Keibubapaan

Khasiat Beras Brown untuk Bayi, Apa itu? •

Makanan pokok orang Indonesia adalah nasi, terutama beras putih. Tetapi mengapa makanan untuk bayi biasanya menjadi bubur nasu merah dan bukannya nasi putih? Betul, apa yang istimewa dari beras perang untuk bayi? Ingin tahu? Sila dengar ini.

Perbandingan beras perang dengan beras putih

Beras perang berbeza dengan nasi putih. Nasi coklat hanya mengupas lapisan kulit terluar dan tidak mengalami proses penggilingan yang lama seperti nasi putih. Sekiranya semua lapisan beras perang dikupas dan diproses lebih lanjut, beras putih akan diperoleh. Ini menjadikan beras putih kurang mengandung vitamin, mineral, asid lemak, dan serat daripada beras perang. Kerana semua nutrien ini sebenarnya banyak terdapat di sekam padi.

Jadi, jangan terkejut jika beras perang telah lama menjadi salah satu makanan yang disyorkan untuk bayi, terutama bayi yang sedang dalam peralihan ke makanan pejal. Nasi perang dijadikan bubur sehingga mudah dimakan oleh bayi.

Apakah faedah beras perang untuk bayi?

Dilaporkan dari laman Verywell, terdapat banyak nutrien yang terdapat dalam beras perang. Beberapa nutrien ini, seperti protein, lemak, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, asam folat, kalsium, zat besi, magnesium, mangan, fosforus, kalium, natrium, dan zink. Sebilangan nutrien ini sememangnya diperlukan oleh bayi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

Bukan hanya itu, beras perang juga mengandungi serat yang cukup tinggi, iaitu 3,5 gram serat dalam 100 gram beras perang. Ini dapat membantu memenuhi keperluan serat bayi, jadi juga membantu melancarkan sistem pencernaan bayi. Gula yang terdapat dalam beras perang juga relatif kecil, hanya 0,85 gram per 100 gram beras perang. Jadi, ia selamat untuk kadar gula darah bayi.

Selain kandungan nutrisi beras perang yang bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, kelebihan lain dari beras perang untuk bayi adalah bahawa ia mudah dicerna dan tidak menyebabkan reaksi tenaga. Ini menjadikan beras perang sangat sesuai untuk diberikan kepada bayi, memandangkan sistem pencernaan bayi masih lemah dan tidak matang.

Cara membuat bubur beras perang untuk bayi di rumah

Menjadikan makanan bayi anda sendiri tentu lebih sihat. Anda boleh memantau nutrien apa yang masuk ke dalam badan bayi. Selain itu, membuat makanan sendiri di rumah juga lebih bersih. Yang paling penting, tiada bahan pengawet atau bahan kimia lain yang ditambahkan pada makanan bayi, jika anda membuatnya sendiri.

Untuk membuat bubur beras perang, kaedahnya sangat mudah. Pertama, anda mesti mengisar beras perang terlebih dahulu sehingga menjadi bijirin yang lebih halus. Anda boleh mengisarnya dalam pengisar atau mengisar secara tradisional. Seterusnya, campurkan cawan serbuk beras perang dengan 1 cawan air mendidih. Masak, kacau sentiasa, selama kira-kira 10 minit. Selesai dan anda boleh memberikannya kepada bayi.

Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran dan sumber protein ke bubur beras perang. Contohnya, brokoli kukus yang telah dihaluskan, lobak kukus yang telah dihaluskan, daging rebus yang telah dihaluskan. Dengan begitu, kandungan nutrien dalam makanan yang anda sediakan untuk bayi anda akan lebih lengkap.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌