Kecergasan

3 Bahaya Latihan Berlebihan Yang Boleh Mengancam nyawa

Latihan dikenali sebagai salah satu bahagian menjalani gaya hidup sihat, termasuk menurunkan berat badan dan menghindari pelbagai risiko penyakit. Malangnya, sebilangan orang sebenarnya bersenam secara berlebihan dan cuai. Ini sebenarnya boleh membahayakan kesihatan anda.

Apakah bahaya latihan berlebihan untuk keadaan badan? Apakah tanda-tanda jika anda mengalami keadaan ini? Lihat ulasan penuh di bawah.

Kenali bahaya latihan berlebihan untuk badan anda

Kesan senaman berlebihan dalam jangka pendek boleh menyebabkan keluhan, seperti keletihan, sakit otot, atau sakit belakang. Keadaan ini umumnya dapat diatasi dengan mudah dengan berehat sebelum memulakan aktiviti sukan lagi.

Namun, beberapa kesan negatif dari latihan berlebihan yang perlu anda perhatikan kerana boleh membawa maut dan mengancam nyawa adalah seperti berikut.

1. Kerosakan jantung

Latihan intensiti tinggi setiap hari berbahaya bagi tubuh kerana meningkatkan risiko kardiotoksisitas. Kardiotoksisiti adalah keadaan di mana terdapat kerosakan pada otot jantung kerana pembebasan bahan kimia yang menyebabkan jantung anda tidak lagi dapat mengepam darah ke seluruh badan.

Selain itu, kesan senaman yang berlebihan juga menyebabkan gangguan aritmia atau irama jantung. Menggunakan tenaga dalam jumlah besar dapat memicu tubuh menghasilkan hormon adrenalin dan kortisol, yang meningkatkan tekanan darah dan membuat jantung berdegup lebih cepat.

Jurnal Jantung Eropah pada tahun 2020 menasihatkan orang yang mempunyai sejarah keluarga mengenai gangguan irama jantung agar tidak melakukan aktiviti fizikal yang membakar lemak secara berlebihan. Ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan jantung.

2. Penyakit buah pinggang

Berolahraga berlebihan juga boleh menjadi penyebab penyakit buah pinggang yang dikenali sebagai rhabdomyolysis. Keadaan ini berlaku ketika otot rosak dan melepaskan pigmen myoglobin dari otot ke dalam aliran darah.

Rhabdomyolysis boleh menyebabkan masalah, seperti kelemahan, sakit otot, dan air kencing berwarna coklat gelap. Dalam kes yang teruk, keadaan ini juga berisiko menyebabkan kegagalan buah pinggang kerana struktur penapisan ginjal disekat oleh bahan dari kerosakan otot.

Oleh itu, sentiasa perhatikan intensiti dan kekerapan latihan yang anda lakukan. Kajian 2018 menunjukkan bahawa sesi latihan HIIT tunggal ( latihan selang intensiti tinggi ) sendiri boleh menyebabkan simptom awal yang berkaitan dengan kecederaan tubular otot dan buah pinggang.

3. Ketagihan sukan

Segala-galanya yang berlebihan tentu saja tidak baik untuk tubuh, serta bersenam. Tingkah laku senaman yang berlebihan biasanya tidak disedari oleh anda dan boleh bermula dari rasa tidak puas hati dengan proses atau hasil akhirnya.

Ketidakpuasan ini kemudian membuat anda meningkatkan jangka masa, kekerapan, dan intensiti latihan yang secara beransur-ansur sukar dikendalikan. Ketagihan sukan ini mungkin muncul sebagai gejala gangguan mental tertentu, seperti OCD (gangguan obsesif kompulsif).

Latihan kompulsif terutama dilakukan oleh seseorang yang mempunyai sejarah gangguan makan ( gangguan makan ) yang boleh disebabkan oleh harga diri yang rendah atau kesempurnaan dalam keadaan tertentu.

Tanda-tanda bahawa anda terlalu banyak bersenam

Anda perlu memperhatikan tanda-tanda jika badan melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan. Dipetik dari Ace Fitness, beberapa tanda ini merangkumi yang berikut.

  • Peningkatan prestasi dan prestasi senaman, walaupun anda mengalami peningkatan intensiti dan kelantangan latihan.
  • Buat latihan yang nampaknya sukar untuk anda lakukan. Ini dapat menunjukkan gejala peningkatan degupan jantung yang tidak normal semasa bersenam.
  • Keletihan berlebihan, walaupun setelah sekian lama tidak bersenam.
  • Kesakitan otot atau sendi yang berterusan berlaku kerana penggunaan yang berlebihan semasa bersenam.
  • Ketidakseimbangan metabolisme badan yang boleh menyebabkan tubuh kekurangan nutrien yang boleh mencetuskan komplikasi penyakit lain.
  • Perubahan mood, kerengsaan, dan kesukaran fokus kerana kesan senaman yang berlebihan dapat mempengaruhi hormon stres, termasuk kortisol dan epinefrin.
  • Mengalami gangguan tidur, seperti insomnia.
  • Selera makan berkurang.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda ini, lebih baik berhenti bersenam dan berehat sebentar. Pastikan anda merasakan keadaan badan anda mulai bertambah baik, sebelum memulakan aktiviti anda lagi dengan senaman intensiti cahaya.

Namun, jika keadaannya tidak menunjukkan pemulihan atau bertambah buruk setelah berehat, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Petua untuk bersenam dengan selamat dan tidak cuai

Jangan biarkan risiko bersenam berlebihan membuat anda tidak melakukan aktiviti sihat ini. Bersemangatlah semasa bersenam agar anda tidak merasa terbeban. Perhatikan juga intensiti latihan agar tidak melebihi had kemampuan badan anda.

Sebelum bersenam, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu. Terdapat beberapa orang dengan keadaan perubatan tertentu yang perlu memperhatikan aktiviti sukan mereka, seperti berikut.

  • Orang dengan stenosis aorta, kegagalan jantung simptomatik, aneurisma, dan dyspnea tidak boleh melakukan senaman sama sekali kerana mereka meningkatkan risiko kecederaan dan kematian.
  • Orang tua, pesakit barah, dan orang-orang dengan penyakit kronik tertentu masih boleh berolahraga selama berada di bawah pengawasan doktor, pegawai perubatan, atau orang lain jurulatih peribadi .

Anda tidak boleh menjalani kehidupan yang sihat jika hanya bergantung pada senaman sahaja. Anda juga harus memperhatikan pengambilan makanan sihat dan pemakanan seimbang. Dr. Steven Blair, penyelidik senaman dari University of South Carolina, mengatakan bahawa tidak mudah membakar kalori yang anda dapat dari makanan yang anda makan.

Selain memperhatikan apa yang anda makan dan minum, jauhi gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, minum alkohol, dan kurang rehat.