Pemakanan

Inilah Bahaya Anda Sekiranya Anda Tidak Makan Makan Malam •

Ramai orang berpendapat bahawa makan malam adalah rutin yang mesti dielakkan, terutama bagi mereka yang mengikuti program diet. Sebenarnya, seperti sarapan dan makan tengah hari, makan malam tidak boleh dilepaskan. Jadi, apa bahaya jika anda sering tidak makan malam? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Tidak ada faedah kesihatan jika anda sering melewatkan makan, termasuk makan malam

Selain sarapan pagi, banyak orang memilih untuk melewatkan makan malam. Sebabnya waktu makan ini banyak menyumbang kepada kenaikan berat badan. Jadi mereka yang ingin menurunkan berat badan memilih untuk tidak makan pada waktu malam.

Bukan hanya itu, terdapat banyak andaian yang mengatakan bahawa ketika seseorang tidur, sistem pencernaan badan berhenti. Supaya makanan yang dimakan pada waktu malam tidak dicerna dengan betul yang akan mengakibatkan kenaikan berat badan.

Walau bagaimanapun, Pooja Makhija, seorang perunding Pakar Pemakanan dan Pakar Pemakanan Klinikal di India mengatakan bahawa tidak ada faedah kesihatan yang akan diperoleh sekiranya seseorang sering melewatkan makan. Termasuk melangkau makan malam.

Perkara pertama yang akan anda rasakan jika anda sering melewatkan makan malam adalah munculnya perasaan yang sangat lapar pada keesokan harinya. Kemudian anda akan merasa mual dan refluks asid kerana perutnya dibiarkan kosong untuk waktu yang lama - terutamanya jika anda juga terlepas makan tengah hari lebih awal. Selain itu, tidur anda tidak akan lena kerana anda sering bangun di tengah malam kerana lapar.

Baiklah, sehingga pada akhirnya anda akan tergoda untuk makan makanan manis pada waktu malam kerana ada rasa letih kerana tidak tertidur. Ini sebenarnya mencetuskan peningkatan selera makan kerana rasa lapar yang berlebihan kerana mereka sering melewatkan waktu makan.

Makan malam menyediakan pengambilan bahan bakar semasa tidur

Sebenarnya, makan malam adalah pengambilan tenaga terakhir untuk badan sebelum anda tidur sehingga waktu sarapan tiba. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa sebelum tidur, anda telah memenuhi bekalan glukosa dalam badan untuk dijadikan bahan bakar semasa tidur.

Sebab anda sering bangun di tengah malam adalah kerana kadar gula dalam darah anda telah menurun. Di sinilah tubuh harus melepaskan simpanan glukosa yang tersimpan di dalam badan, menyebabkan anda bangun ketika tidur kerana kehabisan tenaga - kelaparan. Nah, inilah yang kadang-kadang membuat seseorang menjadi makanan ringan di tengah malam untuk menghilangkan rasa lapar.

Itulah sebabnya sangat penting agar anda tidak melewatkan makan malam yang sihat dan berkhasiat sehingga ketika anda tidur, tubuh dapat melepaskan glukosa secara stabil ke dalam aliran darah.

Jadi, bilakah waktu yang tepat untuk makan malam?

Pada dasarnya, makan malam bukanlah sesuatu yang dilarang jika anda menjalani diet, anda hanya perlu memperhatikan jam makan yang mengikut jam biologi badan anda. Satu kajian yang dilakukan di Harvard University Medical School menjelaskan bahawa tidak kira seberapa sihat makanan yang anda makan, jika jadual makan anda tidak mengikut jam biologi badan anda, sistem metabolisme anda boleh menjadi buruk.

Nah, masa terbaik untuk makan sebenarnya ialah 5 petang hingga 7-8 malam paling lambat. Waktu makan ini dianggap paling sesuai kerana dianggarkan badan anda telah selesai mencerna makanan dengan sempurna sebelum anda tertidur. Pada dasarnya, berikan sekitar 3 jam agar makanan dicerna oleh badan sepenuhnya sebelum anda tidur.

Apakah peraturan untuk makan malam agar tetap sihat dan tidak gemuk?

Selain memperhatikan waktu makan, ada beberapa perkara lain yang juga harus anda perhatikan agar makan malam tetap sihat dan tanpa mengganggu kesihatan anda, termasuk:

  • Sentiasa perhatikan makanan yang anda makan. Adalah idea yang baik untuk makan makanan ringan tetapi sihat pada waktu malam. Semangkuk buah dan segelas susu adalah penyelesaian yang baik.
  • Masa lebih kurang 20 minit untuk badan merasa jika perut kenyang. Oleh itu, makan perlahan-lahan, jangan tergesa-gesa. Ini akan mengelakkan anda makan berlebihan dan berakhir dengan kenyang.
  • Sekiranya anda ingin makan berat, elakkan makan berlemak dan pedas pada larut malam. Sebabnya ialah kedua-dua jenis makanan ini sukar dicerna oleh badan, membolehkan anda mengalami gangguan pencernaan seperti sakit perut yang boleh mengganggu kualiti tidur anda.