Kehamilan

Petua Mengatasi Faraj Gatal Semasa Kehamilan Yang Selamat Dilakukan

Gatal pada alat kelamin semasa mengandung juga boleh mengganggu kehamilan. Jangan memandang ringan kerana jika dibiarkan ia boleh menjadi masalah serius yang membahayakan janin. Oleh itu, lihat bagaimana mengatasi gatal-gatal vagina semasa kehamilan yang boleh anda lakukan di bawah.

Apa yang menyebabkan gatal-gatal pada faraj semasa kehamilan?

Sebenarnya, gatal faraj semasa mengandung adalah perkara biasa. Ini kerana perubahan hormon estrogen menyebabkan lebih banyak keputihan dihasilkan.

Dipetik dari American Pregnancy Association, keadaan ini yang sering terjadi pada trimester kedua boleh menyebabkan kegatalan pada kulit dan membuat faraj terasa gatal.

Bukan hanya keputihan, gatal-gatal pada vagina pada awal kehamilan juga boleh disebabkan oleh pengeluaran peluh yang berlebihan sehingga kawasan miss V menjadi lembap dan mudah teriritasi.

Kekurangan air atau dehidrasi juga boleh menjadi penyebab gatal-gatal vagina semasa kehamilan. Kekeringan boleh menjadikan tisu vagina lebih kering daripada biasa.

Selain itu, gatal-gatal vagina semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh perkara yang lebih serius, seperti vaginosis bakteria, kandidiasis, dan jangkitan saluran kencing pada wanita hamil.

Bagaimana mengatasi gatal-gatal vagina semasa mengandung?

Seperti yang dijelaskan di atas, gatal pada alat kelamin semasa kehamilan adalah perkara biasa.

Selalunya, gatal-gatal pada vagina disebabkan oleh jangkitan yis. Anda boleh merawat dan merawat gatal-gatal pada faraj semasa mengandung dengan menggunakan krim antijamur yang dijual bebas.

Perlu diingat bahawa gatal-gatal atau jangkitan faraj yang tidak dirawat boleh membiarkan bakteria yang menyebabkannya memasuki mulut bayi semasa melahirkan.

Beberapa jenis krim untuk gatal kerana jangkitan yis yang biasanya disyorkan oleh doktor adalah:

 • Clotrimazole
 • Miconazole
 • Terconazole

Dipetik dari Mayo Clinic, ketiga-tiga produk ini dapat digunakan untuk merawat gatal-gatal pada faraj semasa kehamilan yang disebabkan oleh kulat.

Bukan hanya itu, ubat-ubatan di atas tidak menimbulkan risiko kecacatan kelahiran atau komplikasi kehamilan.

Biasanya, diperlukan 10 hingga 14 hari untuk melegakan dan menghilangkan gatal pada alat kelamin semasa kehamilan.

Setelah jangkitan dan gatal reda, anda juga akan diberi ubat bedak Nystatin untuk mencegah jangkitan berulang.

Elakkan mengambil ubat oral seperti Diflucan kerana belum terbukti selamat untuk wanita hamil atau ibu yang menyusui. Jenis ubat ini dikaitkan dengan peningkatan risiko keguguran.

Namun, ada kemungkinan anda akan diberi antibiotik jika gatal disebabkan oleh jangkitan saluran kencing.

Perlu juga diperhatikan bahawa jika ubat telah digunakan tetapi tidak ada peningkatan, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lain yang sesuai untuk merawat gatal-gatal pada vagina semasa kehamilan.

Ubat rumah untuk gatal-gatal pada faraj semasa kehamilan

Sekiranya keputihan dan gatal-gatal tidak disertai dengan masalah lain, anda mungkin masih dapat merawat gatal-gatal faraj semasa mengandung di rumah.

Beberapa cara berikut untuk mengatasi gatal-gatal vagina semasa kehamilan boleh membantu, seperti:

 • Memampatkan faraj dengan kompres sejuk untuk melegakan gatal.
 • Minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Ambil makanan yang mengandungi probiotik untuk membantu mengimbangkan jumlah bakteria di dalam vagina.
 • Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat sehingga faraj tidak lembap.
 • Pilih pakaian yang diperbuat daripada kapas yang mudah menyerap peluh.
 • Pilih sabun pencuci atau mandi yang tidak mengandungi minyak wangi. Ini untuk mengelakkan gatal pada kulit sensitif.
 • Pastikan kawasan sekitar faraj kering, terutamanya selepas mandi atau menggunakan tandas.
 • Bersihkan faraj dengan air suam secara berkala. Basuh faraj dari depan ke belakang, supaya bakteria di dubur tidak merebak.
 • Gunakan produk kebersihan wanita yang mengandungi Povidone-Iodine untuk mengawal penyebaran dan perkembangan jangkitan.

Bukan hanya itu, kandungan povidone-yodium juga dapat mengatasi pelbagai patogen dan tidak menghasilkan daya tahan terhadap antiseptik.

Namun, jika anda telah melakukan kaedah ini dan faraj masih gatal disertai tanda-tanda lain di sekitar faraj, anda harus segera berjumpa doktor.

Contohnya, gatal-gatal pada alat kelamin semasa kehamilan disertai dengan gejala lain, seperti keputihan yang berlebihan dan bau busuk, sakit faraj, atau sakit ketika membuang air kecil.

Yang dikhuatiri, gatal faraj yang anda alami adalah tanda penyakit yang lebih serius.