Kesihatan mental

5 Cara Berkesan untuk Mengatasi Serangan Panik di Pejabat

Adakah anda pernah mengalami serangan panik secara tiba-tiba ketika hendak membuat persembahan di hadapan atasan anda? Peluh sejuk mengalir dan anda tidak boleh berfikir secara lurus. Nah, sebenarnya bagaimana, ya, bagaimana menangani serangan panik di pejabat?

Punca serangan panik di tempat kerja

Berpeluh sejuk, jantung berdebar, dan sesak nafas adalah tanda-tanda bahawa anda mengalami serangan panik.

Gejala ini lebih parah daripada ketika anda mengalami tekanan atau bimbang. Sebenarnya, orang yang mengalami serangan panik sangat cemas sehingga mereka merasakan bahawa dunia akan hampir berakhir.

Serangan ini sering berlaku secara tiba-tiba. Walaupun tidak jelas apa yang menyebabkannya, terdapat beberapa penjelasan perubatan yang dapat membantu anda memahami keadaan ini.

Seperti yang dilaporkan oleh Panduan Bantuan Terdapat lapan kemungkinan penyebab yang boleh dikaitkan dengan serangan panik, terutama di pejabat, antara lain.

 • Tekanan yang teruk kerana kematian orang yang disayangi, perceraian, atau masalah pekerjaan
 • Faktor genetik
 • Peralihan kehidupan baru, seperti menukar pekerjaan atau memasuki lingkungan baru
 • Salah satu injap jantung tidak ditutup dengan betul
 • Kelenjar tiroid yang terlalu aktif
 • Gula darah rendah
 • Mengonsumsi terlalu banyak kafein
 • Sekatan penggunaan ubat-ubatan tertentu

Penyebabnya memang boleh berlaku kerana masalah kesihatan, ia juga mungkin disebabkan oleh keadaan psikologi anda. Itulah sebabnya, jika perkara ini sering berlaku tetapi anda tidak tahu apa penyebabnya, segera berjumpa dengan profesional perubatan, seperti doktor, psikiatri atau psikologi anda.

Cara menangani serangan panik di tempat kerja

Serangan panik yang dialami oleh seseorang di pejabat sering menjadikannya tidak produktif, sukar untuk menumpukan perhatian, dan membuang masa.

Sekiranya keadaan ini tidak dirawat dan tidak dirawat dengan betul, ia sebenarnya boleh mengganggu anda dalam jangka masa panjang.

Kaedah di bawah memang memerlukan beberapa percubaan kerana anda harus mempercayai badan anda semula. Cuba baca buku yang bermanfaat atau berjumpa dengan ahli terapi yang pakar dalam bidang ini.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anda mengalami serangan panik di tempat kerja.

1. Mengatur pernafasan

Apabila serangan panik muncul, tidak jarang penderita merasa sesak nafas. Oleh itu, melakukan pernafasan dengan betul sudah cukup untuk membantu anda melepaskan diri dari serangan panik.

Ia juga dapat membantu menurunkan tahap tekanan dan mengurangkan kegelisahan.

Anda boleh mencubanya dengan menghirup dan menghembuskan nafas dengan perlahan dan dalam ketika panik masuk. Cuba tarik nafas dengan jumlah empat dan hembuskan sebanyak enam.

2. Menghadapi ketakutan yang dialami

Menurut Persatuan Psikologi Amerika, satu daripada 75 orang akan mengalami serangan panik dan menunjukkan gejala secara fizikal.

Bermula dari gegaran, jantung berdegup kencang, sakit dada, sakit kepala ringan hingga tidak dapat menyelesaikan tugas di pejabat.

Salah satu cara untuk menangani serangan panik di tempat kerja adalah dengan menghadapi ketakutan dan gejala anda, walaupun mereka bertentangan dengan kehendak anda.

Persiapkan diri anda sebelum menghadapi sesuatu yang membuat anda panik. Contohnya, anda sering panik ketika ingin memberi persembahan, berlatih perlahan di khalayak ramai. Bermula dari hadapan beberapa orang, secara beransur-ansur semakin lama di khalayak ramai.

3. Berfikir secara logik

Serangan panik yang berlaku secara tiba-tiba di pejabat membuat anda tidak dapat berfikir dengan jelas. Ini kerana isyarat dari kawasan hipotalamus dan batang otak dapat mengambil alih proses membuat keputusan.

Kedua-dua bahagian otak yang telah disebutkan di atas berfungsi sebagai sistem pertahanan. Terdapat beberapa cara untuk menangani serangan panik yang menyukarkan anda untuk fokus di tempat kerja, termasuk:

 • Bercakap dengan diri sendiri Telah terbukti dapat mengurangkan gejala serangan panik. Ini akan menjadikan bahagian akal otak berfungsi semula.
 • Menggunakan lima deria anda , seperti mencari 5 warna tertentu, mendengar empat suara yang berbeza, menyentuh 3 tekstur, menghirup 2 aroma, dan merasakan 1 perkara.
 • Tuliskan bagaimana perasaan anda sebelum dan selepas serangan panik berlaku dapat membantu anda melihat apa yang sebenarnya berlaku dan membantu anda berfikir dengan jelas.

Bagi sesetengah orang, ini dapat membantu mereka melihat apa yang berlaku kepada mereka ketika serangan panik berlaku. Tulisan yang anda buat juga dapat membantu menilai serangan panik yang timbul.

4. Minta pertolongan dari orang lain

Sebenarnya, serangan panik juga dapat diatasi dengan mendengar suara orang yang dekat dengan anda. Contohnya, apabila anda memanggil ibu anda dalam keadaan panik, suaranya segera menggembirakan anda dan menenangkan anda.

Kebanyakan orang yang mengalami serangan panik tidak mahu memberitahu rakan sekerja atau atasan mereka. Ini kerana mereka takut dianggap tidak cekap di tempat kerja.

Pada hakikatnya, serangan panik adalah peristiwa yang dialami sendiri kerana sukar untuk meminta pertolongan kerana persekitaran pejabat yang tidak selesa.

Sokongan daripada rakan sekerja dan orang-orang di sekitar anda sebenarnya boleh menjadi cara untuk menangani gejala serangan panik yang muncul di pejabat. Oleh itu, cubalah untuk tidak lari dengan rasa malu, tetapi untuk menghubungi rakan yang dipercayai untuk meminta pertolongan.

5. Kenali pencetus

Mengetahui apa yang menyebabkan anda mengalami serangan panik di tempat kerja boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi keadaan ini.

Ini sangat penting memandangkan kejadian ini mungkin berulang ketika berada di pejabat. Biasanya, serangan panik di pejabat berlaku kerana beban kerja di pejabat atau hubungan anda yang lemah dengan persekitaran kerja.

Walaupun serangan panik di pejabat boleh menjadi luar biasa, satu-satunya cara untuk menangani mereka adalah dengan menghadapinya, tidak lari dari kenyataan. Atasi masalah panik yang anda alami. Sekiranya terlalu berat, anda boleh berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan penyelesaian.