Kesihatan

Berapa lama manusia boleh hidup? Mungkinkah sehingga 200 tahun?

The Guinness World Records menamakan Jeanne Louise Calment sebagai lelaki dengan jangka hayat terpanjang di dunia, iaitu 122 tahun 164 hari. Wanita dari Perancis itu dilahirkan pada tahun 1875 dan meninggal pada tahun 1997. Jadi, adakah kemungkinan kehidupan manusia boleh lebih lama dari itu? Penyelidikan terkini telah menemui jawapan yang mengejutkan mengenai berapa lama manusia dapat hidup.

Berapa lama hidup manusia?

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2016 oleh Albert Einstein College of Medicine menyatakan bahawa mustahil bagi manusia untuk hidup lebih dari 155 tahun. Malah, kajian ini juga menyatakan bahawa usia 125 mungkin merupakan akhir jangka hayat manusia. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini yang dilakukan oleh penyelidik dari Universiti McGill menemui kesimpulan lain.

Lebih daripada 3,800 orang Itali yang lahir antara tahun 1896 dan 1910 dimasukkan dalam pengumpulan data. Ini bermaksud bahawa orang yang termasuk dalam kajian ini adalah supercentenarians (berumur hingga 110 tahun) atau sekurang-kurangnya, semi-supercentenarians (berumur hingga 105 tahun).

Penyelidik tidak menemui penghujung jangka hayat manusia

Penyelidikan baru-baru ini mendapati bahawa kemungkinan seseorang mati pada usia 68 adalah sekitar 2 peratus, pada usia 76 sekitar 4 peratus, dan pada usia 97 tahun mendekati 30 persen. Yang mengejutkan, para penyelidik juga mendapati bahawa risiko kematian meningkat 60 peratus ketika seseorang mencapai usia 105 tahun dan peratusan cenderung stabil setelah usia itu - tidak semestinya lebih besar.

Dari hasil ini, para penyelidik menyimpulkan bahawa tidak ada penghujung jangka hayat manusia yang dapat diramalkan dengan tepat. Para penyelidik tidak hanya melihat bahawa kadar kematian bertambah buruk seiring bertambahnya usia, tetapi mereka juga melihat bahawa kadar kematian mungkin meningkat dari masa ke masa.

Pelbagai cara mudah yang boleh dilakukan untuk menjalani kehidupan yang panjang

Selain daripada hasil penyelidikan terkini, sebenarnya ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk hidup lebih lama dan berkualiti. Anda boleh mencuba menerapkan gaya hidup sihat dengan cara semula jadi berikut:

1. Cukup keperluan tidur

Tidur yang mencukupi dapat meningkatkan daya tahan dan mengurangkan tekanan sehingga akan menjadikan anda lebih stamina dalam menjalankan aktiviti harian. Bukan hanya itu, tidur yang cukup juga membantu anda menjalani kehidupan yang panjang dengan menjauhkan badan anda dari pelbagai risiko penyakit kronik di masa depan.

2. Rajin sukan

Semua orang tahu bahawa senaman memberikan pelbagai manfaat kesihatan untuk tubuh. Bersenam secara teratur dapat menyuburkan jantung dan paru-paru, menghilangkan tekanan, menjauhkan diri dari risiko gangguan mental, untuk menjaga sistem imun anda secara keseluruhan.

Tidak perlu melakukan senaman intensiti tinggi, mulakan dengan perkara ringan yang anda suka seperti berjalan kaki. Kuncinya, anda mesti aktif setiap hari.

3. Makan makanan yang pemakanan

Sumber: Ahli Herba Angus

Memperhatikan makanan yang anda makan setiap hari memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan keseluruhan anda. Pada akhirnya, ini juga akan membantu anda menjalani kehidupan yang panjang. Makan makanan seimbang yang seimbang untuk mendapatkan kualiti hidup yang lebih baik.

4. Menghabiskan masa dengan orang tersayang

Bergaul dengan orang yang anda sayangi dapat mencegah kesepian, kemurungan, dan gangguan mental yang lain. Selain membuat anda lebih bahagia, ini juga dapat membuat anda hidup lebih lama. Jadi, tidak ada salahnya meluangkan masa dengan rakan atau keluarga sehingga anda menjalani kehidupan yang panjang.