plastik. Ini untuk membincangkan rawatan pasca saliran yang anda lalui.

Doktor anda mungkin menasihati anda untuk melakukan perkara di bawah.

 • Ambil antibiotik dan penghilang rasa sakit seperti yang ditetapkan dan arahan lain.
 • Mengehadkan aktiviti fizikal selama 10 hingga 14 hari.
 • Elakkan sukan bersentuhan selama 1 hingga 2 minggu.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami simptom othematoma atau gejala yang membimbangkan yang lain. Doktor akan memberikan nasihat dan penyelesaian terbaik untuk anda.