Kesihatan ENT

Ubat Jangkitan Telinga dari Doktor, Rawatan Plus di Rumah

Kesakitan akibat jangkitan telinga (otitis interna) boleh mengganggu aktiviti harian anda. Tidak ketinggalan juga harus mengatasi cairan yang kadang-kadang meresap keluar dari saluran telinga. Jangkitan telinga biasanya disebabkan oleh bakteria atau virus, jadi rawatannya tidak boleh sewenang-wenangnya. Berikut adalah beberapa ubat jangkitan telinga yang biasa diresepkan oleh doktor, ditambah dengan rawatan di rumah yang boleh anda cuba mempercepat penyembuhannya.

Ubat jangkitan telinga dari doktor

Rawatan untuk jangkitan telinga biasanya disesuaikan berdasarkan penyebab, usia, dan keparahan jangkitan. Berikut adalah pelbagai ubat yang biasanya diresepkan untuk merawat jangkitan telinga, iaitu:

Antibiotik

Doktor akan memberi antibiotik oral untuk jangkitan telinga yang disebabkan oleh bakteria. Antibiotik diberikan untuk merawat jangkitan telinga pada:

  • Kanak-kanak berumur 6 bulan dan lebih tua yang mengalami sakit telinga sederhana hingga teruk di satu atau kedua telinga. Kesakitan juga telah berlangsung kurang dari 48 jam dan telah meningkatkan suhu badan hingga lebih dari 39ºCelsius.
  • Kanak-kanak berumur 6 hingga 23 bulan dengan sakit telinga ringan di satu atau kedua telinga yang telah berlangsung kurang dari 48 jam dan suhu badan masih di bawah 39ºCelsius.
  • Kanak-kanak berumur 24 bulan ke atas hingga dewasa dengan sakit telinga ringan di salah satu atau kedua-dua telinga. Kesakitan telah berlangsung kurang dari 48 jam dan suhu badan di bawah 39 darjah Celsius.

Antibiotik mesti diambil mengikut dos dan diambil sehingga tarikh akhir yang ditentukan oleh doktor. Sebagai tambahan kepada ubat oral, doktor juga boleh memberikan ubat tetes antibiotik untuk merawat jangkitan telinga luar.

Sekiranya disebabkan oleh jangkitan virus, doktor akan menetapkan ubat jangkitan telinga antivirus untuk merawat gejala.

Penghilang rasa sakit dan dekongestan

Dalam beberapa kes, jangkitan telinga boleh disebabkan oleh penyakit lain seperti selesema atau alergi. Sekiranya ia disebabkan oleh penyakit pernafasan yang sejuk atau lain-lain, anda boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti paracetamol dan ibuprofen, untuk membantu menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh keradangan di telinga.

Sekiranya jangkitan telinga disebabkan oleh reaksi alergi, anda boleh mengambil dekongestan atau antihistamin seperti pseudoephedrine atau diphenhydramine (Benadryl). Walaupun ubat ini boleh dibeli tanpa preskripsi doktor, cubalah berjumpa doktor sebelum mengambilnya. Kanak-kanak yang mempunyai jangkitan telinga tidak boleh diberi ubat ini.

Ubat rumah untuk merawat jangkitan telinga

Sebagai tambahan kepada ubat doktor, anda juga dapat melegakan gejala jangkitan telinga dengan:

Kompres telinga dengan air suam

Memampatkan telinga dengan bantuan air suam dapat membantu menghilangkan tekanan dan kesakitan. Rendam kain lap yang bersih dalam air suam dan perahkan sisa air. Letakkan selama maksimum 20 minit di telinga yang sakit. Selain kain lap atau tuala, anda juga boleh menggunakan kapas dan kemudian meletakkannya di telinga luar.

Berkumur dengan air garam

Air garam dapat membantu melegakan sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan telinga. Bukan hanya itu, berkumur dengan air garam juga membantu membersihkan saluran telinga yang tersumbat kerana pengeluaran lendir yang berlebihan.

Usahakan agar pendengaran anda bersih dan jaga agar telinga anda kering sehingga tidak menjadi tempat pembiakan bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan.