Kesihatan ENT

Hati-hati dengan Tonsil Berjangkit, Inilah Penularan dan Cara Mencegahnya

Keradangan tonsil (tonsilitis) sangat biasa berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria dapat menular dengan mudah. Bagaimana ia disebarkan dari orang yang sakit kepada orang lain yang sihat? Adakah cara untuk mencegahnya? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Bagaimana tonsilitis menular kepada anda?

Anda mempunyai amandel, yang merupakan tisu limfoid berbentuk bujur yang terletak di sebelah kanan dan kiri tekak anda. Amandel ini bertanggungjawab untuk membantu tubuh melawan jangkitan dengan memerangkap kuman di hidung atau mulut anda.

Salah satu gangguan amandel yang biasa berlaku adalah tonsilitis. Penyakit ini menyebabkan keradangan virus atau bakteria pada satu atau kedua-dua belah amandel. Selain amandel, adenoid yang terletak di belakang faring juga dapat dijangkiti mikrob yang sama ketika tonsilitis terjadi.

Sama seperti selesema, ternyata tonsilitis juga menular. Sebilangan besar berlaku melalui hubungan langsung dari orang yang sakit dengan orang yang sihat, contohnya:

  • Menghirup udara yang tercemar dengan bersin atau batuk orang yang dijangkiti.
  • Menyentuh wajah, hidung, atau mulut setelah menangani objek yang terkena tetesan air liur orang yang dijangkiti.
  • Berkongsi peralatan makan dengan orang yang dijangkiti.

Keradangan tonsil yang disebabkan oleh jangkitan virus biasanya akan menular dalam masa 7 hingga 10 hari. Sementara itu, tonsilitis akibat jangkitan bakteria akan menular dalam masa 2 minggu. Orang yang dijangkiti bakteria dianggap tidak berjangkit selama satu hingga dua hari setelah mengambil antibiotik.

Tempoh inkubasi, alias jeda waktu ketika terkena jangkitan sehingga gejala muncul, biasanya berlaku dalam 2 atau 4 hari. Sekiranya anda mengira anda mempunyai kuman, tetapi tidak merasakan gejala dalam 2 atau 4 hari, maka anda bebas dari radang amandel.

Walaupun radang amandel mudah disebarkan, kanak-kanak dan remaja yang paling rentan terhadap penyakit ini daripada orang dewasa. Kenapa? Orang muda, biasanya lebih banyak berhubungan dengan orang lain dan kurang mengetahui kebersihan diri.

Petua untuk mencegah penularan tonsilitis

Kunci untuk mencegah pelbagai penyakit berjangkit adalah menjaga kebersihan yang baik, termasuk radang amandel. Anda harus mengamalkan kebiasaan mencuci tangan sebelum makan, selepas menggunakan tandas, dan sebelum menyentuh wajah, mata atau mulut. Kemudian, elakkan berkongsi barang peribadi dengan orang lain, seperti alat makan.

Sementara itu, jika anda menghidap radang amandel dan tidak mahu menyebarkan penyakit ini kepada orang lain, ikuti langkah berikut:

  • Rehat di rumah sehingga gejala mula membaik atau hilang.
  • Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya selepas batuk atau bersin dan menyentuh wajah anda.
  • Pakai topeng atau tutup tisu semasa anda batuk atau bersin. Jangan lupa membuang tisu dengan segera.
  • Pastikan badan sentiasa terhidrat dengan minum banyak air, jus buah, atau makan sup.
  • Gosok gigi dan bilas mulut anda dengan larutan air garam untuk menjaga kebersihan mulut.
  • Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui sama ada anda memerlukan antibiotik atau tidak. Kerana tonsilitis berjangkit bukan hanya disebabkan oleh bakteria, tetapi juga virus.