Kesihatan Seksual

Waspadalah terhadap 5 Bahaya Seks di Bilik Mandi •

Bagi pasangan yang bosan bercinta di tempat tidur, suasana baru dapat sangat membantu. Anda dan pasangan anda mungkin ingin mencuba seks di bilik mandi, kolam renang, Jakuzi, atau di tempat terbuka seperti di laut, tasik, atau sungai. Bercinta sambil bermain di air memang menggoda. Namun, seks di bilik mandi atau kolam renang sebenarnya boleh menimbulkan bahaya tertentu bagi anda dan pasangan. Disusun dari pelbagai sumber, berikut adalah lima risiko seks di bilik mandi atau kolam renang yang harus dipertimbangkan.

1. Seks lebih menyakitkan

Anda dan pasangan anda mungkin berfikir bahawa seks di dalam air sebenarnya dapat membuat penembusan lebih menyeronokkan dan lebih mudah. Sebenarnya, air dapat menghilangkan pelincir semula jadi yang dihasilkan oleh faraj. Cecair vagina yang bertindak sebagai pelincir juga menjadi lebih sukar untuk dihasilkan. Akibatnya, bahagian dalam faraj menjadi kering. Tidak seperti pelincir vagina semula jadi yang licin, air lebih kasar. Oleh itu, geseran yang berlaku semasa penembusan boleh menjadi lebih menyakitkan bagi zakar dan faraj.

BACA JUGA: 5 Punca Kesakitan Semasa Hubungan Seks

Untuk mengelakkan kecederaan atau kerengsaan kerana faraj terlalu kering, anda tidak boleh menembus terlalu cepat atau keras. Anda boleh menggunakan bantuan pelincir seks berasaskan gel agar kawasan faraj tidak terlalu kasar. Pilih juga pelincir dengan kualiti kalis air ( kalis air ).

2. Kondom menjadi kurang berkesan

Berhati-hati jika anda dan pasangan anda melambatkan kehamilan. Seks di bilik mandi atau kolam berisiko menjadikan kondom kurang berkesan. Terdapat beberapa sebab kondom kurang berkesan dalam air. Yang pertama, kondom lebih mudah jatuh atau tergelincir di dalam air. Sekiranya anda tidak menyedarinya, anda mungkin mengalami ejakulasi di dalam atau di dekat faraj walaupun kondom telah dikeluarkan.

JUGA BACA: Mengapa Ejakulasi Luaran Masih Menyebabkan Kehamilan

Di samping itu, pakar urologi Amerika, dr. Karen Elizabeth Boyle menjelaskan bahawa seks di kolam renang, kolam hangat, atau tasik yang telah dicemari bahan kimia berisiko merosakkan kondom. Ini kerana air sudah mengandungi bahan tambahan seperti klorin yang dapat menjadikan kondom lateks lebih mudah terkoyak.

Faktor lain yang menjadikan kondom tidak berkesan ialah kondom boleh terkoyak kerana geseran dengan vagina yang terlalu kering. Bahagian luar faraj mungkin terasa basah dengan air, tetapi bahagian dalam faraj masih kekurangan pelinciran. Akibatnya, semasa penembusan, kondom mungkin terkoyak tanpa anda sedari.

BACA JUGA: 8 Kesalahan Anda Tanpa Disedari Boleh Merosakkan Kondom

3. Risiko penularan penyakit kelamin lebih tinggi

Sebelumnya disebutkan bahaya kecederaan atau kerengsaan kerana kekeringan faraj dan kondom menjadi lebih mudah rosak. Luka terbuka pada alat kelamin dapat meningkatkan risiko penularan penyakit kelamin seperti klamidia, herpes, ke HIV. Air tidak akan mencuci atau membersihkan kawasan zakar dan vagina bakteria atau virus yang menyebabkan penyakit kelamin. Jadi, selalu gunakan kondom di mana sahaja anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks. Terutama jika anda dan pasangan anda belum diuji dan dinyatakan bersih dari penyakit kelamin.

4. Jangkitan bakteria

Air tidak selalu bersih hanya kerana warnanya masih jernih atau tidak mempunyai bau yang kuat. Jadi, seks di bilik mandi atau kolam renang sebenarnya dapat meningkatkan risiko jangkitan bakteria pada zakar dan vagina. Sebabnya, bilik mandi dan kolam, terutama kolam yang digunakan di tempat awam adalah sarang pelbagai bakteria dan kuman. Jadi, seks di bilik mandi tidak semestinya bersih untuk organ intim anda.

BACA JUGA: 5 Tabiat Tidak Sihat yang Sering Anda Lakukan di Bilik Mandi

Selain itu, tahap pH air di bilik mandi dan kolam dapat mengganggu keseimbangan pH di kawasan kemaluan anda. Tahap pH yang tidak seimbang berisiko mencetuskan pertumbuhan bakteria jahat, terutama pada vagina. Perlu diingat bahawa secara umum, tahap pH air kolam renang lebih tinggi daripada pH normal vagina.

5. Kecederaan akibat jatuh atau tergelincir

Bahaya yang tidak kurang pentingnya apabila anda dan pasangan melakukan hubungan seks di bilik mandi atau kolam renang adalah risiko kecederaan. Lantai bilik mandi, asas tab mandi, dan bahagian bawah kolam yang dipanaskan yang licin harus diperhatikan. Selain itu, pinggir kolam juga kadang-kadang terlalu licin untuk dijadikan alas ketika bercinta.

Semasa bercinta di bilik mandi, cari cengkaman yang kuat dan tapak yang tidak licin yang akan menghalang anda daripada tergelincir. Begitu juga dengan bercinta di kolam renang, tab mandi panas, atau tab mandi . Cari pegangan tegas yang tidak terlalu licin. Cuba juga menjaga keseimbangan badan dan pasangan anda.

BACA JUGA: 4 Posisi Seks Paling Berbahaya untuk Zakar