Kesihatan mental

Mengapa anda menjadi ketakutan ketika anda muncul di khalayak ramai?

Baru-baru ini, orang Indonesia terkejut dengan saat finalis Puteri Indonesia dari Sumatera Barat, Kalista Iskandar, tidak berhasil membacakan Pancasila. Banyak orang menyesali kesalahan itu, tetapi tidak sedikit yang membelanya dan menyangka dia mengalami ketakutan di pentas. Apakah tahap ketakutan?

Fenomena ketakutan pentas yang membuat anda 'lupa ingatan' seketika

Ketika para finalis Miss Indonesia lupa membaca Pancasila, tentu saja, mereka mendapat banyak kritikan dari masyarakat. Mereka menganggap bahawa ketakutan panggung yang dialami oleh para finalis pada acara berprestij itu menunjukkan bahawa dia bukan nasionalis.

Sebenarnya, tahukah anda bahawa ketika seseorang gugup dan cuba bercakap di atas pentas, tidak jarang dia kehilangan kata-kata yang mungkin dia hafal oleh hati.

Sebenarnya, apakah tahap menakutkan untuk membuat seseorang 'lupa ingatannya' sebentar?

Menurut kamus American Psychological Association, ketakutan tahap adalah perasaan cemas dan takut akan pencapaian yang akan diperoleh seseorang ketika membuat persembahan. Mereka bimbang apakah yang ditunjukkan sesuai dengan harapan atau tidak, seperti bercakap, bermain alat muzik, hingga makan di khalayak ramai.

Sekiranya rasa takut yang berkaitan dengan kegelisahan terhadap prestasi difokuskan pada kritikan dari orang lain, merasa malu dan terhina, perasaan ini dapat dikategorikan sebagai fobia sosial.

Sebilangan besar orang sering merasa cemas dan gementar ketika bersiap untuk bercakap atau muncul di hadapan khalayak ramai. Sebenarnya, tidak sedikit dari mereka yang takut dan panik ketika mereka menjadi pusat perhatian.

Contoh lain ialah penyanyi terkenal di kelas Adele yang menderita panik ini. Pada masa dia mengadakan konsert di Amsterdam, Adele mengakui dia sangat takut dan akhirnya keluar dari pintu keluar kecemasan. Sebenarnya, di bandar lain dia muntah, tetapi dapat mengatasi rasa takut itu.

Oleh itu, rasa takut dan panik ketika muncul di khalayak ramai boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Sama ada kanak-kanak kecil hingga orang dewasa yang mungkin mempunyai waktu penerbangan, penampilannya agak kerap.

Akibatnya, tidak sedikit pelakon yang menutup ketakutan mereka daripada pasangan, rakan karib, dan keluarga mereka kerana malu dan takut dianggap tidak profesional.

Gejala ketakutan tahap

Gejala yang menandakan ketakutan tahap sedikit berbeza dengan fobia lain. Secara amnya, fobia jarang menghalang kemampuan seseorang untuk bekerja.

Namun, apabila rasa panik ini muncul sebelum penampilan atau audisi, ia sebenarnya boleh menyebabkan tanda-tanda berikut. Namun, setiap orang mempunyai reaksi yang unik dan berbeza.

 • Denyutan jantung, nadi dan pernafasan bertambah cepat
 • Mulut dan tekak kering
 • Tangan, lutut, bibir dan suara yang menggeletar
 • Tangan berpeluh sejuk
 • Rasa mual dan tidak selesa di perut
 • Penglihatan berubah

Beberapa gejala di atas sering muncul beberapa minggu atau bulan sebelum pertunjukan berlangsung. Sekiranya anda sering mengalami ketakutan tahap, apabila tarikh persembahan anda semakin hampir, gejala anda hanya akan bertambah buruk.

Sama ada mengalami cirit-birit, muntah, cepat marah, perubahan mood dengan cepat, hingga gegaran dan jantung berdebar. Walau bagaimanapun, gejala yang dialami sering hilang ketika pertunjukan bermula dan ini sering berlaku untuk penyanyi atau pemain.

Ini kerana kebanyakan pelakon mengalami euforia, seperti lonjakan adrenalin dan melegakan simptom ketakutan ketika melakukan persembahan.

Namun, tidak sedikit dari mereka yang mengakui bahawa gejala mereka lebih parah dan tidak ingat apa yang ingin mereka katakan ketika mereka berada di atas pentas.

Punca ketakutan pentas

Sama seperti ketakutan di depan umum, ketakutan di pentas disebabkan oleh tekanan dan kegelisahan kerana tidak dapat memenuhi harapan orang.

Oleh itu, anda perlu menangani ketakutan dan panik tersebut dengan menerima diri anda sebagaimana adanya dan tidak membuktikan diri anda kepada orang lain.

Perkara yang perlu diingat mengenai kegelisahan ketika tampil di khalayak ramai adalah bahawa tidak ada yang sempurna dan tidak ada yang mengharapkannya. Maka tidak menjadi masalah ketika anda membuat kesilapan.

Bagaimana mengatasi kegelisahan di atas pentas?

Ramai orang berpendapat bahawa ketakutan pentas mereka akan mempengaruhi prestasi mereka. Akibatnya, tidak sedikit dari mereka memilih untuk menggunakan ubat dan alkohol tertentu sehingga gejala mereka hilang dan mereka dapat berjalan lancar.

Sebenarnya, ia sebenarnya boleh menyebabkan ketergantungan alkohol dan dadah, menyebabkan masalah baru.

Sebenarnya, ada beberapa langkah yang cukup mudah dan berkesan untuk mengatasi kegelisahan ini, seperti:

 • sentiasa mempersiapkan diri dengan latihan
 • hadkan pengambilan kafein dan gula dan gantikannya dengan makanan sihat
 • jangan terlalu fokus pada perkara yang salah, tetapi pada kejayaan anda
 • elakkan keraguan diri
 • amalkan teknik pernafasan yang menenangkan diri
 • berjalan-jalan sebentar, bersiap sedia, atau melakukan apa sahaja untuk menghilangkan kegelisahan
 • Jadilah semula jadi dan jadilah diri anda
 • bersenam secara teratur, makan makanan sihat, dan menjalani gaya hidup sihat
 • membuat hubungan mata dengan penonton untuk mengurangkan ketegangan

Ketika anda berada di atas pentas dan panik menjadi sangat teruk sehingga anda lupa sebentar, ada beberapa muslihat yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • fokus pada wajah penonton yang kelihatan mesra
 • ketawa apabila keadaan sesuai untuk menolong anda lebih santai
 • berusaha menunjukkan yang terbaik

Sekiranya ketakutan tahap berterusan walaupun mencuba beberapa kaedah di atas, bincangkan perkara itu dengan kaunselor anda. Sekurang-kurangnya dengan cara itu anda akan mendapat rawatan yang tepat dan mungkin mengetahui punca keadaan ini.