Kehamilan

Mengesan bibir sumbing pada janin awal

Masalah bibir sumbing atau sumbing pada bayi di Indonesia masih berlaku. Dianggarkan bahawa daripada 700 kelahiran, salah satunya mempunyai bibir sumbing. Walaupun penyebab bibir sumbing masih menjadi misteri, kelainan kongenital ini dapat dikesan pada awal kehamilan. Oleh itu, bilakah wanita hamil dapat mengesan kemungkinan bibir sumbing pada janin? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Bilakah pengesanan bibir sumbing pada janin dapat dilakukan?

Wanita hamil diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala. Ini dilakukan bukan hanya untuk memantau kesihatan ibu, tetapi juga perkembangan janin.

Pemeriksaan secara berkala dapat membantu ibu hamil mengetahui masalah yang mungkin menimpa bayi dalam kandungan, salah satunya adalah bibir sumbing.

Sebilangan besar ibu bapa mengetahui keadaan bibir sumbing selepas bayi dilahirkan. Walau bagaimanapun, kemajuan dalam perkembangan teknologi kini membantu ibu bapa dan doktor untuk mengesan bibir sumbing pada janin lebih awal.

Ujian kesihatan yang dapat membantu mengesan bibir sumbing semasa kehamilan adalah ujian pencitraan dalam bentuk ultrasound (ultrasound) 3 atau 4 dimensi.

Ujian pencitraan ini dapat dilakukan ketika kehamilan memasuki usia 6 bulan.

Malangnya, ujian ini hanya dapat mengesan bayi dengan bibir sumbing, dan bukan celah-celah langit-langit.

Celah langit-langit adalah kelainan lelangit. Keabnormalan kongenital ini sering terjadi bersamaan dengan bibir sumbing.

Mengapa ia berbeza? Celah-celah langit lebih sukar dikesan kerana pertumbuhannya terjadi di bahagian dalam badan, sehingga sukar dilihat. Berbeza dengan bibir sumbing yang muncul dari bahagian luar badan.

Bagaimana jika hasil ultrasound bayi menunjukkan bibir sumbing?

Bibir sumbing boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk bayi di rahim anda.

Setelah mengesan bibir sumbing pada janin, dan ternyata doktor menyatakan bahawa bayi anda mempunyai keadaan ini, apa yang harus anda lakukan?

Dalam perbincangan media pada hari Isnin (14/5), Letnan Kolonel tsk. dr. Denny Irwansyah, SpBP-RE, pakar dalam pembedahan plastik dan rekonstruktif, menyatakan, "Dalam situasi ini, tidak ada tindakan perubatan yang dapat diambil."

Sukar untuk menghadapi kenyataan bahawa bayi mesti dilahirkan dengan celah di rongga mulutnya. Namun, jangan berkecil hati.

Jangan biarkan kesedihan memakan hati dan hati anda, terutamanya ibu.

Rasa sedih untuk masa yang lama, bukan sahaja membahayakan keadaan kesihatan ibu. Namun, ia juga boleh memperburuk kesihatan dan perkembangan janin. Walaupun sukar, anda dan keluarga mesti dapat menghadapinya.

“Cara terbaik adalah menjaga kesihatan secara keseluruhan. Kedua-dua wanita hamil itu sendiri dan janin, "tambah dr. Denny Irwansyah.

Perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh ibu bapa

Apabila anda mengetahui keadaan janin setelah mengesan bibir sumbing, mungkin anda tidak dapat berbuat banyak untuk mengubah keadaan.

Walau bagaimanapun, pengambilan nutrien dan menjaga kesihatan ibu hamil adalah kunci utama yang perlu dijaga untuk penjagaan bibir sumbing pada janin.

Ibu bapa juga harus mula mempersiapkan segala perawatan yang diperlukan oleh anak mereka kelak, setelah dia dilahirkan.

Bibir sumbing bukanlah keadaan kekal yang tidak dapat diperbaiki. Keadaan ini masih mungkin diperbaiki dengan pelbagai langkah perubatan, seperti: labioplasti (penyatuan bibir sumbing dan lelangit sumbing).

Dalam keadaan tertentu, bayi mungkin memerlukan prosedur perubatan lebih lanjut, seperti cangkok tulang, rhinoplasty (pembaikan tulang hidung), pembedahan pembaikan rahang, dan pembedahan saluran telinga.

Namun, ini membuktikan bahawa bayi di rahim anda masih boleh tumbuh dengan sihat.

Untuk membuat rancangan rawatan bibir sumbing pada kanak-kanak, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan membantu dengan sebarang rawatan yang diperlukan dan masa yang tepat untuk menindaklanjuti.