Kesihatan mata

10 Punca Mata kabur, dari jarak dekat ke Retina Detasmen •

Adakah anda sering berkedip, menyipit, atau menggosok mata untuk melihat dengan lebih jelas? Penglihatan kabur adalah kehilangan ketajaman penglihatan, menjadikan objek tampak tidak fokus. Sekiranya anda mempunyai mata yang kabur, anda mungkin mempunyai kesalahan pembiasan yang dapat diperbaiki dengan memakai cermin mata.

Namun, penglihatan kabur juga boleh menjadi tanda masalah yang lebih serius. Penglihatan kabur dapat terjadi pada kedua mata, tetapi beberapa orang mengalami penglihatan kabur hanya pada satu mata.

Apakah penyebab mata kabur?

Terdapat banyak masalah mata dan keadaan lain yang boleh menyebabkan penglihatan kabur, termasuk:

1. Masalah pembiasan

  • Rabun dekat (hiperopia): menyebabkan penglihatan kabur ketika melihat objek yang dekat, seperti ketika membaca buku atau menggunakan komputer.
  • Rabun dekat (rabun): menyebabkan penglihatan kabur ketika melihat objek dari jarak jauh, seperti ketika menonton TV atau memandu.
  • Astigmatisme: menyebabkan penglihatan berganda ketika melihat objek dari dekat atau jauh.
  • Presbiopia: berlaku pada orang berusia 40 tahun ke atas yang mengalami penglihatan dekat kabur, keadaan ini dikaitkan dengan peningkatan usia.

2. Katarak

Penglihatan kabur kerana katarak akan terasa seperti kabut di mata anda. Pada permulaan katarak, penglihatan tetap normal dan berterusan sehingga penglihatan menjadi sangat kabur yang memberi kesan besar terhadap kebebasan kehidupan seharian anda.

Sekiranya anda menjalani pembedahan katarak dan penglihatan kabur sekali lagi, anda mungkin mengalami katarak sekunder.

3. Retinopati diabetes

Retinopati diabetes adalah komplikasi diabetes. Tahap gula darah tinggi menyebabkan kerosakan pada retina (belakang mata). Tahap akhir retinopati diabetes, yang dikenali sebagai edema makula, boleh menyebabkan penglihatan kabur.

4. degenerasi makula

Makula adalah bahagian tengah retina di bahagian belakang mata anda. Ini membolehkan anda melihat perincian, warna, dan objek tepat di hadapan anda. Degenerasi makula menyebabkan penglihatan pusat menjadi kabur.

5. Detasmen retina

Retina yang terlepas adalah kecemasan perubatan yang boleh menyebabkan penglihatan kabur secara tiba-tiba. Ia juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti berkedip dan pelampung, dan kebutaan secara tiba-tiba.

6. Oklusi urat retina

Sekiranya saluran darah retina tersumbat (salah satunya dikenali sebagai oklusi urat retina), ia boleh menyebabkan penglihatan kabur secara tiba-tiba dan kebutaan secara tiba-tiba.

7. Pterygium

Pterygium adalah pertumbuhan jinak yang terjadi di permukaan mata, boleh menyebabkan penglihatan kabur ketika melewati kornea.

8. Pendarahan vitreous

Terdapat kebocoran darah ke dalam cecair di bola mata (vitreous) Anda dapat menyekat cahaya memasuki mata anda dan menyebabkan penglihatan kabur.

9. Jangkitan atau keradangan pada mata

Ramai orang mengalami penglihatan kabur akibat jangkitan mata, seperti uveitis anterior. Masalah pada kelopak mata dan bulu mata juga boleh menyebabkan penglihatan kabur.

10. Penyakit kardiovaskular dan penyakit sistemik lain

Penglihatan kabur, sering bersamaan dengan penglihatan ganda, boleh menjadi gejala kecemasan perubatan yang mendasari, seperti strok atau pendarahan otak, tanda awal sklerosis berganda, atau tumor otak. Sekiranya anda mengalami penglihatan kabur secara tiba-tiba, berjumpa doktor dengan segera.

Rawatan mata kabur bergantung pada penyebabnya, dapat dilakukan dengan penggunaan kacamata, pembedahan, atau ubat untuk mengobati penyakit yang mendasari. Rujuk doktor anda untuk mengetahui punca mata anda kabur sehingga anda dapat segera mendapatkan rawatan yang sesuai.

Bagaimana untuk mengelakkan mata kabur?

Mata kabur tidak selalu dapat dicegah, tetapi anda dapat merawat mata anda untuk membantu mencegah mata kabur yang berkaitan dengan gaya hidup. Berikut adalah beberapa petua untuk mata yang sihat:

  • Sentiasa pakai cermin mata hitam yang memberikan perlindungan UV ketika anda berada di bawah cahaya matahari.
  • Makan makanan berkhasiat seperti sayur-sayuran hijau, serta makanan yang tinggi asid lemak omega-3 seperti tuna.
  • Berhenti merokok.
  • Basuh tangan anda sebelum memakai atau melepaskan kanta lekap mata anda untuk mengurangkan risiko jangkitan.
  • Lakukan pemeriksaan mata secara berkala, terutamanya jika keluarga anda mempunyai sejarah penyakit mata.