Pemakanan

Makan Sayur yang Sama Setiap Hari, Sihat atau Tidak?

Anda mungkin makan sayur yang sama setiap hari, baik kerana tuntutan sejarah perubatan atau kerana hobi. Namun, adakah tabiat ini baik untuk kesihatan keseluruhan anda? Atau adakah bahaya yang bersembunyi? Lihat ulasan penuh di bawah.

Apakah faedah sayur-sayuran untuk kesihatan?

Makan sayur memberikan faedah kesihatan. Orang yang makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan cenderung mempunyai risiko berkurang untuk menghidap beberapa penyakit kronik. Sayuran mengandungi nutrien penting untuk kesihatan dan pemeliharaan badan anda.

Dikutip dari Harvard School of Public Health, memakan makanan yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, mencegah beberapa jenis barah, menurunkan risiko masalah mata dan penglihatan, dan memberi kesan positif pada gula darah .

Berikut adalah senarai nutrien dalam sayur-sayuran dan faedahnya untuk tubuh:

  • Sebilangan besar sayur-sayuran secara semula jadi rendah lemak dan kalori. Tidak ada yang mengandungi kolesterol.
  • Sayur-sayuran juga mengandungi pelbagai nutrien, termasuk kalium, serat, folat, vitamin A, dan vitamin C.
  • Makan sayur-sayuran kaya kalium dapat mengekalkan tekanan darah yang sihat. Sumber kalium dalam sayur-sayuran termasuk ubi jalar, kentang putih, kacang, tomato, kacang soya, bayam, dan kacang ginjal.
  • Serat makanan dari sayur-sayuran membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Serat adalah nutrien penting untuk fungsi usus.
  • Folat (asid folik) membantu tubuh membentuk sel darah merah.
  • Vitamin A mengekalkan mata dan kulit yang sihat dan membantu melindungi tubuh daripada jangkitan.
  • Vitamin C membantu menyembuhkan luka dan luka serta mengekalkan gigi dan gusi yang sihat. Vitamin ini juga membantu penyerapan zat besi.

Adakah sihat untuk makan sayur-sayuran yang sama setiap hari?

Sumber: Rasa

Makan sayur setiap hari adalah disyorkan untuk kesihatan anda. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa makan sayur-sayuran yang sama setiap hari tidak baik untuk kesihatan anda.

Beberapa sumber, termasuk Pejabat Pencegahan Penyakit dan Promosi Kesihatan, mengesyorkan makan pelbagai sayur setiap hari. Ini untuk memenuhi keperluan pemakanan anda setiap hari kerana tidak ada satu pun jenis sayur yang dapat memenuhi keperluan pemakanan anda sekaligus.

Makan sayur-sayuran dengan pelbagai jenis dan warna untuk memberi campuran nutrien yang diperlukan oleh badan anda. Ini bukan sahaja memastikan kepelbagaian bahan kimia berasaskan tumbuhan, tetapi juga menghasilkan makanan yang menarik.

Secara umum, Healthline merangkumi kekurangan makan makanan yang sama setiap hari. Inilah ulasan penuh.

Bosan

Tidak perlu dikatakan bahawa makan makanan, termasuk makan sayur-sayuran, berulang kali menyebabkan kebosanan. Sekiranya anda mempunyai ini, anda mungkin berfikir untuk beralih ke makanan lain yang lebih menggoda, seperti makanan ringan.

Kekurangan zat makanan

Tubuh anda memerlukan pelbagai buah, sayur, protein, dan biji-bijian untuk memastikan anda mendapat nutrien dan vitamin yang anda perlukan.

Bergantung pada apa yang anda makan, anda boleh kekurangan zat makanan dengan mengehadkan diri anda pada beberapa makanan atau beberapa hidangan.

Berat badan berhenti

Menambah makanan sihat yang baru boleh menjadi cara yang baik untuk menjadikan makanan vegetarian lebih menarik. Ingat bahawa kunci diet adalah makanan sihat

Kehilangan faedah kesihatan

Makan sayur-sayuran berwarna-warni pasti baik untuk anda. Melekat dengan makanan yang sama setiap hari dapat meninggalkan banyak makanan yang mengandungi manfaat kesihatan yang penting.