Keibubapaan

Bayi Tercekik: Ketahui Sebab, Cara Membantu, dan Pencegahan

Tercekik berlaku apabila benda asing tersekat di kerongkong atau kerongkongan, menyekat aliran udara. Bayi dan kanak-kanak sering tersedak kerana menelan benda kecil semasa bermain atau semasa makan dan minum.

Keadaan ini memerlukan pertolongan secepat mungkin kerana boleh mengancam nyawa. Inilah cara untuk membantu bayi dan kanak-kanak yang tersedak bersama dengan penjelasan penuh mengenai keadaan.

Mengapa bayi tersedak?

Menurut Pusat Pengendalian Penyakit (CDC), penyebab kejadian tercekik yang paling biasa adalah makanan yang masuk ke dalam mulut. Pada amnya, tercekik paling kerap disebabkan oleh kacang, sosej, dan potongan buah-buahan atau sayur-sayuran.

Sebilangan besar kes kematian akibat tersedak pada kanak-kanak berusia 3 tahun dan bayi disebabkan oleh mainan dan produk kanak-kanak. Sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat, satu kanak-kanak mati setiap 5 hari kerana tersedak.

Walau bagaimanapun, tercekik juga sangat biasa pada bayi kerana mereka menelan air liur mereka sendiri semasa tidur. Ini kerana air liur bayi tebal, disebabkan oleh kekurangan cecair.

Sekiranya air liur bayi anda sedikit berair, dia cenderung tersedak. Bayi anda juga akan tersedak sekiranya terpaksa menyusu ketika bayi tidur kerana terlalu mengantuk.

Secara umum, beberapa keadaan yang menyebabkan bayi mudah tersedak adalah:

 • Bayi masih tidak dapat mengawal makanan di mulut mereka.
 • Bayi tidak mempunyai gigi bijak yang dapat menolong mereka memecah makanan.
 • Saiz saluran udara bayi masih terhad.
 • Rasa ingin tahu tinggi sehingga dia sering memasukkan sesuatu ke dalam mulutnya.

Anda mesti segera memberi bantuan ketika bayi tersedak dan jangan menahannya terlalu lama.

Cara menolong bayi dan kanak-kanak ketika tersedak

Tercekik adalah keadaan yang sangat cepat dan memerlukan pertolongan segera dan tidak dapat diatasi dengan hanya melakukan urutan bayi.

Cara menolong bayi yang tersedak berbeza dengan kanak-kanak yang lebih tua. Inilah penjelasan lengkapnya.

Pertolongan cemas untuk bayi yang tercekik berumur kurang dari satu tahun

Sekiranya bayi anda menangis, batuk, atau masih mengeluarkan suara, biarkan dia batuk untuk mencuba dan mengeluarkannya sendiri. Walau bagaimanapun, awasi mereka.

Sekiranya anda dapat melihat objek tersebut, cubalah perlahan-lahan mengeluarkannya. Jangan mencucuk tanpa tujuan atau berulang kali dengan jari anda.

Ini hanya akan memperburuk keadaan dengan menolak objek ke bawah kerongkong. Akibatnya, objek semakin sukar dikeluarkan.

Sekiranya bayi tidak bersuara, batuk, atau menangis, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Duduk di kerusi, kemudian baringkan bayi dalam keadaan rawan yang condong ke depan di sling anda sehingga berada di atas paha anda. Dengan cara itu kedudukan kepalanya akan lebih rendah daripada dadanya.
 2. Pegang kedudukan bayi dari depan dengan stabil menggunakan satu telapak tangan anda, cuba untuk memastikan kepala tidak menggeliat ke atas paha.
 3. Gunakan tumit tangan anda untuk menyerang antara bilah bahu anak anda sebanyak lima kali.
Membantu bayi yang tersedak (1-3) sumber: www.webmd.com

4. Sekiranya benda asing tidak keluar, sokong kepala bayi dan pusingkan menghadap anda sambil menjaga kepala lebih rendah daripada dada. Kedudukan ini serupa dengan melahirkan bayi.

5. Letakkan 2-3 jari anda di bawah garis puting dan betul-betul di atas tulang dada, kemudian berikan sakit dada lima kali dengan cepat.

Langkah-langkah untuk membantu bayi yang tersedak (4-5) sumber: www.webmd.com

6. Terus ulangi gerakan menepuk belakang dan sakit dada, masing-masing 5 kali dan bergantian. Lakukan ini sehingga badan asing diusir sepenuhnya atau sehingga bayi keluar.

Sekiranya saluran udara mangsa masih tersekat setelah melakukan teknik di atas, atau mengalami kehilangan kesedaran, segera dapatkan rawatan perubatan dan hubungi hospital.

Heimlich manuver untuk membantu mencekik kanak-kanak dan orang dewasa

Teknik ini hanya dilakukan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun dan orang dewasa. Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan dalam teknik Heimlich:

1. Berdiri di belakang orang yang tersedak

Pertama, anda harus berdiri di belakang orang itu dan meletakkan diri anda di satu sisi orang itu.

Sekiranya orang itu dalam keadaan berdiri, letakkan salah satu kaki anda di antara kaki sehingga anda dapat menyokong orang itu jika dia pengsan.

2. Peluk di pinggang

Balut tangan anda di pinggangnya dalam posisi memeluk, mengepalkan satu tangan ke penumbuk.

Posisikan bahagian luar ibu jari menghadap perut orang itu, di atas pusar tetapi tidak berhampiran tulang dada. Lihat gambar di bawah:

Sumber: WebMD

3. Beri kejutan

Berikan sentakan ke atas perut dengan keras dan pantas. Pergerakan ini boleh menyebabkan objek asing yang tersangkut melompat keluar.

Anda mungkin perlu menggunakan lebih banyak tenaga untuk orang tinggi, dan lebih sedikit tenaga untuk orang dewasa kecil atau kanak-kanak (berumur lebih dari satu tahun).

Sumber: WebMD

Ulangi kejutan sehingga badan asing diusir sepenuhnya atau sehingga orang itu pingsan.

Walau bagaimanapun, kaedah di atas sedikit berbeza jika orang yang tersedak hamil atau mempunyai postur badan yang besar (berat badan berlebihan atau gemuk).

Caranya, letakkan penumbuk anda tepat di hujung tulang dada, kemudian sentakan ke arah dan ke atas beberapa kali sehingga mereka dapat muntah objek.

Objek dan makanan yang sering membuat bayi tersedak

Semasa tersedak, refleks yang sering terjadi adalah batuk dan muntah benda atau makanan yang masuk ke dalam mulut.

Refleks ini melindungi bayi daripada tersedak. Namun, kerana kerongkong anak sangat sempit dibandingkan dengan orang dewasa, tercekik boleh menjadi masalah yang serius.

Terdapat beberapa jenis makanan dan benda yang boleh menyebabkan tersedak pada anak anda.

Makanan yang boleh menyebabkan bayi tersedak

Jenis makanan di bawah ini boleh menyebabkan tersedak pada si kecil anda, yang dipetik dari Kids Health:

 • Makanan dengan bentuk bulat seperti anggur atau gula-gula
 • Sosej keseluruhan
 • Makanan bertekstur melekit seperti gula-gula, marshmallow, atau makanan yang mengandungi karamel
 • Keju dadu atau bulat
 • Kerepek
 • Kek atau biskut kecil
 • Mentega kacang
 • Buah-buahan yang boleh dimakan bersama kulit (epal)
 • Popcorn

Elakkan makanan di atas supaya anak anda tidak tersedak. Tetapi jika anda ingin memberi buah, sesuaikan dengan ukuran dan tekstur lembut agar bayi mudah mengunyah dan menelannya.

Mainan dan benda kecil boleh menyebabkan anak tersedak

Mainan kanak-kanak adalah salah satu penyebab tersedak bayi dan balita. Secara amnya, mainan yang diperbuat daripada getah atau getah boleh menyebabkan bayi dan balita tersedak ketika bermain.

Kadang-kadang bahan getah juga merosakkan kulit bayi, jadi memerlukan cara untuk merawat kulit bayi.

Berikut adalah senarai item yang boleh menimbulkan bahaya tersedak bagi kanak-kanak dan harus dilarang dijangkau oleh kanak-kanak.

 • Belon kecil, bateri atau selak
 • Tutup botol dan syiling
 • Aksesori anak patung
 • Pemadam
 • Perhiasan (anting-anting atau cincin)
 • Mainan dengan bahagian kecil

Pastikan barang-barang di atas jauh dari bayi dan kanak-kanak kerana ia berbahaya.

Petua untuk mengelakkan bayi tersedak makanan dan mainan

Untuk mengurangkan risiko bayi tersedak, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa sebagai langkah pencegahan. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan, memetik Mayo Clinic:

Memperkenalkan makanan pejal

Perkenalkan bayi anda dengan makanan pejal, sekurang-kurangnya ketika dia telah mencapai 4 bulan mengikut cadangan doktor atau semasa makanan pejal. Jangan beri makanan padat sehingga dia mempunyai kemahiran motor untuk menelannya.

Elakkan makanan yang berisiko tersedak bayi

Elakkan menawarkan makanan yang berisiko tinggi mencekik bayi seperti keju, anggur, dan sayur-sayuran yang masih besar. Kecuali makanan telah dipotong kecil.

Juga berhati-hati dengan makanan seperti biji, kacang, gula-gula, permen karet, marshmallow, dan makanan lain seperti yang telah disebutkan sebelumnya.

Menemani ketika bayi sedang makan

Apabila bayi semakin tua, menemaninya semasa waktu makan. Jangan biarkan dia makan sambil berjalan, berlari, bermain. Ingatkan dia untuk menelan makanannya sebelum bercakap.

Jangan biarkan dia bermain membuang makanan ke udara dan kemudian menangkapnya dengan mulut dan aktiviti lain yang berpotensi membuatnya tersedak.

Pisahkan tulang dan duri dari makanan

Semasa menghidangkan makanan kepada si kecil, selalu keluarkan tulang atau duri dari menu makanan. Kedua-duanya berpotensi membuat bayi tersedak ketika mengunyah dan menelan.

Beri panduan untuk mengunyah

Ajar bayi anda cara mengunyah dan menelan makanan dengan cara yang betul. Ajarkan dia untuk mengambil kepingan kecil, mengunyahnya, dan makan perlahan-lahan.

Pastikan bayi sedar sepenuhnya semasa makan

Ibu bapa perlu memastikan bayi tidak mengantuk semasa makan kerana berpotensi mengalami tercekik. Walaupun kelihatan menggemaskan, tetap memberinya makan ketika mengantuk sangat berbahaya.

Jauhkan mainan dan benda kecil

Mainan dan benda kecil berpotensi masuk ke dalam mulut bayi dan membuatnya tersedak.

Penting untuk menjauhkan benda-benda kecil dari jangkauan bayi kerana boleh dimainkan olehnya tanpa pengetahuan ibu bapa. Penting untuk menjadikan rumah selamat untuk anak-anak supaya mereka dapat bermain tanpa risau.

Ajar bayi untuk tidak memasukkan mainan ke dalam mulut

Fasa oral termasuk dalam perkembangan bayi, tetapi anda masih mengajar anak kecil anda untuk tidak memasukkan mainan ke dalam mulutnya.

Beritahu dia perlahan-lahan jenis mainan apa yang boleh dimasukkan ke dalam mulutnya, seperti anak mata dan jangan memasukkan mainan keras kecil seperti guli.

Teether termasuk peralatan baru lahir disertakan untuk melatih kemahiran lisan anak kecil anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌