Ubat dan Makanan Tambahan

Triazolam •

Apa ubat Triazolam?

Untuk apa triazolam?

Triazolam adalah ubat yang digunakan untuk merawat masalah tidur (insomnia). Ubat ini dapat membantu anda tidur lebih cepat, lebih lama, dan mengurangkan berapa kali anda bangun pada waktu malam sehingga anda cukup berehat pada waktu malam. Triazolam tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil sedatif-hipnotik. Ubat ini berfungsi di otak untuk menghasilkan kesan penenang.

Penggunaan ubat ini biasanya terhad kepada jangka masa rawatan pendek 1 hingga 2 minggu atau kurang. Sekiranya insomnia berterusan untuk jangka masa panjang, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada anda memerlukan rawatan lain.

Bagaimana cara menggunakan triazolam?

Baca panduan ubat yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan triazolam dan setiap kali anda mengisinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Minum ubat ini dari mulut atau tidak dengan makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sebelum tidur. Dos berdasarkan keadaan kesihatan, usia, dan tindak balas terhadap rawatan.

Ubat ini kadang-kadang boleh menyebabkan kehilangan ingatan jangka pendek sementara walaupun kemungkinan kejadian ini kecil. Untuk mengurangkan kemungkinan ini, jangan gunakan ubat ini melainkan anda mempunyai waktu untuk tidur malam sekurang-kurangnya 7-8 jam. Sekiranya anda harus bangun sebelum itu, anda mungkin mengalami kehilangan ingatan.

Elakkan limau gedang atau minum jus limau gedang semasa menggunakan ubat ini melainkan jika doktor atau ahli farmasi anda membenarkannya. Buah limau gedang dapat meningkatkan kemungkinan kesan sampingan dari ubat ini. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi ketergantungan, terutama jika sudah lama digunakan atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes seperti itu, gejala kebergantungan (seperti mual, muntah, kulit memerah, kekejangan perut, gelisah, gegaran) boleh berlaku jika anda menghentikan ubat ini. Untuk mengelakkan reaksi ketergantungan, doktor anda dapat mengurangkan dos anda secara beransur-ansur. Rujuk doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lebih lanjut, dan segera melaporkan sebarang gejala kebergantungan.

Apabila ubat ini digunakan dalam jangka masa panjang, ia mungkin tidak berfungsi seperti biasa. Rujuk doktor jika ubat ini tidak berfungsi dengan baik lagi.

Bersama dengan faedahnya, ubat ini dapat menyebabkan gejala penarikan (sindrom penarikan, atau lebih dikenali sebagai penarikan) walaupun ini jarang terjadi. Risiko ini mungkin meningkat sekiranya anda pernah menyalahgunakan alkohol dan dadah pada masa lalu. Gunakan ubat ini seperti yang ditetapkan untuk mengurangkan risiko ketagihan.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak berubah selepas 7-10 hari, atau jika keadaan anda bertambah buruk.

Anda mungkin menghadapi masalah tidur pada beberapa malam pertama setelah anda menghentikan pengambilan ubat. Ia dikenali sebagai insomnia pulih dan ini adalah perkara biasa. Insomnia pulih biasanya hilang selepas 1 atau 2 malam. Sekiranya kesan ini berterusan, hubungi doktor anda.

Bagaimana triazolam disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.