Kesihatan Otak dan Saraf

5 Fakta Mengenai Otak Manusia Yang Anda Perlu Tahu

Otak manusia adalah salah satu organ tubuh yang paling misteri, menakjubkan, kompleks dan paling berharga. Organ yang berfungsi sebagai mesin penggerak badan juga mempunyai banyak ciri unik. Ayuh, lihat lebih lanjut mengenai fakta berikut mengenai otak!

Fakta mengenai otak manusia yang penting untuk diketahui

Berikut adalah beberapa fakta mengenai otak yang anda akan terlepas:

1. Otak memerlukan bekalan darah yang banyak

Untuk dapat bekerja dengan optimum, otak memerlukan banyak bekalan darah yang tidak seharusnya dihentikan. Sebenarnya, 30% aliran darah yang datang dari jantung akan masuk terus ke otak. Aliran darah ini menjadikan otak mampu menghasilkan reaksi atau tindakan hanya dalam 1 per 10 ribu saat. Wah, cepat, ya!

2. Senaman baik untuk otak

Senaman bukan sahaja baik untuk kesihatan badan dan jantung anda, anda tahu! Pada dasarnya, senaman menjadikan jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Seperti yang dijelaskan di atas, otak memerlukan bekalan darah yang berterusan untuk berfungsi dengan baik.

Lebih banyak aliran darah setelah anda rajin bersenam dapat membantu menjaga kesihatan otak. Hmm .. Sebab itu jika anda kurang bergerak, otak boleh menjadi "lambat" kerana kekurangan darah yang mengalir ke bahagian atas kepala.

Lebih unik lagi, otak akan belajar dan mengingati setiap pergerakan otot ketika anda melakukan senaman. Ini kemudian memudahkan anda beralih ke sesi latihan seterusnya.

Lalu, bilakah waktu yang tepat untuk bersenam jika anda ingin menjaga kesihatan otak? Anda harus memilih pagi. Sebabnya, senaman pada waktu pagi dapat membantu otak menerima lebih banyak pengambilan darah sehingga meningkatkan kemampuan anda untuk fokus dan menumpukan perhatian pada kerja sepanjang hari.

3. Semakin banyak lemak yang anda makan, otak anda akan lebih sihat

Fakta mengenai otak ini penting untuk anda ketahui. Pengambilan lemak baik, terutama omega-3 dan omega-6 dari ikan dan buah-buahan seperti alpukat, berfungsi untuk mengurangkan keradangan di otak sambil menyokong kekuatan sistem imun. Sebenarnya, asid lemak omega-3 adalah nutrien utama yang membantu fungsi otak.

Komposisi otak terdiri daripada lemak yang kira-kira seperempat dihasilkan oleh DHA, asid lemak yang tergolong dalam kumpulan Omega-3. DHA berperanan menyokong masalah kelabu otak yang berkaitan dengan kecerdasan. DHA juga membina kepekaan neuron yang membantu menyampaikan maklumat dengan cepat dan tepat.

Satu kajian menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan asid lemak omega-3 dari makanan seperti ikan dan minyak sayuran dapat membantu menangkis risiko Alzheimer. Kajian lain juga mendapati bahawa orang yang mengambil suplemen minyak ikan lebih dilindungi dari risiko atrofi otak (atrofi) daripada orang yang tidak mengambil minyak ikan.

4. Otak masih dapat berfungsi 3-5 minit setelah kepala dipotong

Selain darah, kerja otak juga disokong oleh glukosa dan oksigen yang diangkut dalam aliran darah. Gula dan oksigen adalah bahan bakar utama otak. Itulah sebabnya jika anda makan lebih sedikit atau melewatkan makan, atau jarang bersenam, kerja otak secara beransur-ansur akan berkurang.

Kerosakan otak kekal boleh berlaku setelah 3-5 minit tanpa pengambilan oksigen atau glukosa sama sekali. Tidak hairanlah apabila kepala seseorang dipotong, otak masih dapat berfungsi sementara kerana tidak mengalami kerosakan kekal atau mati fungsi dalam beberapa minit pertama.

5. Pembedahan otak tidak menjadikan otak bodoh, tetapi boleh mengubah keperibadian

Fakta mengenai otak mungkin agak pelik dan unik. Tetapi tahukah anda bahawa pembedahan otak, atau hemisferektomi, bertujuan untuk membuang sebahagian otak anda? Hemispherectomy adalah prosedur pembedahan yang sangat jarang dilakukan, yang dilakukan untuk merawat sawan.

Ramai orang berpendapat bahawa dengan membuang sebahagian "bahagian" otak, kecerdasan orang itu dapat menurun. Ini adalah salah. Hemispherectomy tidak menyebabkan gangguan intelektual, tetapi sedikit sebanyak dapat mengubah fungsi otak anda selepas pembedahan. Contohnya perubahan dalam ingatan, rasa humor, atau keperibadian anda.