Pemakanan

5 Bahaya Makanan Bungkusan untuk Kesihatan Anda, Apa itu?

Siapa yang tidak pernah makan makanan yang dibungkus? Bermula dari susu, jus, daging olahan, buah-buahan, hingga makanan ringan, semuanya sudah dalam bentuk bungkusan. Tidak dapat dinafikan bahawa makanan yang dibungkus telah menjadi sebahagian daripada kehidupan banyak orang. Tetapi, di sebalik semua kemudahan, terdapat banyak bahaya makanan bungkusan yang membahayakan kesihatan anda. Lihat artikel ini jika anda tidak mempercayai saya.

Bahaya makanan yang dibungkus untuk kesihatan

1. Tiada pemakanan

Biasanya makanan yang dibungkus mengandungi nutrien yang sangat rendah berbanding makanan segar. Ini kerana makanan yang dibungkus harus melalui pelbagai peringkat pengeluaran yang mengurangkan kandungan nutrien makanan.

Untuk menggantikan nutrien yang hilang, pengeluar makanan bungkus menambah serat sintetik, vitamin, dan mineral dalam proses yang disebut benteng. Namun, ini tetap tidak dapat menggantikan kebaikan nutrien semula jadi yang terdapat dalam makanan.

2. Tinggi gula, garam dan lemak trans

Gula, garam, dan lemak trans adalah biasa dalam makanan yang dibungkus dalam jumlah tinggi. Inilah bahaya makanan bungkus untuk tubuh, kerana boleh meningkatkan risiko anda terkena penyakit

Ketiga-tiga bahan ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda jika dikonsumsi dalam jumlah berlebihan. Pengambilan gula yang tinggi boleh mengganggu metabolisme dan menyumbang lebihan kalori kepada badan. Ini kemudian boleh menyebabkan ketahanan insulin, meningkatkan kadar trigliserida, meningkatkan kadar kolesterol jahat, dan meningkatkan pengumpulan lemak di hati dan rongga perut.

Pengambilan garam yang berlebihan juga boleh membahayakan kesihatan. Terlalu banyak garam dalam tubuh dapat meningkatkan jumlah darah, membuat jantung bekerja lebih keras, tetapi saluran darah menyempit, sehingga tekanan darah Anda akan meningkat.

Sementara itu, kandungan lemak trans dalam makanan yang dibungkus dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Ini kemudian dapat meningkatkan risiko anda untuk penyakit jantung.

3. Mengandungi bahan kimia buatan

Sekiranya anda sering membaca maklumat mengenai bungkusan makanan, pasti anda telah menemui pelbagai nama ramuan yang tidak anda kenali. Ia mungkin bahan kimia buatan yang sengaja ditambahkan dengan fungsi tertentu.

Biasanya, makanan yang dibungkus sering ditambah dengan pengawet, pewarna, penambah rasa, pemberi tekstur, kepada pelbagai jenis pemanis buatan. Penambahan bahan kimia ini bertujuan untuk menjadikan makanan yang dibungkus mempunyai rasa yang diinginkan dan dapat disimpan lebih lama.

Walaupun bahan kimia ini telah diuji, ia mungkin tidak selamat untuk kesihatan jangka panjang. Bukti sahaja adalah bahawa penambahan sirap jagung fruktosa tinggi yang dipermanis secara buatan ke banyak makanan dan minuman dikaitkan dengan kegemukan, diabetes, penyakit jantung, dan juga barah.

4. Buat lemak

Makanan yang dibungkus biasanya mempunyai rasa yang enak, yang disukai semua orang. Pengilang makanan tahu bahawa pengguna suka makanan manis, masin, dan berlemak. Oleh itu, mereka mencipta makanan dengan rasa itu. Buat pengguna berminat untuk membelinya. Tambahan, bungkusannya sangat kecil sehingga anda tidak menyedari berapa banyak yang telah anda makan.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa kandungan makanan dalam bungkusan dapat membuat anda makan lebih banyak daripada yang anda perlukan, seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today.

Otak anda mungkin sudah sukar memahami seberapa kenyang, jadi anda tidak boleh berhenti makan makanan yang dibungkus. Kadang kala, anda mungkin "ketagih" mahu makan berulang kali sehingga anda kenyang. Tanpa sedar, anda makan berlebihan.

5. Pembungkusan mengandungi sebatian berbahaya

Bukan hanya kandungan makanan yang boleh membahayakan kesihatan, tetapi bungkusan makanan juga membahayakan kesihatan. Sejumlah bahan kimia terkandung dalam bungkusan makanan dan boleh membahayakan kesihatan. Ini adalah bahaya makanan bungkusan yang boleh timbul dalam jangka masa panjang.

Ini juga telah dibuktikan oleh penyelidikan dalam Journal of Epidemiology and Community Health. Bahan kimia berbahaya yang terdapat dalam bungkusan makanan boleh masuk ke dalam makanan yang anda makan, sehingga masuk ke dalam badan.

Bahan kimia ini, seperti formaldehid dalam botol plastik yang boleh menyebabkan barah, bisphenol A yang biasanya terkandung dalam tin makanan atau minuman, tributyltin, triclosan, dan phthalates.

Walaupun mungkin mengandungi sedikit bahan kimia ini yang masuk ke dalam badan, ia masih dalam had selamat. Walau bagaimanapun, pendedahan jangka panjang boleh menyebabkan penumpukan bahan kimia berbahaya di dalam badan, sehingga membahayakan kesihatan (terutama bahan kimia yang boleh mengganggu hormon).