Kesihatan lelaki

Adakah Antidepresan Berkesan untuk Mengatasi Ejakulasi Pramatang?

Ejakulasi pramatang adalah masalah seks lelaki yang paling biasa. Keadaan ini boleh menyebabkan seks terasa tidak memuaskan bagi kedua-dua pihak, terutamanya jika ia berlaku berkali-kali. Ejakulasi dini juga boleh menyukarkan anda dan pasangan anda untuk melahirkan bayi. Kerana dalam banyak kes, air mani sudah keluar sebelum zakar memasuki faraj. Ejakulasi pramatang dapat dirawat dengan pelbagai cara. Salah satu pilihan untuk ubat ejakulasi dini adalah dapoxetine yang sebenarnya termasuk dalam kelas ubat antidepresan. Adakah ia benar-benar berkesan?

Bagaimana dapoxetine berfungsi untuk ejakulasi pramatang?

Dapoxetine tergolong dalam kelas ubat SSRI.perencat pengambilan serotonin selektif) yang berfungsi untuk menyekat serotonin daripada diserap semula oleh sel-sel saraf. Serotonin adalah bahan kimia yang berfungsi untuk menyampaikan mesej saraf untuk membuat ejakulasi. Sebaliknya, serotonin juga berfungsi untuk menyempitkan saluran darah.

Dapoxetine menghalang sel saraf daripada mengitar semula serotonin. Ini menyebabkan peningkatan kepekatan serotonin untuk mewujudkan ereksi yang lebih lama dan masa beli sehingga ejakulasi. Ringkasnya, dapoxetine membantu melambatkan ejakulasi.

Oleh kerana serotonin juga berfungsi sebagai suasana senang, ubat ini juga dapat membantu mengurangkan tekanan perasaan, kegelisahan, dan kekecewaan mengenai kebimbangan mengenai ejakulasi dini.

Adakah ia benar-benar berkesan?

Tidak jarang ubat SSRI digunakan sebagai ubat untuk ejakulasi dini. Walaupun begitu, dapoxetin adalah kejayaan baru dalam rawatan ejakulasi dini. Dapoxetine adalah ubat SSRI pertama yang dikembangkan dan dilesenkan secara khusus untuk merawat masalah seksual ini.

Sebenarnya, ia lebih sering diresepkan sebagai rawatan ejakulasi dini daripada ubat SSRI lain seperti fluoxetine, paroxetine, sertraline, dan citalopram. Sebabnya, dapoxetine diserap dengan cepat oleh badan untuk mengeluarkan kesan ubat yang juga cepat. Dapoxetine juga dilaporkan mempunyai risiko kesan sampingan yang minimum kerana bahan ubat akan cepat dibilas dari badan.

Di samping itu, dapoxetin digunakan hanya apabila perlu, kerana anda tidak perlu mengambilnya secara berkala seperti kebanyakan ubat preskripsi, seperti antibiotik. Dengan begitu, kemungkinan kesan buruk yang berkaitan dengan penggunaan jangka panjang dapat dikurangkan kerana bahan ubat hanya ada dalam sistem untuk waktu yang singkat.

Penyelidikan dalam jurnal The Lancet melaporkan bahawa dapoxetine melambatkan ejakulasi sebanyak 3-4 minit setelah penembusan awal pada sekumpulan lelaki yang mengambilnya selama 3 bulan. Kumpulan lelaki yang diberi pil plasebo (pil kosong) mengalami ejakulasi 1.75 minit selepas penembusan. Kajian ini melibatkan lebih daripada 2.000 lelaki yang mengalami ejakulasi dini - waktu rata-rata ejakulasi dalam satu minit selepas penembusan.

Dapoxetine boleh digunakan pada lelaki berusia 18 hingga 64 tahun.

Berapakah dos dan bagaimana mengambil dapoxetine untuk ejakulasi dini?

Dapoxetine tersedia di Indonesia dalam dua versi dos, iaitu 30 mg dan 60 mg. Perlu diingat, dapoxetine adalah preskripsi doktor. Doktor biasanya akan menetapkan dari dos terendah terlebih dahulu dan boleh meningkatkannya dari masa ke masa, jika diperlukan.

Ambil satu tablet ubat dengan segelas penuh air kira-kira 1-3 jam sebelum hubungan seksual. Jangan mengunyah. Ubat itu boleh diambil sebelum atau selepas makan.

Jangan mengambil lebih dari satu tablet dalam 24 jam. Dapoxetine bukan untuk penggunaan harian - hanya minum ubat ini sebelum anda merancang untuk melakukan hubungan seks.

Jangan minum alkohol dan / atau minuman keras semasa mengambil dapoxetine, kerana boleh meningkatkan kesan anestetik alkohol dan meningkatkan risiko pengsan.

Apakah kesan sampingan dapoxetine?

Seperti kebanyakan ubat, dapoxetine juga mempunyai beberapa kesan sampingan. Sebilangan kesan sampingan ini berlaku terutamanya dengan dapoxetine dosis tinggi (60 mg). Kesan sampingan yang mungkin timbul termasuk yang berikut.

 • Mual dan ketidakselesaan di lubang perut
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Cirit-birit
 • Kesukaran tidur (insomnia)
 • Gejala jangkitan saluran pernafasan atas

Tidak semua lelaki boleh mengambil dapoxetine

Penggunaan dapoxetine tidak digalakkan pada sesetengah lelaki yang mempunyai keadaan berikut.

 • Sejarah alergi dapoxetine sebelumnya.
 • Kecenderungan untuk pengsan.
 • Penyakit jantung, seperti gangguan irama jantung dan penyakit jantung iskemik.
 • Gangguan pendarahan atau pembekuan darah.
 • Disfungsi hati.
 • Gangguan buah pinggang.
 • Gangguan mood, seperti gangguan bipolar, kemurungan, atau mania.
 • Glaukoma, tekanan tinggi pada bola mata anda.
 • Epilepsi.
 • Penggunaan bersamaan dengan alkohol atau ubat penenang lain.