Kesihatan kulit

Hiperpigmentasi Pasca Keradangan, Apa Itu? |

Selepas jerawat sembuh, hiperpigmentasi pasca-radang biasanya muncul dan meninggalkan bekas luka berwarna. Secara umum, hampir semua orang yang mempunyai parut jerawat mempunyai keadaan yang serupa. Ketahui sebab hiperpigmentasi ini berlaku dan bagaimana merawatnya.

Ketahui kejadian hiperpigmentasi pasca-radang

Jerawat adalah masalah biasa yang dialami oleh remaja dan beberapa orang dewasa. Mengadaptasi kajian dari Penyelidikan Dan Amalan Dermatologi , sekitar 90% jerawat berlaku pada remaja dan sekitar 12-14% menjadi masalah kekal pada orang dewasa.

Kemunculan jerawat mempunyai implikasi terhadap kehidupan psikologi dan sosial penghidapnya. Parut jerawat yang terperangkap menyebabkan perasaan tidak selamat. Belum lagi hiperpigmentasi pasca-inflamasi yang muncul menyebabkan warna kulit tidak sekata.

Hiperpigmentasi selepas radang (hiperpigmentasi selepas radang) adalah keadaan apabila kulit di kawasan tertentu mempunyai warna yang berbeza dengan warna kulit di sekitarnya.

Hiperpigmentasi kulit yang berlaku selepas jerawat menyebabkan kesan warna lebih gelap pada wajah. Keadaan ini boleh berlaku pada pelbagai jenis kulit individu di pelbagai tempat di dunia.

Perkembangan hiperpigmentasi pasca-inflamasi yang disebabkan oleh kerengsaan jerawat. Kerengsaan yang dihasilkan menyebabkan keradangan (jerawat yang menjengkelkan). Apabila bekas jerawat sembuh, kulit akan menghasilkan melanin dalam jumlah yang berlebihan.

Melanin adalah protein yang bertanggungjawab memberi warna pada kulit. Melanin yang berlebihan menyebabkan warna kulit tidak sekata. Malangnya, hiperpigmentasi pasca-radang ini tidak pudar walaupun parut sembuh.

Walaupun boleh muncul pada semua jenis kulit, hiperpigmentasi setelah keradangan sangat mungkin terjadi pada orang yang mengidapnya nada kulit sederhana hingga gelap.

Kebiasaan memerah jerawat boleh mencetuskan hiperpigmentasi

Sudah menjadi godaan semua orang, ketika jerawat muncul, perkara yang ingin dilakukan oleh kebanyakan orang adalah dengan cepat menyingkirkannya. Membasmi jerawat dengan memerahnya sebenarnya menyebabkan kerengsaan hingga keradangan.

Apabila jerawat sembuh, kemungkinan parut akan menunjukkan tanda-tanda hiperpigmentasi pasca-radang. Sekiranya ia berlaku, itu tidak bermaksud jerawat telah sembuh sepenuhnya. Inilah yang memicu munculnya jerawat kecil dan papula jerawat.

Kebiasaan memerah jerawat boleh menyebabkan keradangan dan meninggalkan bintik-bintik yang lebih gelap pada kulit. Oleh itu, elakkan tabiat ini sehingga anda mengelakkan hiperpigmentasi pasca-radang.

Menyembuhkan hiperpigmentasi pasca-radang

Penampilan warna kulit yang tidak sekata akibat parut jerawat memberikan penampilan fizikal yang kurang optimum. Wajah menjadi bahagian utama yang menyokong prestasi, terutamanya ketika anda bertemu dengan banyak orang.

Mungkin tidak sedikit orang berpendapat bahawa memerah jerawat adalah kaedah terbaik untuk menghilangkannya. Sebenarnya, kaedah ini hanya mencetuskan hiperpigmentasi pasca-radang selepas jerawat.

Sekiranya anda mendapati hiperpigmentasi pada bekas jerawat anda, ada baiknya anda segera merawatnya. Cukup dengan menggunakan ubat penghilang parut jerawat dengan bahan kuat untuk mengatasi hiperpigmentasi pada kulit.

Pilih ubat penghilang parut jerawat dalam bentuk gel, supaya mudah diserap oleh kulit secara optimum. Semasa membeli ubat, pastikan terdapat tiga bahan yang berkesan untuk menghilangkan bekas jerawat, seperti Pionin, MPS, Allium Cepa.

Ketiga-tiga komponen ini bekerjasama untuk merawat parut jerawat, mencegah jerawat berjerawat, dan meratakan warna kulit akibat hiperpigmentasi selepas radang. Sapukan gel sehingga parut jerawat sembuh sepenuhnya.

Selain menggunakan gel penghilang parut jerawat, jangan lupa menggunakan pelindung matahari pada wajah, termasuk kawasan yang mengalami hiperpigmentasi pasca-radang.

Cahaya matahari dapat menggelapkan kawasan. Oleh itu, anda memerlukan perlindungan tambahan agar kulit yang terdedah tidak kembali menyebabkan jerawat.

Jadi, jika jerawat muncul, lebih baik tidak memerah untuk mengelakkan bekas luka kekal. Jangan lupa untuk menggunakan perkara di atas apabila hiperpigmentasi selepas keradangan melanda.