Pemakanan

Protein Soya vs Whey: Mana Yang Kuat Untuk Membina Otot? •

Makanan berprotein tinggi sering menjadi cadangan pengambilan utama bagi orang yang ingin membina otot. Sebilangan besar suplemen protein diperkaya dengan dua jenis protein, iaitu protein soya dan protein whey.

Kedua-duanya diperlukan oleh badan, tetapi mana yang lebih baik untuk membina otot: protein soya atau protein whey? Dapatkan jawapannya dalam ulasan di bawah.

Perbezaan antara protein soya dan protein whey?

Sebenarnya, dua jenis protein ini mempunyai fungsi yang sama dalam tubuh, iaitu membina dan membentuk tisu, termasuk tisu otot. Walau bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai cara kerja yang berbeza di dalam badan.

Protein whey adalah protein yang diperoleh dari sumber makanan haiwan dan terdapat dalam susu dan produknya. Sementara protein soya terdapat dalam sumber protein berasaskan tumbuhan, seperti kacang.

Oleh kerana ia diperoleh dari sumber yang berbeza, bentuk kedua-duanya juga berbeza. Ini juga menyebabkan mereka diserap dengan cara yang berbeza. Whey cenderung lebih mudah diserap oleh badan daripada soya.

Dari keduanya, yang manakah lebih baik untuk membina otot?

Sehingga kini, banyak yang menyatakan bahawa protein whey lebih kuat untuk membina otot. Kajian di Jurnal American College of Nutrition menyatakan whey mempunyai rangkaian asid amino yang lengkap dan baik untuk membina otot.

Selain itu, dalam penelitian ini juga diketahui bahawa whey dapat menurunkan kadar kortisol yang dapat mengurangi massa otot. Oleh itu, sangat sesuai jika anda mengambil protein jenis ini semasa anda merancang untuk membina otot.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa manfaat protein soya untuk pembinaan otot tidak boleh dipandang rendah.

Walaupun protein soya tidak mempunyai rantai asid amino yang sempurna seperti protein whey, protein soya mengandungi asid amino arginine dan glutamin.

Arginine adalah asid amino yang memainkan peranan penting dalam membina tisu otot. Begitu juga dengan glutamin yang dapat mengurangkan tahap tekanan pada otot ketika bersukan, sehingga otot dibentuk dengan lebih optimum.

Panduan Pemakanan Sukan untuk Atlet dan Anda yang aktif secara fizikal

Jadi, apa yang harus saya pilih?

Walaupun protein whey terbukti lebih berkesan untuk menjadikan otot anda besar dan kencang, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan faedah protein soya. Untuk hasil terbaik, anda boleh menggabungkan keduanya.

Sekiranya anda memutuskan untuk mengambil suplemen protein, anda boleh memilih makanan tambahan yang mengandungi lebih banyak protein whey. Sementara itu, anda boleh mendapatkan protein soya dari makanan yang anda makan.

Namun, ingat bahawa pengambilan protein dalam jumlah besar bukanlah kunci untuk mendapatkan bentuk otot yang anda mahukan.

Ini mesti disertai dengan latihan fizikal untuk membina otot secara berkala. Sekiranya latihan fizikal yang anda lakukan tidak sebanding dengan protein yang anda makan, maka anda akan sukar mendapatkan bentuk otot yang ideal.