Kehamilan

Menaiki Kapal Semasa Hamil, Adakah OK? •

Menaiki kapal ketika hamil, baik atau tidak? Mungkin ini sering menjadi persoalan anda. Terutama jika anda ingin bercuti sambil menikmati pemandangan laut yang menyenangkan. Sebelum memutuskan untuk menempah tiket kapal, ayuh baca dahulu artikel berikut!

Adakah selamat menaiki kapal semasa hamil?

Ibu yang mempunyai kehamilan yang normal dan sihat, tidak mengapa untuk menaiki kapal. Tetapi sebelum melakukan perjalanan semasa hamil, anda harus membincangkan perkara terlebih dahulu dengan pakar obstetrik anda.

Sekiranya anda mengalami keadaan berikut, anda harus membatalkan perjalanan anda dengan kapal terlebih dahulu.

  • Mengalami masalah atau mengalami gangguan kehamilan.
  • Sebelum ini melahirkan bayi pramatang.
  • Anda dikira mengandung anak kembar.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, usia kehamilan juga mempengaruhi sama ada anda boleh menaiki kapal atau tidak semasa hamil. Sekiranya anda sudah hamil, yang memasuki trimester ketiga, lebih baik tidak melakukan perjalanan dengan kapal.

Melancarkan laman web Cruise Critics, berdasarkan peraturan pengangkutan laut, ibu-ibu yang usia kehamilannya sudah memasuki 24 minggu tidak dibenarkan menaiki kapal.

Ini kerana dikhuatiri komplikasi akan berlaku dan kemungkinan melahirkan bayi lebih cepat daripada yang dijangkakan pada hari kelahiran (HPL). Jadi risiko melahirkan semasa masih dalam perjalanan.

Bagaimana perjalanan dengan kapal terbang semasa mengandung untuk selamat dan selesa?

Sekiranya doktor membenarkannya, langkah seterusnya yang perlu anda pertimbangkan adalah bagaimana merasa selesa semasa perjalanan.

Bagi anda yang mempunyai sejarah penyakit bergerak, pergi ke kapal ketika hamil boleh menyebabkan mabuk laut semakin teruk. Untuk memperbaikinya, cubalah petua berikut.

1. Pilih bilik yang sesuai

Ambil bilik di bahagian depan atau tengah kapal. Tujuannya adalah untuk meletakkan bilik anda ke arah pergerakan kapal. Di samping itu, pilih lantai yang selari dengan permukaan laut agar gegaran kapal tidak terlalu ketara.

2. Buka bolong

Buka ventilasi bilik untuk membiarkan udara masuk agar anda tidak terlalu panas dan peredaran udara yang baik. Juga, elakkan membaca sehingga anda tidak merasa pening.

3. Elakkan makanan berlemak

Makanan berlemak boleh mencetuskan rasa mual di perut. Anda harus makan makanan yang terasa masam ketika berada di kapal semasa hamil.

4. Menghisap gula-gula halia

mengikut Jurnal Rasmi The College of Family Physicians of Canada , halia dapat membantu mengatasi rasa mual semasa hamil. Walau bagaimanapun, pastikan semua bahan dalam gula-gula halia selamat untuk kehamilan. 5. Ambil ubat anti mabuk

Sekiranya penyakit mabuk laut anda tidak dapat dibantu dengan gula-gula atau cara lain, cuba minum ubat anti-penyakit.

Menurut Pakar Perubatan Keluarga Amerika, ubat anti-loya biasanya baik untuk wanita hamil selagi ia tidak diambil secara berlebihan. Tetapi untuk berada di pihak yang selamat, tanyakan kepada pakar sakit puan anda preskripsi ubat mabuk

6. Sediakan makanan dan makanan ringan

Jangan lupa menyediakan makanan dan minuman ringan untuk dimakan sepanjang perjalanan. Selain mencegah mabuk laut, makanan ringan juga dapat menahan rasa lapar secara tiba-tiba.

7. Elakkan dari berada di khalayak ramai

Selain meningkatkan risiko dijangkiti penyakit berjangkit, beramai-ramai juga dapat membuat anda letih dan mual. Untuk mengelakkan orang ramai, elakkan menaiki kapal ketika hamil semasa mengandung musim puncak iaitu semasa cuti kebangsaan atau cuti.

8. Pastikan anda berada dalam keadaan sihat sebelum pergi

Tidak hanya meningkatkan kemungkinan mabuk, keadaan tidak sihat juga dapat meningkatkan risiko penyakit.

Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), perjalanan dengan kapal terdedah kepada penularan penyakit kerana jumlah penumpang yang besar dan persekitaran yang terbatas.

9. Cukup rehat

Setiap perjalanan pasti mengeringkan stamina. Terutama jika anda menaiki kapal semasa hamil. Oleh itu, pastikan anda mendapat rehat yang cukup. Elakkan aktiviti yang tidak perlu, dan selalu minum air untuk mengelakkan dehidrasi.

10. Pastikan kapal menyediakan kakitangan perubatan

Untuk menjangkakan risiko yang mungkin timbul semasa menaiki kapal ketika hamil, pastikan ada pasukan perubatan bersiap sedia untuk menangani kecemasan dalam perjalanan.

Sebelum bertolak, adalah mustahak untuk bertanya kepada pegawai kapal mengenai perkara ini terlebih dahulu.