Pemakanan

Daging Angsa Ternyata Berkhasiat dan Baik untuk Kesihatan, Anda Tahu!

Adakah anda pernah mencuba daging angsa? Haiwan berbulu putih ini pada pandangan pertama kelihatan seperti itik. Namun, bentuk badannya lebih besar dan lehernya lebih panjang. Jangan salah, daging jenis ini juga berkhasiat dan mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, anda tahu!

Kandungan pemakanan daging angsa

Sama seperti daging ayam dan itik, daging angsa juga merupakan sumber protein yang baik untuk tubuh. Menurut Data Komposisi Makanan Indonesia milik Kementerian Kesehatan Indonesia, setiap 100 gram daging binatang mengandung 349 kalori, 16,4 gram protein, dan 31,5 gram lemak.

Jumlahnya tidak jauh berbeza dengan daging itik. Pada dos yang sama, daging itik mengandungi 321 kalori, 16 gram protein, dan 28.6 gram lemak.

Dapat dilihat bahawa kandungan protein dalam daging haiwan ini sedikit lebih tinggi daripada itik. Protein ini berguna untuk menggantikan tisu badan yang rosak sambil meningkatkan imuniti.

Jika diteliti dengan lebih mendalam, daging haiwan ini juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh. Berikut adalah kandungan nutrien daging angsa.

  • 15 mg kalsium
  • 188 fosforus
  • 1.8 mg zat besi
  • 71 mg natrium
  • 273 mcg vitamin A
  • 0.1 mg vitamin B1
  • 0.24 mg vitamin B2
  • 7.1 mg vitamin B3

Manfaat daging angsa untuk kesihatan

Nah, sekarang anda tidak perlu ragu lagi untuk memakan daging dari haiwan ini. Tetapi persoalan seterusnya adalah, adakah selamat untuk dimakan?

Daging ini selamat untuk dimakan. Malah, Dr. Agnieszka Orkusz dan pakar dari University of Economics di Wroclaw, Poland, mendedahkan bahawa angsa mengandungi asid lemak yang jauh lebih baik dan lebih sihat daripada jenis unggas lain.

Menurut Dr. Agnieszka Orkusz, daging ini mengandungi 70 peratus asid lemak dan 23 peratus lebih banyak protein daripada jenis daging lain. Salah satu jenis asid lemak yang paling banyak ialah asid oleik.

Jumlah asid oleik bahkan dianggap setara dengan asid oleik dalam minyak zaitun. Atas sebab ini, struktur daging angsa bernilai hampir sama dengan minyak zaitun.

Minyak zaitun sendiri terbukti bermanfaat untuk menjaga kesihatan jantung. Kerana struktur daging angsa mirip dengan minyak zaitun, para pakar percaya bahawa memakan daging angsa juga dapat mencegah penyakit jantung.