Kehamilan

Mengenal ICSI, Program IVF untuk Lelaki Infertil •

Apabila pasangan mengalami kesukaran untuk mempunyai anak, sering dianggap bahawa isteri tidak mampu atau tidak subur. Tetapi tidak jarang juga, suami atau lelaki yang mempunyai masalah kesuburan dan menyukarkan untuk memiliki anak. Walau bagaimanapun, pada masa ini terdapat banyak penyelesaian yang ditawarkan oleh kemajuan dalam bidang perubatan untuk mempunyai anak dengan lebih mudah dan untuk membantu pasangan yang mempunyai masalah pembiakan yang menyukarkan untuk memiliki anak. Salah satu penyelesaian yang dapat menolong lelaki yang mempunyai masalah dengan kesuburan mereka tetapi ingin mempunyai anak adalah dengan menggunakan kaedah tersebut Suntikan Sperma Intra Cystoplasmik (ICSI).

Mungkin anda sering mendengar program IVF? Program IVF yang sering dan paling banyak dijalankan hari ini adalah kaedah In Vitro Fertilization (IVF) atau yang sering disebut program IVF konvensional. Tetapi seiring dengan perkembangan teknologi, ICSI muncul untuk memudahkan pasangan mempunyai anak. Lalu apa perbezaan antara IVF dan ICSI? Adakah kedua-dua perkara ini mempunyai tahap yang berbeza? Bagaimana perbandingan kejayaan kedua kaedah tersebut?

BACA JUGA: Ingin Hamil Cepat? Lakukan 8 Cara Ini

Perbezaan antara IVF dan ICSI IVF

Tujuan utama kaedah IVF dan ICSI adalah sama, iaitu membantu pasangan suami isteri yang mengalami masalah kesuburan untuk mempunyai anak. Kedua-dua kaedah ini dirancang sama untuk melakukan persenyawaan di luar badan ibu. Namun, apabila calon janin dianggap siap, ia akan dimasukkan ke dalam rahim sehingga dapat tumbuh dan berkembang secara normal. Perbezaan terbesar antara IVF dan ICSI adalah bagaimana proses menyatukan sperma dan telur menyebabkan persenyawaan berlaku.

Dalam IVF, atau biasa disebut metode IVF konvensional, sperma akan tetap berenang dan menembusi dinding telur, mengakibatkan persenyawaan, yang membezakannya dari persenyawaan normal adalah tempat persenyawaan. Tetapi ketika ICSI dilakukan, sperma tidak lagi harus menembusi dinding telur itu sendiri, tetapi dibantu oleh teknologi dan peralatan perubatan sehingga sperma dapat masuk ke dalam telur dengan mudah.

BACA JUGA: Apa Yang Perlu Anda Perhatikan Sekiranya Anda Ingin Hamil Selepas Kanser

Siapa lelaki yang memerlukan ICSI?

ICSI biasanya dilakukan apabila IVF tidak berjaya. Di samping itu, ICSI cenderung lebih khusus untuk pasangan yang lelaki mereka mempunyai masalah kesuburan. Jadi, ICSI boleh digunakan sebagai penyelesaian untuk lelaki yang mempunyai keadaan berikut:

  • Menghasilkan jumlah sperma yang rendah
  • Terdapat masalah dengan sperma, seperti bentuk sperma yang tidak normal dan pergerakan yang lemah.
  • Tidak dapat ejakulasi atau melepaskan sperma

Adakah kesan sampingan ICSI sama dengan IVF?

Jika dibandingkan dengan IVF, ICSI mempunyai peluang lebih besar untuk mewarisi gen penyakit daripada IVF. Ini berlaku kerana dalam kaedah ICSI, sperma tidak diberi kesempatan untuk memasuki dinding ovum dengan kemampuannya sendiri. Dalam keadaan normal, sperma yang dapat masuk dan menembusi dinding telur adalah sperma terbaik antara sperma lain. Oleh itu, jika ICSI dilakukan, maka kita tidak tahu sama ada sperma adalah yang terbaik atau tidak kerana sperma memasuki telur dengan bantuan alat perubatan.

BACA JUGA: Berhati-hati, Pelincir Seks Boleh Membuatnya Sukar Mengandung

Berapakah kadar kejayaan ICSI jika dibandingkan dengan IVF?

Secara amnya, kejayaan persenyawaan ICSI lebih tinggi daripada kaedah IVF atau IVF konvensional. Kira-kira 50-80% telur berjaya disenyawakan oleh sperma jika menggunakan kaedah ICSI. Tetapi untuk kejayaan kehamilan sehingga janin dilahirkan, itu bergantung pada keadaan ibu dan berikut adalah anggaran:

  • Ibu yang berumur 18-34 tahun, kejayaan boleh mencapai 44%
  • Ibu berusia 35-37 tahun, kejayaan mencapai 39%
  • Ibu berusia 40-42 tahun, maka kejayaannya mencapai 21%
  • Ibu berusia 43-44 tahun, kejayaan hanya mencapai 11%
  • Sementara itu, ibu yang berumur lebih dari 45 tahun hanya berjaya 2%.

Dapat disimpulkan bahawa program IVF, IVF atau ICSI sangat bergantung pada usia ibu yang akan hamil. Semakin tua ibu mengandung, semakin besar kemungkinan dia mengalami pelbagai masalah semasa mengandung dan semasa proses kelahiran. Melakukan ICSI lebih mahal daripada melakukan IVF, oleh itu, jika anda ingin menjalani rawatan IVF, lebih baik membincangkannya dengan pakar terlebih dahulu.