Ubat dan Makanan Tambahan

Lidocaine + Prilocaine: Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Lidocaine + Prilocaine Apa Ubat?

Untuk apa lidocaine + prilocaine?

Ubat ini mengandungi 2 jenis amida anestetik tempatan, lidocaine dan prilocaine. Digunakan pada kulit normal, kulit yang tidak rosak, atau di kawasan alat kelamin luar untuk mengelakkan kesakitan sebelum prosedur tertentu seperti memasukkan jarum, cantuman kulit, atau pembedahan laser kulit. Ia berfungsi dengan kebas pada kulit secara sementara. Jangan gunakan produk ini di telinga.

Sekiranya produk ini tidak dapat sepenuhnya mematikan kawasan yang dirawat, ia boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit sebelum suntikan lidocaine diberikan untuk memberikan rasa sakit yang cukup dalam prosedur tertentu (misalnya, penghapusan ketuat kelamin).

Bagaimana menggunakan lidocaine + prilocaine?

Gunakan ubat ini hanya pada kawasan kulit dan genital yang normal. Jangan gunakan pada kulit yang pecah / atau luka terbuka kecuali jika diarahkan oleh doktor. Basuh tangan anda sebelum menggunakan produk ini.

Sapukan produk ini pada bahagian badan pada waktu seperti yang diarahkan. Tempoh masa ubat kekal pada kulit bergantung pada jenis prosedur yang anda lakukan. Ubat ini biasanya digunakan sekurang-kurangnya 1 jam sebelum jarum dan 2 jam sebelum prosedur kulit kecil. Ia juga dapat digunakan oleh profesional kesihatan sebelum prosedur genital tertentu. Semasa proses rawatan, disarankan agar anda terus berbaring agar ubat tersebut tetap berada di bahagian tubuh yang sedang dirawat.

Semasa menggunakan, kirimkan jumlah krim yang ditetapkan terus ke kulit. Anda juga boleh mengoleskan krim tersebut ke panduan pengukur untuk memastikan anda mendapat dos yang tepat dan kemudian mengoleskannya ke bahagian badan yang akan dirawat. Jangan gosok. Tutup dengan pembalut seperti yang diarahkan oleh doktor. Biarkan krim menetap di bahagian badan yang dirawat, biasanya di lapisan tebal, seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Keluarkan krim dan bersihkan kawasan tersebut dengan teliti, biasanya sebelum prosedur atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Dos dan tempoh permohonan adalah berdasarkan umur, keadaan dan prosedur perubatan anda. Pada kanak-kanak, dos juga berdasarkan berat badan. Jangan gunakan pada dos yang lebih besar daripada yang ditetapkan. Jangan gunakan pada kawasan kulit yang besar, gunakan di kawasan panas, atau biarkan lebih lama daripada yang diarahkan kerana kesan sampingan yang serius mungkin berlaku.

Sekiranya anda menggunakan produk ini pada anak, pastikan ubat tetap di tempatnya dan anak anda tidak meletakkan ubat atau pembalut di mulutnya. Anda mungkin mahu menggunakan penutup kedua untuk mengelakkan anak menyentuh krim.

Basuh tangan anda sebaik sahaja menggunakan ubat kecuali anda menggunakannya di kawasan tangan. Jauhkan ubat ini dari mata, hidung, telinga, atau mulut anda. Sekiranya ubat ini bersentuhan dengan mata, segera bilas mata dengan air atau garam. Mati rasa di mata boleh menyebabkan kecederaan kerana anda tidak dapat merasakan zarah di mata atau bahaya lain.

Oleh itu, lindungi mata anda sehingga rasa mati rasa hilang.

Bahagian badan yang dirawat mungkin mati rasa selama beberapa jam selepas prosedur. Lindungi bahagian badan dari kecederaan. Hati-hati jangan sampai menyentuh, menggosok, atau menggaru kawasan tersebut atau terkena udara panas / sejuk sehingga kebas hilang.

Bagaimana cara menyimpan lidocaine + prilocaine?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.