Pemakanan

Cara Memanggang Makanan Sehingga Nutrien Tidak Hilang

Memasak boleh dilakukan dengan pelbagai cara, salah satunya adalah dengan memanggang bahan makanan. Tetapi masih banyak kesalahan dalam cara memanggang makanan yang berdampak pada kehilangan nutrien makanan, dan bahkan boleh membahayakan kesihatan tubuh. Kemudian, bagaimana membakar dengan betul?

Membakar makanan

Pertama, apa itu penaik? Memanggang adalah variasi penggunaan panas dari api untuk memasak dan memasak makanan. Dengan meletakkan makanan di atas sumber panas, misalnya di dalam ketuhar atau di atas arang panas, seseorang dapat memasak pelbagai jenis hidangan yang lazat.

Pada mulanya, pemanggang menggunakan arang panas yang berapi-api, walaupun pada zaman moden ini penggunaan arang telah banyak ditinggalkan, beralih ke oven gas atau panggangan automatik. Pada masa ini, panggangan sudah menggunakan haba dari gas sebagai sumber haba.

Cara membakar makanan yang betul dan sihat

Memanggang makanan memerlukan cara dan teknik yang tepat untuk membuat makanan kelihatan enak, enak, dan juga tidak mengambil nutrien dari makanan yang dipanggang. Tidak semua makanan juga boleh dibakar. Contoh makanan yang biasa dipanggang adalah daging, ikan, dan sayur-sayuran atau buah-buahan yang padat (tidak berair dan mudah dihancurkan).

Inilah cara memanggang yang betul dan sihat, baik dengan panggangan moden (oven) atau memanggang dengan cara tradisional (menggunakan arang):

1. Pastikan peralatan pembakar bersih

Sebelum memanggang, pastikan peralatan memanggang yang anda miliki bersih, tidak banyak bekas minyak atau arang yang terpasang.

2. Musim terlebih dahulu

Perkara yang baik adalah, makanan yang akan anda bakar dibumbui terlebih dahulu sehingga rasanya menyerap dan tidak mengganggu musim ini di tengah proses penaik. Gunakan kertas atau aluminium untuk melapisi dan melindungi makanan anda dari api langsung. Makanan panggang, jika terkena api langsung, berisiko kehilangan nutrien dan nutrien dari bahan makanan ini.

3. Tutup dengan aluminium foil dan gris terlebih dahulu

Kemudian, penting untuk diketahui, makanan yang tidak dilapisi dengan aluminium foil atau berminyak akan menyebabkan pelekat, sehingga bahan besi panggangan akan dibawa ke atas makanan. Gris makanan dengan minyak sebelum dibakar, gunakan minyak zaitun yang sihat dan mencegah kemungkinan barah daripada kesan memanggang.

4. Laraskan kepanasan panggangan

Dengan menyesuaikan suhu panas atau panggangan yang akan digunakan, ini mempengaruhi hasil dan kesihatan makanan yang dihidangkan. Sekiranya anda akan memanggang daging atau ayam, tetapkan suhu sekitar 150-220 darjah celsius panas. Waktu memanggang juga dianggarkan sekitar 20 minit hingga 1 jam, bergantung pada ukuran dan ketebalan panggangan.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa memanggang berpotensi menghilangkan sebanyak 40% vitamin C dari makanan anda.

5. Elakkan memanggang makanan dari satu sisi sahaja

Sekiranya anda memanggang panggangan tradisional, jangan lupa untuk meratakan api dan membakar panggangan di setiap sisi, sehingga panasnya merata.

6. Keluarkan makanan lebih cepat daripada masa memasak

Kaedah penaik ini bertujuan menjadikan makanan yang dimasak tepat dan tidak berlebihan. Keluarkan makanan anda kira-kira 2-3 minit lebih cepat daripada panggangan. Kerana semasa membuang makanan, proses memasak masih berlangsung dari sisa panas. Jadi, makanan anda dimasak dengan betul dan tidak terlalu masak.