Kesihatan mental

4 Kesan Buruk dari Rakan Perubahan yang Tidak Diketahui

Kecenderungan untuk mempunyai banyak pasangan seksual adalah salah satu daripada banyak faktor risiko jangkitan seksual. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya kesan buruk dari tingkah laku ini. Terdapat sebilangan besar kesan biologi dan psikologi yang dihadapi oleh orang yang mengalaminya, dan berikut adalah beberapa kesannya.

Apakah kesan daripada kebiasaan pasangan seksual?

Mempunyai lebih daripada satu pasangan boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan psikologi anda, misalnya:

1. Meningkatkan risiko HIV

Risiko penularan HIV lebih tinggi pada orang yang melakukan hubungan seks dengan lebih daripada satu pasangan. Semakin banyak pasangan anda, semakin besar kemungkinan salah seorang daripada mereka dijangkiti HIV dan tidak mengetahuinya.

Untuk mengurangkan kadar jangkitan HIV, CDC mengesyorkan agar setiap orang hanya melakukan hubungan seks dengan satu pasangan. Langkah pencegahan juga dapat dilakukan ketika Anda melakukan hubungan seks, yaitu dengan menggunakan kondom dan melakukan kegiatan seksual yang memiliki risiko penularan lebih rendah daripada seks dubur atau vagina.

2. Meningkatkan risiko jangkitan kelamin

Orang yang sering menukar pasangan juga tidak terlepas dari risiko menular jangkitan seksual. CDC menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya 19 juta kes baru menular seksual berlaku setiap tahun. Penyakit yang paling biasa adalah jangkitan gonorea, sifilis, dan jamur klamidia. Walau bagaimanapun, yang paling biasa adalah jangkitan pada virus papillomavirus manusia (HPV).

Jangkitan kelamin tidak boleh dipandang ringan kerana penyakit ini boleh merebak ke bahagian lain badan. Jangkitan HPV bahkan diketahui berkait rapat dengan barah serviks, mulut, dan esofagus. Lebih buruk lagi, kebanyakan orang yang dijangkiti HPV biasanya tidak menyedarinya sehingga gejala penyakit muncul.

3. Mencetuskan tingkah laku berisiko

Kajian jangka panjang dilakukan untuk menentukan hubungan antara kesihatan psikologi, bilangan pasangan, kecenderungan untuk terlibat dalam tingkah laku berisiko, dan penyalahgunaan bahan.

Akibatnya, orang yang sering menukar pasangan diketahui cenderung lebih mudah bergantung pada bahan ketagihan. Risiko juga meningkat apabila bilangan pasangan seksual meningkat.

Jumlah pasangan seksual tidak secara langsung mencetuskan tingkah laku berisiko, tetapi kedua-duanya saling berkaitan. Hubungan jenis ini berpotensi menimbulkan rasa tidak puas hati pada orang yang menghayatinya.

Akhirnya, mereka melakukan tingkah laku berisiko seperti mengambil alkohol dan ubat-ubatan untuk mengalihkan perhatian mereka. Di samping itu, jika pergaulan digabungkan dengan tingkah laku berisiko lain seperti merokok, minum alkohol, penggunaan dadah, kurang tidur dan diet yang buruk, ia dapat meningkatkan risiko beberapa penyakit kronik, salah satunya adalah penyakit jantung.

4. Mencetuskan kemurungan dan keganasan dalam hubungan

Kecenderungan untuk menukar rakan berpotensi membuat anda melakukan perkara yang lebih berisiko dan berbahaya. Kitaran ini akan berterusan dan membawa kepada harga diri yang rendah, ketidakharmonian dalam hubungan, dan juga kemurungan. Mempunyai lebih daripada satu pasangan juga akan menyukarkan anda menjaga hubungan yang anda terjalin.

Sejumlah kajian juga bersetuju bahawa orang yang berada dalam hubungan jangka panjang dan sihat dengan satu pasangan dapat menikmati hubungan dengan lebih baik. Risiko kekerasan dalam hubungan juga lebih rendah daripada orang yang mengalami sebaliknya.

Apa pun alasannya, kebiasaan menukar pasangan adalah tingkah laku berisiko yang perlu dielakkan. Tingkah laku ini tidak hanya memudaratkan emosi, tetapi juga berpotensi menyebabkan sejumlah masalah kesihatan yang berbahaya. Sekiranya anda pernah berada dalam situasi yang membolehkan anda mempunyai lebih daripada satu pasangan, ayuh , lebih bijak dengan tetap setia kepada satu pasangan sahaja.