Penyakit berjangkit

Mengapa Gigitan Nyamuk Gatal? •

Nampaknya kita semua biasa dengan senario berikut: Di tengah tidur malam yang baik setelah seharian tertekan di tempat kerja, anda mendengar suara berdengung yang menjengkelkan dan tiba-tiba merasakan sengatan tajam di tangan atau kaki anda. Tidak lama kemudian, benjolan merah muncul di kulit.

Tanpa berfikir, anda secara naluriah mula menggaru. Kulit anda menjadi merah, gigitan nyamuk gatal semakin banyak, dan anda bangun dari impian anda hanya untuk mencari dua benjolan merah baru dari gigitan nyamuk yang lain.

Setelah malam yang panjang dengan mimpi indah, mereka digantikan dengan sibuk menyingkirkan nyamuk yang degil sambil terus menggaru gatal yang tidak pernah berhenti.

Apa yang berlaku di dalam badan apabila digigit nyamuk?

Nyamuk tidak menggigit. Nyamuk betina menggunakan mulutnya yang berbentuk jarum untuk menembus kulit mangsanya, yang kemudian dia gunakan untuk menghisap darah.

Kurang dari lima peratus kulit adalah saluran darah. Jadi, apabila nyamuk mendarat di badan anda untuk mencari makanan, ia harus 'memancing'.

Dari kejauhan, moncong nyamuk mungkin terlihat seperti jarum tipis, tetapi sebenarnya moncong, yang disebut proboscis, yang merupakan sekumpulan alat menggergaji dan menghisap, terbungkus dalam tabung yang disebut labium.

Semasa menghisap darah, pembungkus tiub akan terbuka dan menampakkan enam bahagian mulut (filamen) yang menembusi ke dalam kulit.

Ketika 'menggigit' mangsanya, enam bahagian mulut akan mekar dan bergerak dengan lentur untuk mencari saluran darah terdekat.

Selalunya, proses ini berakhir dalam beberapa usaha pencarian, dan berlangsung selama beberapa minit, untuk pengambilan darah yang berjaya.

Nyamuk kemudian akan menggerakkan empat filamen untuk berfungsi seperti gergaji dan bicu untuk membantu mempercepat proses menghisap darah dengan dua tiub selari - hipofarix, yang melepaskan air liur ke dalam kulit, dan labrum, yang menghisap darah.

Nyamuk akan menghisap begitu keras sehingga saluran darah mula bergetar. Ada yang boleh pecah, menumpahkan darah ke kawasan sekitarnya. Apabila ini berlaku, nyamuk biasanya akan 'menambah', meminum darah langsung dari kolam darah yang dihasilkannya.

Air liur yang dikeluarkan mengandungi agen anti-pembekuan yang menjaga darah agar tidak membeku sehingga nyamuk dapat menghisap darah dengan mudah.

Mengapa gigitan nyamuk gatal?

Gatal dan lebam akibat gigitan nyamuk bukan disebabkan oleh gigitan nyamuk atau air liur nyamuk, tetapi dari tindak balas sistem imun tubuh terhadap air liur.

Air liur nyamuk mengandungi enzim dan protein yang tinggi yang melewati sistem pembekuan darah semula jadi tubuh anda. Antikoagulan ini segera menyebabkan reaksi alahan ringan di badan anda.

Sistem imun manusia bertindak balas terhadap alergen ini dengan melepaskan histamin. Histamin menyebabkan saluran darah di sekitar kawasan gigitan nyamuk menjadi radang, mengakibatkan lebam merah pada kulit.

Histamine juga menjengkelkan ujung saraf pada kulit dan menyebabkan gatal.

Mengapa menggaru gatal terasa sedap?

Menggaru adalah bentuk kesakitan yang agak kecil.

Apabila kita menggaru, gerakan ini menyekat sensasi gatal yang menyertai kesakitan, sementara mengganggu otak dari gatal; serta memberi kompres sejuk, atau panas, atau sedikit kejutan elektrik.

Isyarat sakit ini dihantar ke otak oleh kumpulan saraf sama seperti sensasi gatal juga dihantar oleh kumpulan saraf yang berbeza.

Ketika kita berhadapan dengan potensi bahaya, tubuh bertindak balas dengan refleks penarikan. Cuba pegang tangan anda di atas api, tidak lama lagi anda akan mempunyai keinginan besar untuk segera menarik tangan anda dari panas.

Namun, menggaru sebenarnya mendekatkan refleks pada kulit yang bermasalah. Adalah masuk akal, kerana pemeriksaan yang lebih dekat dan calar cepat lebih berkesan untuk menyingkirkan kutu yang merangkak di badan anda daripada menghindarinya.

Menggaru adalah cara yang baik bukan sahaja untuk menghilangkan serangga dan parasit, tetapi juga sisa tumbuhan dan benda asing lain yang mungkin menempel pada kulit anda.

Di samping itu, otak anda menganggap menggaru sebagai tindakan ganjaran, jenis ganjaran yang anda "wajar" setelah menangani kesakitan atau tekanan - dari gigitan nyamuk - dengan melepaskan dopamin ke seluruh otak.

Dopamine adalah neurotransmitter di otak yang mengatur pergerakan, emosi, motivasi, dan perasaan senang. Apabila diaktifkan, sistem ini akan memberi penghargaan kepada tingkah laku kita dan membuat kita bahagia, yang mendorong kita untuk melakukannya berulang kali untuk kepuasan yang sama.