Kehamilan

6 Perkara Yang Dapat Menentukan Jantina Bayi. Mitos atau Fakta?

Anak perempuan atau lelaki, sesetengah pasangan mungkin tidak peduli dengan jantina bayi dalam kandungan. Namun, pasti anda ingin tahu melahirkan bayi lelaki atau perempuan.

Mungkin ada beberapa faktor yang mempengaruhi jantina bayi anda. Secara tidak sengaja, faktor-faktor ini mungkin berperanan dalam menentukan sama ada bayi anda akan membawa kromosom XX (gadis) atau XY (lelaki).

6 perkara yang "katanya" mempengaruhi jantina bayi

Pelbagai anggapan timbul dalam masyarakat, bahawa terdapat beberapa perkara yang boleh mempengaruhi seks bayi, seperti makanan yang biasanya anda makan, ketika anda melakukan hubungan seks, ketika anda ovulasi, atau perkara lain. Mungkin anda mahu mempunyai bayi lelaki, tetapi pasangan anda mahukan seorang gadis. Malangnya, tidak ada bukti perubatan yang kukuh untuk membuktikan bahawa ada cara yang pasti anda boleh ikut serta dalam menentukan jantina bayi anda dengan cara yang anda mahukan.

1. Masa untuk melakukan hubungan seks

Masa hubungan seksual boleh mempengaruhi jantina bayi. Konsepsi atau persenyawaan adalah pertemuan sel sperma dan sel telur. Terdapat teori bahawa sperma yang membawa kromosom Y dapat berenang lebih cepat dan mati sebelum persenyawaan berlaku, sementara sperma yang membawa kromosom X berenang lebih perlahan tetapi lebih kuat. Jadi hubungan seks yang dekat dengan ovulasi dapat menghasilkan bayi lelaki, sementara melakukan hubungan seks beberapa hari sebelum ovulasi dapat menghasilkan bayi perempuan.

Walau bagaimanapun, teori ini masih diperdebatkan. Satu kajian yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine pada tahun 1995 tidak menemukan hubungan antara waktu hubungan seksual dan seks bayi. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan hubungan ini.

2. Kedudukan seksual

Sebilangan orang juga percaya bahawa kedudukan semasa hubungan seksual boleh mempengaruhi jantina bayi. Kepercayaan ini menyatakan bahawa jika anda mahukan bayi lelaki, anda harus menggunakan posisi berdiri semasa hubungan seksual dan jika anda mahukan bayi perempuan, ia harus berada dalam kedudukan pendakwah. Namun, ini hanyalah mitos yang belum terbukti benar.

Mitos lain yang berkembang adalah membuat vagina dalam persekitaran berasid untuk mendapatkan bayi perempuan dan menjadikan vagina dalam persekitaran alkali untuk mendapatkan bayi lelaki. Dan ini belum terbukti benar.

3. Makanan yang anda makan

Beberapa kajian telah mengaitkan jumlah kalori yang dimakan dan jenis kelamin bayi, seperti dalam kajian tahun 2008 yang diterbitkan dalam Prosiding Royal Society B.. Kajian itu mendapati bahawa wanita yang mengonsumsi lebih banyak kalori pada tahun sebelum pembuahan, terutama mereka yang makan bijirin sarapan pagi dan makan makanan tinggi kalium, lebih cenderung mempunyai bayi lelaki daripada wanita yang melewatkan sarapan dan menghabiskan lebih sedikit kalori.

Namun, kajian tahun 2009 di jurnal yang sama menafikan ini dan menganggapnya hanya kebetulan. Terdapat banyak kepercayaan yang berkembang dalam masyarakat yang mengatakan bahawa makanan yang dimakan oleh ibu boleh mempengaruhi jantina bayi. Namun, sekali lagi ini hanyalah mitos yang belum terbukti benar.

4. Sejarah keluarga

Sebilangan orang mungkin meneka jantina bayi yang akan dilahirkan dengan melihat sejarah keluarga, seperti jumlah anak lelaki dan anak perempuan yang sudah ada dalam keluarga. Mungkin ada beberapa keluarga dengan kecenderungan genetik ini, tetapi tidak semuanya. Sekali lagi, ini adalah kebetulan, tidak ada kajian yang dapat membuktikannya.

5. Tahap tekanan

Sebilangan penyelidik menganggap bahawa sperma yang membawa kromosom Y rentan terhadap tahap tekanan psikologi yang tinggi, sehingga ibu atau bapa yang mengalami tekanan cenderung mempunyai bayi perempuan. Walau bagaimanapun, ini masih merupakan spekulasi dan belum terbukti mempunyai kesan yang nyata terhadap jantina bayi.

6. Teknik persenyawaan in vitro aka IVF

Menurut kajian tahun 2010 dari University of New South Wales di Australia, jantina bayi lelaki atau perempuan mungkin bergantung pada teknik persenyawaan in-fitro yang digunakan. Para penyelidik mendapati bahawa peratusan bayi lelaki adalah sekitar 49% ketika pasangan memilih suntikan sperma intracytoplasmik, di mana sperma disuntik terus ke telur, dan telur yang disenyawakan dipindahkan ke rahim pada tahap pembelahan, iaitu sekitar dua atau tiga hari selepas kelahiran. sperma disuntik.

Dalam teknik lain, peratusan bayi lelaki meningkat kepada 56%. Ini berlaku apabila persenyawaan in vitro dilakukan. Telur dan sperma dicampurkan ke dalam piring (tidak disuntikkan) dan embrio (telur yang telah disenyawakan oleh sperma) dipindahkan ke rahim pada tahap blastocyst, iaitu sekitar empat hari setelah sel sperma menyuburkan telur. Sebab di sebalik ini tidak diketahui dengan pasti, tetapi mungkin berkaitan dengan jangka masa embrio dibiakkan di makmal. Anak lelaki mungkin lebih kuat, membiarkan embrio bertahan lebih lama di luar badan.

Adakah ia benar-benar mempengaruhi jantina bayi?

Hanya sedikit kajian yang menunjukkan bahawa faktor-faktor ini sebenarnya memberi kesan pada jantina bayi anda. Bahkan sebilangan pakar menganggapnya hanya kebetulan, tidak ada yang dapat dilakukan untuk menentukan jantina bayi anda. Melaporkan dari webMD, Steven Ory, ahli endokrinologi pembiakan, mengatakan bahawa tidak ada yang benar-benar dapat mempengaruhi pemilihan seks bayi anda. Anda mempunyai peluang 50-50 untuk mendapatkan bayi lelaki atau perempuan. Lagipun, tidak ada perbezaan antara bayi lelaki atau perempuan, mereka mempunyai kepakaran mereka sendiri. Anda hanya perlu menikmati kejutan yang diberikan semasa bayi dilahirkan.

BACA JUGA:

  • 7 Jenis Pemeriksaan Perubatan Yang Perlu Dilakukan Sebelum Berkahwin
  • Mengatasi 10 Masalah Utama Yang Sering Mengalami Wanita Hamil
  • Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kejadian Kehamilan Kembar