Kesihatan wanita

Adakah selamat untuk menangguhkan haid buat sementara waktu? •

Menstruasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan wanita setiap bulan. Walau bagaimanapun, beberapa syarat kadang-kadang membuat anda perlu menangguhkannya untuk beberapa waktu. Ibadah, pertandingan sukan, tugas di tempat terpencil dengan akses minimum ke sanitasi, bulan madu, dan perkara lain biasanya menjadi sebab mengapa seseorang perlu menangguhkan haid. Namun, adakah kelewatan haid selamat? Inilah ulasannya.

Adakah selamat untuk melambatkan haid untuk kesihatan?

Setiap wanita mempunyai kitaran haidnya sendiri dan hampir pasti datang setiap bulan dalam keadaan normal. Walaupun haid hampir tidak menjadi masalah walaupun datang setiap bulan, dalam keadaan tertentu ini dapat menghalang aktiviti anda. Sebagai contoh, ketika anda merancang untuk menunaikan haji atau umrah, walaupun pergi berbulan madu, menunda haid anda kelihatan menarik. Namun, adakah ia selamat?

Kelewatan haid biasanya dilakukan dengan pelbagai cara. Kontraseptif hormon seperti pil kawalan kelahiran, implan hormon, atau suntikan hormon biasanya merupakan kaedah yang dapat membantu anda melambatkan kedatangan tetamu bulanan. Ini kerana pelbagai kontraseptif hormon membantu melambatkan haid dengan mencegah ovulasi.

Biasanya, wanita akan berovulasi setiap bulan dengan membina lapisan tebal di rahim sebagai cara untuk bersiap sedia untuk hamil. Namun, apabila telur tidak disenyawakan, lapisan ini akhirnya akan terbuang. Proses penumpahan lapisan rahim ini dikenali sebagai haid. Oleh kerana alat kontraseptif hormon menghalang tubuh dari ovulasi, lapisan rahim tidak menebal. Dengan cara itu, tempoh yang sepatutnya berlaku akan ditangguhkan.

Menurut dr. Gerardo Bustillo, pakar obstetrik di California, Amerika Syarikat, menggunakan alat kawalan kelahiran hormon untuk menunda haid selamat untuk kesihatan. Kaedah ini tidak akan memberi kesan negatif dan mempengaruhi kesuburan anda pada masa akan datang. Sebabnya, dengan menggunakan alat kawalan kelahiran hormon untuk menunda haid sama selamatnya ketika anda mengambilnya untuk mencegah kehamilan. Oleh itu, anda tidak perlu risau selagi anda berjumpa doktor terlebih dahulu.

Adakah faedah menunda haid?

Ramai orang takut dengan risiko menunda haid. Sebenarnya, "cuti haid" ternyata baik untuk kesihatan anda. Apabila anda tidak haid, anda akan dibebaskan dari pelbagai gejala PMS seperti perubahan mood, sakit payudara, sakit kepala, kembung, dan kekejangan perut. Di samping itu, "cuti haid" juga berguna untuk mencegah migrain yang sering disebabkan oleh keadaan haid.

Malah para pakar mengatakan bahawa wanita yang menggunakan alat kawalan kelahiran hormon mempunyai risiko lebih rendah terkena osteoporosis, barah ovari, barah endometrium, dan barah usus besar berbanding wanita yang berovulasi secara teratur. Walau bagaimanapun, ini tidak pasti bagi setiap wanita.

Adakah terdapat kesan sampingan melambatkan haid dengan kawalan kelahiran hormon?

Biasanya, kesan sampingan yang paling biasa untuk menangguhkan haid dengan kawalan kelahiran hormon adalah pendarahan antara kitaran haid anda. Pendarahan ini biasanya kelihatan seperti bercak, tidak berbahaya, tetapi boleh menyusahkan. Keadaan ini biasanya berlaku pada bulan-bulan awal penggunaan.

Di samping itu, perkara lain yang boleh menjadi kesan penggunaan kawalan kelahiran hormon untuk melambatkan haid adalah kehamilan yang tidak disengajakan. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda hamil. Sebabnya, anda tidak dapat memeriksanya melalui kitaran haid seperti biasa. Oleh itu, anda mesti lebih peka dan kerap melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan kehamilan.