Pemakanan

Epal Yang Sudah Coklat, Masih Perlu Dimakan?

Epal menawarkan pelbagai faedah untuk kesihatan anda. Rasa manis dan segar juga menjadikan epal sebagai buah kegemaran ramai orang. Malangnya, apabila anda mengupas dan memotong epal, mereka cepat berubah warna menjadi coklat. Epal yang sudah berwarna coklat tidak begitu menggoda lagi. Namun, adakah ini bermaksud bahawa epal coklat tidak lagi boleh dimakan? Lihat jawapan di bawah, ya.

Mengapa epal berubah menjadi coklat setelah dikupas?

Ramai orang berpendapat bahawa epal bertukar menjadi coklat kerana telah reput. Tidak, daging epal coklat tidak bermaksud busuk. Warna daging epal bertambah tua kerana proses kimia yang dikenali sebagai pengoksidaan. Apabila tidak dikupas dan dipotong, daging epal masih dilindungi oleh kulit. Tetapi apabila epal dikupas dan dipotong, ada udara yang masuk ke dalam tisu buah ini.

Oksigen di udara akhirnya bercampur dengan enzim khas dalam tisu epal. Tindak balas kimia antara oksigen dan enzim ini menghasilkan warna coklat yang muncul dalam daging epal.

Namun, ada epal yang bertukar menjadi lebih cepat coklat, iaitu epal dengan kandungan enzim yang tinggi. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan epal yang dikupas atau anda ingin menyimpannya kemudian, letakkan di dalam peti sejuk dalam bekas kedap udara dengan segera. Jangan biarkan epal yang dikupas terkena udara bilik terlalu lama. Ini kerana semakin panas udara, semakin cepat proses pengoksidaan.

Adakah selamat untuk memakan epal yang telah di kecapi?

Ya, anda boleh makan epal dengan selamat. Namun, jika sudah lama dibiarkan berubah menjadi coklat, kemungkinan daging buah telah terkena berbagai jenis bakteria, kotoran, debu, dan zarah di udara. Terutama jika ia tidak disimpan dengan betul di dalam bekas makanan. Jadi, anda semestinya makan epal sebaik sahaja dikupas atau dipotong.

Apakah nutrien yang hilang semasa epal berwarna coklat?

Sebagai tambahan kepada risiko pencemaran bakteria atau zarah asing dari udara, epal yang telah menjadi coklat mempunyai faedah yang berkurang. Ini kerana proses pengoksidaan yang berlaku boleh merosakkan kandungan nutrien dalam daging buah.

Salah satu nutrien yang boleh dikurangkan atau hilang adalah vitamin C. Vitamin C atau asid askorbik akan musnah ketika proses pengoksidaan berlaku. Jadi, semakin coklat warna daging epal, semakin kurang vitamin C yang dikandungnya.

Sebagai tambahan kepada vitamin C, nutrien yang kurang dalam epal coklat adalah sebatian kimia dihydroxyphenylalanine, atau DOPA untuk jangka pendek. Kompaun ini sangat baik untuk kesihatan otak dan mental. Sebabnya, DOPA adalah pendahulu hormon dopamin. Di dalam badan, DOPA akan ditukar menjadi dopamin. Hormon dopamin diperlukan oleh otak untuk menghantar pelbagai isyarat dari satu sel saraf ke sel yang lain. Tanpa hormon ini, otak akan mengalami kesukaran untuk memproses maklumat dan menghantar arahan tertentu ke badan. Di samping itu, tahap dopamin yang seimbang juga diperlukan untuk mengekalkan mood yang stabil.