Kesihatan mental

Cherophobia Adalah Fobia Yang Membuat Anda Takut dengan Kebahagiaan

Banyak orang mungkin berusaha mengejar kebahagiaan dalam hidup, tetapi mereka yang mempunyai kerofobia ia mengelakkan perasaan. Cherophobia adalah istilah untuk orang yang mengalami ketakutan kebahagiaan yang berlebihan. Sekiranya dibiarkan, ketakutan ini secara beransur-ansur dapat mengurangkan kualiti hidup pemiliknya.

Apa yang menyebabkan kerofobia ?

Cherophobia sebenarnya tidak dapat didiagnosis dengan kepastian dan juga gangguan mental. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa keadaan ini adalah bentuk gangguan kecemasan gangguan kebimbangan .

Kebimbangan sebenarnya bermanfaat bagi manusia untuk terus hidup. Namun, kegelisahan yang berlebihan juga akan mencetuskan ketakutan yang berlebihan. Kesannya, anda merasa takut akan sesuatu yang sebenarnya tidak menjadi ancaman.

Sekiranya berlaku kerofobia , sumber ketakutan itu adalah kebahagiaan. Orang yang mengalami kerofobia percaya bahawa setiap kali berlaku sesuatu yang baik kepada mereka, perkara buruk akan berlaku.

Mereka akhirnya menghindari pelbagai aktiviti yang membuat mereka merasa gembira, walaupun aktiviti ini memberi manfaat kepada mereka. Dengan mengelakkan perasaan gembira, mereka berharap dapat mengelakkan perkara buruk berlaku pada masa akan datang.

Mangsa trauma, introvert, dan orang yang terlalu perfeksionis biasanya lebih cenderung mengalami kerofobia . Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Anda boleh mengurangkan risiko dengan menjalankan aktiviti harian secara seimbang.

Apakah ciri-cirinya kerofobia ?

Cherophobia adalah keadaan yang belum difahami sepenuhnya. Ciri-cirinya juga sangat pelbagai, kerana setiap orang yang mengalaminya tentu mempunyai pengalaman yang berbeza.

Walaupun begitu, anda dapat mengenali ciri umum kerofobia melalui tingkah laku berikut:

 • Rasa cemas ketika pergi ke aktiviti sosial seperti pesta, perjumpaan sosial, konsert, dan acara serupa.
 • Merasa setiap kali anda merasa gembira, pasti ada perkara buruk yang akan menyusul.
 • Menolak untuk menghadiri acara yang disukai orang lain.
 • Menolak untuk mengambil bahagian dalam acara yang memberi kesan positif kepada kehidupan kerana bimbang sesuatu yang buruk akan berlaku.
 • Berfikir bahawa menyatakan kebahagiaan di hadapan rakan atau keluarga tidak baik.
 • Memikirkan bahawa perasaan bahagia sebenarnya menjadikan anda orang yang buruk atau orang yang tidak baik.
 • Memikirkan bahawa mengejar kebahagiaan hanya membuang masa dan usaha.

adalah kerofobia boleh diatasi?

Tidak semua orang yang menunjukkan sifat kerofobia adalah orang yang mengalami gangguan kebimbangan. Anda juga tidak boleh melakukan aktiviti sosial sesekali jika memberi anda ketenangan fikiran dan tidak mengganggu kehidupan seharian anda.

Dipetik dari halaman Psikologi Hari Ini , kerofobia juga tidak digolongkan sebagai gangguan psikiatri yang pasti dan juga kemurungan. Jadi, pengendalian kerofobia perlu disesuaikan dengan keadaan setiap orang yang mengalaminya.

Secara umum, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anda mengalami ketakutan kebahagiaan yang berlebihan:

 • Relaksasi melalui teknik pernafasan, jurnal, meditasi, dan senaman.
 • Cuba ikuti aktiviti sosial yang telah dielakkan. Dengan cara itu, anda akan meyakinkan diri anda bahawa perasaan gembira tidak akan mencetuskan perkara buruk.
 • Terapi tingkah laku kognitif dengan ahli psikologi.
 • Hipnoterapi.

Cherophobia adalah mekanisme yang muncul di otak anda untuk melindungi diri anda. Sama ada anda menyedarinya atau tidak, anda mungkin melindungi diri anda dari trauma, ketakutan, tragedi, atau konflik di masa lalu.

Sekiranya keadaan ini mula mengganggu kehidupan sosial, cinta, atau pekerjaan, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi. Seorang ahli psikologi akan membantu anda meneroka sebab dan kaedah terbaik untuk mengatasinya.