Corak Tidur Sihat

Mengalami masalah bangun pagi? Bolehkah Anda Mendapat Dysania

Apa yang anda buat sekiranya anda ingin bangun awal? Tidur lebih cepat dan menetapkan penggera tentu merupakan salah satu cara untuk mengatasinya. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dapat menggunakan kaedah ini. Bangun pagi boleh menjadi sangat sukar bagi anda. Sekiranya ini selalu berlaku, adalah idea yang baik untuk mengetahui tentang disania. Apa itu?

Dysania, penyakit yang membuatnya sukar bangun pada waktu pagi

Apa yang menyukarkan anda bangun pada waktu pagi? Kebanyakan orang akan menjawab "malas". Namun, itu bukan satu-satunya alasan. Dysania boleh menjadi salah satu daripadanya.

Dysania adalah keadaan yang menggambarkan seseorang yang mengalami kesukaran untuk bangun dari tidur. Walaupun mereka terjaga dengan mata terbuka, dorongan untuk tidur sangat kuat sehingga memerlukan 2 jam atau lebih untuk bangun dari tidur.

Keadaan ini berbeza dengan kemalasan. Kemalasan membawa kepada sikap menunda-nunda ketika bangun tidur. Sementara disania menyebabkan ketidakupayaan kronik untuk meninggalkan tempat tidur.

Orang yang mempunyai keadaan ini melaporkan bahawa mereka boleh tidur di tempat tidur selama berhari-hari. Sebenarnya, mereka merasakan dorongan untuk kembali tidur setelah berusaha untuk bangun.

Ini akan berlaku berulang kali. Keadaan ini juga menyukarkan mereka untuk bangun awal dan memulakan aktiviti.

Penyebab penyakit ini sukar untuk bangun pada waktu pagi

Daripada penyakit, disania sebenarnya lebih dikenali sebagai gejala, walaupun belum dikenali oleh banyak pakar kesihatan. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam Perpustakaan Sains Awam tidak pernah menyebut keadaan ini.

Kemungkinan besar, dysania (keperluan untuk tidur tanpa tidur) disebabkan oleh kemurungan. Gangguan mood Ini menyebabkan perasaan sedih terus berlarutan sehingga badan menjadi letih dan kehilangan tenaga.

Selain itu, insomnia juga lebih sering terjadi pada orang yang mempunyai masalah kesihatan, seperti:

  • Sindrom keletihan kronik. Keadaan badan yang sangat letih tidak bertambah baik walaupun selepas berehat sehingga boleh menyebabkan penghidapnya enggan bangun dari tidur.
  • Fibromyalgia. Penyakit ini menyebabkan sakit di badan, mood teruk, dan keletihan badan. Kesannya, ini menyukarkan seseorang untuk bangun dari tidur.
  • Apnea tidur. Gangguan pernafasan semasa tidur menyebabkan sukar tidur. Kesannya, badan akan letih pada keesokan harinya dan enggan bangun dari tidur.
  • Anemia. Sel darah merah yang mencukupi mengekalkan tenaga dalam badan. Sebaliknya, jika badan kekurangan, akan mudah letih dan membuat seseorang mengalami disania.

Cara mengatasi disania

Salah satu rawatan yang biasanya digunakan untuk merawat disania adalah antidepresan. Kerana banyak orang yang mengalami disania sebenarnya mengalami kemurungan.

Sekiranya tidak dirawat sama sekali, kemurungan boleh bertambah buruk dan cenderung membuat pesakit melakukan tindakan berbahaya, contoh bunuh diri yang melampau.

Tidur terlalu lama boleh menyebabkan tidur terlalu lena. Ini berkait rapat dengan kekurangan aktiviti dan risiko penyakit jantung dan strok yang lebih besar.

Kesukaran untuk bangun pagi, alias dysania, tidak hanya dirawat dengan antidepresan. Rawatan akan disesuaikan oleh doktor untuk masalah perubatan yang mendasari.

Di samping itu, doktor dan ahli terapi akan membantu pesakit untuk meningkatkan kualiti tidur, dengan:

  • Perbaiki jadual tidur. Buat jadual tidur dan bangun yang sama setiap hari untuk mendapatkan kembali jam badan anda
  • Elakkan kafein, alkohol, dan nikotin. Kandungan kafein dalam kopi, minuman tenaga, dan soda boleh mengganggu tidur anda. Begitu juga, alkohol dan nikotin dari rokok, juga boleh mencetuskan berulang gejala penyakit.
  • Hadkan tidur siang. Tidur siang memang baik, tetapi jika terlalu lama anda akan menghadapi masalah untuk tidur pada waktu malam. Sebaiknya tidur sebentar tidak lebih dari 30 minit.
  • Wujudkan suasana tidur yang selesa. Lampu bilik terlalu terang, bantal terlalu tinggi, suhu bilik tinggi, dan kebisingan dapat mengganggu tidur anda. Lebih baik mematikan lampu, memilih bantal yang selesa, menyesuaikan suhu bilik, dan menggunakan penutup telinga jika perlu untuk tidur lebih nyenyak.