Kesihatan mental

Inilah Sebabnya Sekiranya Ex Anda Panggil Kembali

Perpecahan kadangkala tidak selalu berjalan lancar. Mantan mungkin terus memanggil anda kembali walaupun anda mencuba teruskan. Sekiranya mantan anda memanggil anda kembali, ada beberapa sebab di sebalik rawatan mereka. Lihat beberapa sebab di bawah.

Terdapat banyak sebab mengapa mantan anda akan menghubungi anda semula

Seorang mantan yang tiba-tiba muncul kembali, bertanya bagaimana keadaannya, dan kesenangan lain tentu sangat membingungkan. Sebenarnya, mesej teks yang tidak diingini ini boleh menjadi halangan bagi anda untuk meneruskan kehidupan baru anda.

Sekiranya mantan anda memanggil anda kembali, ternyata ada beberapa faktor yang membuat kebiasaan itu muncul, beberapa di antaranya adalah:

1. Berharap untuk kembali

Salah satu sebab yang paling biasa apabila bekas SMS anda adalah kerana dia mahu kembali dengan anda, kerana dia masih belum dapat bergerak.

Ini boleh berlaku ketika mantan anda melalui fasa yang sangat buruk, jadi dia memerlukan anda berada di sisinya lagi. Mungkin juga, dia mengingat saat-saat baik anda berdua.

Contohnya, mantan anda mendengar lagu yang biasa anda nyanyikan bersama atau lewat pada tarikh pertama. Perasaan sentimental itu sebenarnya boleh mencetuskan perasaan rindu dan kadang-kadang menghantar mesej kepada mantan anda.

Biasanya, mereka hanya ingin melihat keadaannya, sama ada anda boleh berkompromi untuk kembali bersama atau tidak.

2. Ingin berkawan

Sekiranya bekas anda menghantar SMS kepada anda setelah sekian lama, mungkin dia hanya mahu berkawan dengan anda lagi.

Kajian 2017 menunjukkan bahawa keadaan ini biasanya berlaku pada pasangan yang berpisah dengan baik dan berkawan sebelum berkencan.

Terdapat beberapa sebab mengapa mantan anda dan anda mungkin ingin berteman, termasuk:

  • Tidak mahu kehilangan orang yang sering memberi nasihat dan mempercayai orang terdekat anda.
  • Hormati perasaan mantan anda dan jangan ingin menyakiti perasaan mereka.
  • Ada perasaan cinta yang belum hilang sepenuhnya.

3. Ada perniagaan yang belum selesai

Pada dasarnya, jika anda dan bekas pasangan anda melepak, kemungkinan besar dia masih akan menghubungi anda.

Ini berlaku kerana ada masalah yang anda berdua belum selesaikan. Contohnya, semasa anda putus, mantan anda mungkin tidak dapat menerima alasannya.

Oleh itu, tidak jarang bagi exes untuk menghantar mesej hanya untuk bertanya apa yang salah dengan mereka ketika mereka menjalin hubungan.

Sebabnya adalah kerana mereka ingin menyelidik diri sendiri dan tidak mahu mengulangi kesalahan yang sama dengan orang lain.

Sekiranya mantan anda menelefon kembali, adakah anda harus bertindak balas?

Mantan anda yang masih menghantar SMS kepada anda kadang-kadang menghadapi masalah apabila anda keliru sama ada mahu membalas atau tidak.

Apabila anda melihat skrin telefon anda dan melihat nama mantan anda, selalunya jantung anda berdegup lebih laju dan anda berpeluh sejuk. Walaupun ada yang menikmati ini kadang-kadang, tidak jarang mendapat mesej daripada mantan anda yang boleh membuat anda kesal.

Di satu pihak anda menikmati kenyataan bahawa anda masih memikirkan mantan anda. Sebaliknya, anda bingung jika anda meneruskan komunikasi ini, perjuangan untuk terus berjalan mungkin gagal dan ada kemungkinan anda akan terluka lagi.

Menurut Anna Poss, ahli terapi, kepada Huffpost, jika ada perasaan cemas dan takut ketika mantan anda memanggil anda kembali, lebih baik tidak membalas mesej tersebut.

Namun, jika hubungan anda dulunya sihat dan bahagia, mungkin kembali dengan pasangan anda dengan cara yang mesra dapat membuat anda lebih bahagia.

Oleh itu, keputusan untuk membalas mesej jika mantan panggilan balik sepenuhnya bergantung kepada anda. Ini bergantung pada sejauh mana anda meninggalkan masa lalu dan boleh kembali tanpa perlu membuka luka.