Kehidupan yang sihat

4 Faedah Menjaga Tumbuhan di Rumah untuk Kesihatan •

Sebilangan besar tanaman rumah disimpan sebagai hiasan, tanpa banyak yang mengetahui bahawa menjaga tanaman di rumah juga mempunyai manfaat kesihatan. Pada dasarnya, tanaman adalah pengeluar oksigen, dan juga tanaman rumah yang ukurannya relatif kecil. Beberapa jenis tanaman rumah juga berfungsi untuk menjaga kualiti udara di sekitar rumah.

1. Mempunyai tanaman di dalam rumah membantu kita bernafas

Manusia bernafas dengan menyedut oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, tetapi tumbuhan dengan proses fotosintesis melakukan sebaliknya. Ini adalah kelebihan utama menjaga tanaman di sekitar atau di rumah.

Namun, perlu diingat bahawa tanaman memerlukan pencahayaan dari cahaya matahari yang mencukupi untuk memaksimumkan proses fotosintesis. Proses fotosintesis ini berhenti pada waktu malam ketika hampir semua tumbuhan mula bernafas dengan oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida. Oleh itu, akan berbahaya jika kita tidur di sekitar tumbuh-tumbuhan pada waktu malam, kecuali beberapa tanaman khas seperti anggrek, tanaman seperti kaktus ( lezat , dan tumbuhan epifit lain terus menyerap karbon dioksida dan menghasilkan oksigen pada waktu malam. Oleh itu, menjaga tanaman jenis ini di dalam rumah akan tetap selamat dan dapat menghasilkan oksigen walaupun pada waktu malam.

2. Tumbuhan dapat membersihkan udara di dalam rumah

Bahan pencemar dapat merebak ke mana-mana, terutama di tempat terbuka, dan ada kemungkinan jika bahan pencemar udara dapat memasuki rumah. Selain kehadiran bahan pencemar, penurunan kualiti udara di dalam rumah juga dapat disebabkan oleh bahan kimia lain dari peralatan rumah tangga. Penyelidikan oleh NASA menunjukkan bahawa tumbuhan dapat membersihkan udara dalaman dengan menangkap pelbagai zarah pencemar udara. Ini juga disokong oleh penyelidikan lebih lanjut yang mendapati bahawa kilang dapat mengurangkan kadar gas ozon yang dikeluarkan oleh alat elektronik rumah tangga dan pejabat.

Salah satu perkara yang menurunkan kualiti udara di rumah adalah bahan cemar sebatian organik yang tidak menentu (VOC) yang dikeluarkan oleh peralatan rumah tangga seperti bahan pembersih plastik, bahan binaan, dan cat. VOC tidak menyebabkan gejala keracunan dalam jangka pendek tetapi boleh mencetuskan asma dan barah dalam jangka masa panjang. Satu kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam tahap VOC antara bilik tanpa tanaman dan dengan tanaman, pada suhu 933 dan 249 g / m. Ini menunjukkan bahawa tanaman dapat meningkatkan kualiti udara dalaman.

Berdasarkan penelitian, jenis tanaman yang dipilih sebagai pembersih udara dalaman termasuk Spider Plant, Betel Gading, dan Tongue-in-law. Kilang itu dipilih kerana senang dijaga untuk ditempatkan di rumah. Untuk membersihkan udara di udara terbuka, cubalah tanaman seperti Azaleas, Peace Lily, dan anggur Ivy Inggeris. NASA juga mengesyorkan meletakkan kilang pembersih udara dalaman setiap 30 meter persegi di sekitar rumah.

3. Mengurangkan risiko gangguan saluran pernafasan

Gangguan saluran pernafasan berkait rapat dengan kualiti udara, salah satunya adalah jumlah zarah debu di udara. Kejadian gangguan saluran pernafasan bermula dengan kemasukan kuman bersama dengan zarah debu yang menyebabkan jangkitan atau mencetuskan asma. Ini mudah berlaku di persekitaran dengan kelembapan rendah. Tumbuhan yang disimpan di dalam rumah juga dapat mengurangkan zarah debu dengan meningkatkan kelembapan udara, melalui penyejatan air dari akar atau tanah yang disimpan di dalam pasu tanaman.

Satu kajian menunjukkan bahawa kehadiran tanaman gantung dapat mengurangkan kadar debu dalam ruangan hingga 30% dalam masa sekitar tiga bulan. Tumbuhan sendiri, secara amnya, menyumbang kandungan lembapan sehingga 10% di lapisan udara.

4. Tumbuhan dapat memperbaiki keadaan psikologi seseorang

Berada di taman atau bilik yang mempunyai tanaman akan menenangkan fikiran dan dapat meningkatkan mood anda. Menurut Persatuan Terapi Hortikultur Amerika (AHTA), terdapat beberapa faedah menjaga tanaman di rumah dengan keadaan psikologi dan kognitif seseorang, termasuk:

  • Meningkatkan keyakinan diri
  • Mengurangkan tekanan dan kegelisahan
  • Rasa cergas
  • Membantu menenangkan fikiran dan menimbulkan rasa optimis
  • Meningkatkan tumpuan dan tumpuan
  • Meningkatkan ingatan

Ini disokong oleh kajian yang menunjukkan pengaruh terhadap peningkatan mood dan prestasi kerja ketika seseorang bekerja di ruangan yang dihiasi dengan tanaman, dibandingkan dengan individu yang bekerja di ruangan yang tidak memiliki tanaman. Manfaat aktiviti berkebun juga meningkatkan kesihatan sosial dengan mendorong seseorang untuk bekerjasama dan bersosial dengan orang lain.

BACA JUGA:

  • 10 Tumbuhan Pembersih Udara Terbaik
  • Bolehkah Pesakit Asma Mempunyai Haiwan Peliharaan?
  • Pelbagai Manfaat Cacing Tanah untuk Kesihatan