Kesihatan Seksual

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Semasa Orgasme •

Walaupun alasan untuk melakukan hubungan seks boleh sangat bervariasi dan kompleks, secara amnya mencapai orgasme adalah tujuan utama. Satu perkara yang boleh dipersetujui oleh banyak orang adalah bahawa orgasme adalah pengalaman yang sangat menggembirakan.

Jadi, apa itu orgasme?

Sekiranya ragu-ragu, buka kamus. Kamus Inggeris Oxford mendefinisikan orgasme sebagai "pergerakan badan secara tiba-tiba; seperti kejang, kontraksi, atau gegaran dari lonjakan rangsangan seksual. "

Merriam-Webster menerangkan pengalaman seksual ini dengan lebih terperinci, dengan menyatakan bahawa orgasme adalah rangkaian tanda dan gejala fizikal yang berlaku pada puncak keseronokan seksual yang biasanya dicirikan oleh ejakulasi air mani pada lelaki dan kontraksi vagina pada wanita.

Penyelidik seks terkemuka, Dr. Alfred Kinsley pernah mengatakan bahawa orgasme dapat disamakan dengan kemuncak crescendo dalam komposisi muzik. Menurutnya, orgasme adalah keseronokan seksual yang berlaku secara beransur-ansur, dari ketenangan yang menjadi semakin kuat, dan berakhir dengan diam.

Tiga peringkat reaksi badan sebelum orgasme

Dipetik dari WebMD, William Masters dan Virginia Johnson (dua terapis seks terkemuka) mencipta istilah "tindak balas kitaran seksual" untuk menggambarkan urutan peristiwa yang dilalui oleh tubuh ketika pemiliknya terangsang secara seksual dan mengambil bahagian dalam aktiviti merangsang seksual (seks penetrasi, melancap) , foreplay, dan lain-lain).

Kitaran tindak balas seksual terbahagi kepada empat peringkat: gairah seksual, keadaan mantap, orgasme, dan resolusi. Tidak ada batasan yang jelas di mana suatu tahap bermula dan berakhir - itu semua adalah sebahagian daripada proses tindak balas seksual yang berterusan. Perlu diingat bahawa kitaran ini adalah garis besar yang sangat umum mengenai apa yang berlaku pada tubuh kita setiap ketika kita terangsang secara seksual. Terdapat banyak variasi antara individu, dan juga antara peristiwa seksual yang berbeza.

Lelaki dan wanita melalui empat fasa ini, satu-satunya perbezaan adalah masa. Lelaki biasanya mencapai orgasme pertama semasa hubungan seksual, sementara wanita boleh mengambil masa sehingga 15 minit untuk mencapai titik yang sama.

1. Apa yang berlaku pada badan apabila mendapat rangsangan seksual

Fasa ini biasanya bermula dalam masa 10 - 30 saat dari rangsangan erotik, dan boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Lelaki: Zakar menjadi sedikit tegak. Zakar membengkak, skrotum mengencang, dan zakar mula mengeluarkan cecair pra-ejakulasi. Puting lelaki juga boleh mengeras dan tegak.

Wanita: Pelinciran faraj bermula. Faraj membengkak dan memanjang. Bibir luar, bibir dalam, kelentit, dan kadang-kadang payudara mula membengkak. Payudara menjadi lebih kenyang.

Mereka berdua: Otot menegang, murid melebar, dan ambang kesakitan anda meningkat. Denyutan jantung, tekanan darah, dan pernafasan meningkat.

Terdapat peningkatan vasokongestion, atau pembengkakan tisu yang disebabkan oleh peningkatan aliran darah, yang menyebabkan tiga tanda gairah umum: pengetatan puting, pembilasan kulit, dan ereksi.

Pada masa yang sama, otak anda dibanjiri dengan hormon yang kuat: dopamin dan oksitosin, khususnya. Dopamine, yang dilepaskan terlebih dahulu, memicu motivasi - dalam konteks ini, motivasi untuk mencapai orgasme. Oxytocin, yang datang kemudian, membuat anda merasa terikat (itulah sebabnya ia dipanggil "hormon pelukan").

Sebagai pasangan hormon, kedua-dua neurotransmitter ini dapat menjelaskan mengapa kita merasa seketika - jika hanya sebentar - melekat pada pasangan kita ketika kita mula merasa teruja. Menurut Refinery 29, geografi otak menyala seperti bunga api semasa gairah seksual: Setengah lusin bahagian otak menjadi aktif, termasuk amigdala (yang berkaitan dengan emosi), hippocampus (yang dikaitkan dengan pengurusan memori), dan anterior insula (yang membantu memproses perasaan fizikal).

Otak lelaki dan wanita tidak selalu bertindak balas dengan cara yang sama terhadap rangsangan gairah. Lelaki menunjukkan lebih banyak aktiviti otak di amigdala sementara wanita hampir tidak ada.

2. Apa yang berlaku pada badan ketika stabil (dataran tinggi)

Sekiranya rangsangan seksual berterusan, peringkat seterusnya dalam kitaran tindak balas seksual akan berlaku. Fasa ini, yang disebut tahap dataran tinggi, mungkin atau tidak dapat dinyatakan, baik secara lisan atau melalui tindakan atau tingkah laku.

Lelaki: Testis ditarik ke dalam skrotum. Zakar menjadi tegak sepenuhnya.

Wanita: Bibir faraj menjadi lebih menonjol. Tisu dinding faraj, sepertiga bahagian luar, membengkak dengan darah, dan bukaan faraj menyempit. Kelentit wanita menjadi sangat sensitif (bahkan boleh menyakitkan ketika disentuh) dan 'bersembunyi' di bawah penutup kelentit untuk mengelakkan rangsangan langsung zakar. Labia dalaman (bibir) berubah warna (walaupun agak sukar dilihat). Bagi wanita yang tidak pernah mempunyai anak, bibir berubah dari merah jambu menjadi merah terang. Pada wanita yang sudah mempunyai anak, warnanya berubah dari merah terang menjadi ungu tua.

Kedua: Kadar pernafasan dan nadi semakin pantas. “Sex flush” (tompok kemerahan) mungkin muncul di perut, dada, bahu, leher, atau wajah (seperti pemerah pipi). Otot paha, pinggul, tangan dan punggung mengencang, dan kekejangan mungkin bermula.

Semasa fasa dataran tinggi, rangsangan gairah dapat mencapai tahap tertinggi, boleh hilang, dan kemudian muncul semula beberapa kali. Sebaik sahaja anda mencapai puncak tahap dataran tinggi, orgasme akan menyusul. Semasa orgasme, semua ketegangan seksual dilepaskan. Tepat sebelum orgasme, degupan jantung, pernafasan, tekanan darah, dan ketegangan otot mencapai puncak tertinggi.

Orgasme adalah klimaks dari empat tindak balas kitaran seksual. Tahap ini juga merupakan tahap tindak balas seksual terpendek, biasanya hanya berlangsung beberapa saat.

3. Apa yang berlaku pada badan semasa orgasme

Pada lelaki, perubahan fisiologi apabila mencapai orgasme termasuk cairan mani yang terkumpul di dalam uretra. Keadaan ini berlaku apabila seorang lelaki merasa yakin untuk mengalami orgasme, atau apa yang disebut sebagai "ejakulasi yang tidak dapat dielakkan". Seterusnya, zakar melepaskan ejakulasi. Pengecutan juga berlaku pada zakar semasa fasa orgasmik.

Bagi wanita, fasa orgasme akan ditandai oleh kontraksi pada bahagian ketiga dinding faraj dengan irama lapan denyutan sepersepuluh sesaat. (Bilangan dan intensiti kontraksi berbeza-beza bergantung pada orgasme yang dialami oleh individu.) Otot-otot rahim juga berkontraksi, walaupun hampir tidak dapat dilihat.

Secara umum, fasa orgasme akan terasa ketika kadar pernafasan, nadi, dan tekanan darah terus meningkat. Ketegangan otot dan pembengkakan saluran darah akan mencapai puncaknya. Kadang-kadang, orgasme datang dengan refleks "mencengkam" pada otot tangan dan kaki.

Bagi lelaki dan wanita, terdapat empat jenis saraf yang bertanggungjawab untuk menghantar maklumat ke otak semasa orgasme. Saraf hipogastrik menghantar isyarat dari rahim dan serviks pada wanita, dan dari prostat pada lelaki; saraf pelvis menghantar isyarat dari vagina dan serviks pada wanita, dan dari dubur pada kedua-dua jantina; saraf pudendal menyebar dari klitoris pada wanita, dan dari skrotum dan zakar pada lelaki; dan saraf vagus menular dari serviks, rahim, dan vagina pada wanita.

Perbezaan antara orgasme lelaki dan orgasme wanita

Walaupun kedua-dua jantina cenderung melakukan tingkah laku yang berbeza semasa melakukan aktiviti seksual, otak lelaki dan wanita tidak begitu berbeza. Semasa orgasme, korteks orbitofrontal lateral - kawasan otak di belakang mata kiri - tidak aktif semasa orgasme. Kawasan ini dianggap memberikan penaakulan logik dan kawalan tingkah laku. Otak lelaki dan wanita pada orgasme dikatakan seperti otak orang yang terkena heroin, menurut Medical Daily, menurut kajian dari Journal of Neuroscience.

Wanita melibatkan lebih banyak emosi dan rasa aman, lelaki menganggap seks sebagai aktiviti santai

Perbezaan antara jantina terletak pada kelabu periaqueductal (PAG) - bahagian otak yang diaktifkan ketika seorang wanita melakukan hubungan seksual. PAG adalah bahagian otak yang mengawal tindak balas pertarungan atau penerbangan, dan ia tidak diaktifkan pada lelaki ketika mereka mencapai orgasme. Kajian juga mendapati bahawa wanita mengalami penurunan aktiviti di amgydala dan hippocampus ketika mereka mencapai orgasme, yang membantu mengawal ketakutan dan kegelisahan.

Apa maksud perbezaan ini? Para penyelidik berteori bahawa kawasan otak ini aktif kerana wanita perlu merasa aman dan santai untuk mencapai orgasme, sesuatu yang mungkin tidak penting untuk orgasme lelaki. Penyelidik juga percaya bahawa lelaki mungkin kurang dipengaruhi oleh oxytocin (ikatan kimia), yang dilepaskan semasa orgasme.

Oxytocin dapat menginspirasi perasaan dekat, kasih sayang, dan keakraban, dan ada yang berteori bahawa inilah sebab mengapa wanita mungkin lebih cenderung terbawa selepas hubungan seks. Para penyelidik mencadangkan bahawa tahap testosteron dalam otak lelaki dapat melawan oksitosin dan membuat lelaki kurang terpengaruh dengan kasih sayang, membuat temu janji dan seks kasual mempunyai makna dangkal bagi mereka.

Wanita boleh mempunyai banyak orgasme, lelaki memerlukan masa untuk pulih

Selepas fasa orgasme turun, individu akan disambut oleh fasa resolusi atau pemulihan, yang ditandai dengan kembalinya fungsi badan normal secara beransur-ansur. Bahagian badan yang mengeras dan bengkak juga perlahan-lahan kembali ke ukuran dan warnanya yang normal. Fasa ini dicirikan oleh rasa kebahagiaan dan keselesaan umum, peningkatan keakraban dan, selalunya, keletihan.

Di samping itu, perbezaan utama antara fasa orgasme wanita dan lelaki adalah bahawa jauh lebih banyak wanita daripada lelaki mempunyai keupayaan fizikal untuk mencapai banyak orgasme dalam jangka masa yang singkat tanpa harus "jatuh" ke fasa dataran tinggi terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, fenomena multiorgasm akan bergantung kepada rangsangan berterusan rangsangan dan juga minat seksual setiap pihak. Seorang wanita mungkin tidak selalu mengalami salah satu faktor penentu ini, oleh itu orgasme berulang tidak berlaku dalam setiap hubungan seksual.

Sebaliknya, setelah ejakulasi, lelaki akan memasuki tahap pemulihan yang disebut tempoh tahan api. Semasa peringkat refraktori, orgasme atau ejakulasi lebih jauh adalah mustahil secara fisiologi. Tempoh tempoh refraktori berbeza dari lelaki ke lelaki, dan biasanya bertambah lama dengan usia. Namun, sebilangan orang dapat belajar mencapai orgasme tanpa ejakulasi, sehingga memungkinkan untuk mengalami banyak orgasme.