Pemakanan

Ketahui 6 Jenis Obesiti Berdasarkan Sebab |

Sejak dulu hingga kini, kes kegemukan terus meningkat dari masa ke masa. Sebenarnya, program diet sihat sering digalakkan. Sebenarnya, ia tidak berjaya kerana beberapa sebab. Dari pelbagai sebab, terdapat beberapa jenis kegemukan yang memerlukan rawatan yang berbeza.

Jenis kegemukan

Obesiti bukan hanya orang yang kelihatan gemuk atau perut buncit. Pengumpulan lemak boleh berlaku di pelbagai bahagian badan, bergantung pada gaya hidup dan ciri-ciri setiap orang.

Berikut adalah jenis kegemukan yang dapat dilihat oleh kumpulan umur dan tabiat.

1. Obesiti kerana kurang bersenam

Salah satu jenis kegemukan yang paling sering dialami oleh masyarakat adalah kegemukan yang berlaku disebabkan oleh senaman yang jarang berlaku, alias tidak aktif.

Sekiranya anda mempunyai berat badan berlebihan dan mempunyai lipatan lemak di dada, perut bawah, atau punggung, ini boleh menjadi tanda kegemukan kerana senaman yang jarang dilakukan.

Sukan dan aktiviti fizikal yang lain adalah usaha untuk mengurangkan risiko pengumpulan lemak di dalam badan.

Biasanya, orang yang sihat disarankan untuk melakukan aktiviti fizikal selama 30 minit sehari untuk mencegah kegemukan, seperti berjoging, berbasikal atau berjalan biasa.

2. Kegemukan kerana makanan

Selain jarang bersenam, jenis obesiti lain yang sering berlaku adalah kegemukan kerana makanan.

Pilihan dan tabiat makan yang tidak sihat sebenarnya mempengaruhi kenaikan berat badan yang boleh menjadi penyebab kegemukan.

Contohnya, makan berlebihan, terutama tanpa bersenam, dapat meningkatkan kadar lemak badan.

Bukan hanya itu, pengambilan makanan yang tinggi kalori dan rendah nutrien, seperti gula, lemak, dan makanan ringan lain, boleh menyebabkan kegemukan.

Secara amnya, ciri-ciri kegemukan dilihat dari pengumpulan lemak di dagu, leher, dan dada.

3. obesiti vena

Seperti namanya, obesiti jenis ini berlaku kerana peredaran darah vena yang tersekat.

Pengumpulan lemak kerana keadaan saluran darah ini dapat dilihat pada kaki dan punggung.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan urat tersumbat.

Risiko obesiti vena akan lebih tinggi sekiranya terdapat ahli keluarga yang mengalami penyumbatan saluran darah.

Salah satu penyebab lain dari urat tersumbat yang sering dijumpai pada orang gemuk adalah pengambilan makanan berlemak tinggi.

Sekiranya anda mempunyai faktor-faktor ini, anda digalakkan untuk bersenam secara berkala untuk mengurangkan risiko terkena obesiti vena.

4. Kegemukan kerana kegelisahan

Kebimbangan atau tekanan yang berlebihan sebenarnya boleh menjadi salah satu jenis kegemukan yang mungkin tidak anda sedari.

Anda lihat, kegelisahan boleh mempengaruhi hormon dalam badan. Apabila anda mengalami semua jenis perasaan buruk, anda cenderung mempunyai selera makan yang tinggi.

Ini ternyata menjadikan kebanyakan orang menggunakan makanan sebagai tempat untuk melepaskan diri dari perasaan negatif. Anda sentiasa makan untuk menghilangkan kegelisahan dan tekanan.

Itulah sebabnya ciri-ciri kegemukan yang disebabkan oleh kegelisahan dapat dilihat dari penampilan lipatan lemak di bahagian bawah perut.

5. Kegemukan Atherogenik

Obesiti boleh mencetuskan pelbagai penyakit jika tidak dirawat, seperti risiko penyakit jantung koronari.

Sebabnya, kegemukan mempunyai hubungan yang kuat dengan dislipidemia aterogenik. Keadaan ini dicirikan oleh tahap kolesterol LDL yang tinggi, tetapi kolesterol HDL rendah.

Jenis obesiti ini juga dikaitkan dengan keadaan ketahanan insulin. Insulin adalah hormon penting yang mengatur kadar gula dalam darah dan mengubah tenaga makanan menjadi lemak.

Semasa pencernaan, insulin merangsang otot, lemak, dan sel hati untuk menyerap glukosa, zat yang merupakan sumber tenaga utama badan.

Dalam kegemukan aterogenik, ketahanan insulin berlaku kerana sel tidak dapat menyerap glukosa dari darah akibat penumpukan tisu lemak.

Akibatnya, tubuh tidak dapat menggunakan glukosa secara optimum dan insulin terus menyimpan glukosa sebagai lemak. Sekiranya tidak diperiksa, ini akan menyebabkan kenaikan berat badan secara berterusan.

6. Kegemukan gluten

Berbanding dengan jenis obesiti lain, obesiti gluten lebih kerap berlaku pada wanita yang memasuki menopaus.

Walaupun hubungan antara gluten dan obesiti masih belum jelas, kegemukan sering terjadi pada wanita yang keseimbangan hormonnya menurun.

Ciri-ciri kegemukan gluten termasuk lemak berlebihan di pelvis yang mungkin disebabkan oleh pengambilan gluten.

Jenis obesiti lain

Selain enam jenis obesiti yang disebutkan, sebenarnya ada banyak jenis kegemukan yang telah diakui, tepatnya ada 59 varian.

Walau bagaimanapun, di antara 59 jenis, pakar dari kajian yang diterbitkan di Jurnal Kesihatan Awam membahagikannya kepada enam kategori luas.

Kategori dibahagikan berdasarkan kumpulan orang yang berisiko obesiti, iaitu:

  • lelaki minum berat,
  • wanita muda yang sihat,
  • warga tua yang sihat,
  • sakit fizikal, tetapi gembira warga tua,
  • orang pertengahan umur yang sering merasa cemas, dan
  • kategori orang yang kurang sihat.

Penting untuk diperhatikan bahawa kategori ini tidak dilihat berdasarkan indeks jisim badan (BMI), tetapi berdasarkan keadaan kesihatan, diet, hingga kekerapan bersenam.

Dengan melihat pelbagai jenis obesiti berdasarkan penyebabnya, akan lebih mudah bagi doktor anda untuk memberikan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found