Kesihatan Seksual

4 Langkah Menjemput Pasangan Anda untuk melakukan Seks oral yang selamat

Setiap pasangan semestinya mengamalkan seks oral yang selamat. Ini supaya penyakit kelamin tidak menyerang dan menghalang kehidupan seksual anda. Oleh itu, bagaimana anda membuat pasangan anda melakukan seks oral yang selamat tanpa membuatnya tidak selesa? Lihat petua di sini.

Cara mengajak dan melakukan seks oral yang selamat dengan pasangan

British Association for Sexual Health and HIV (BASHH) mengatakan bahawa kadar penyebaran penyakit kelamin seperti herpes genital, klamidia dan gonore menyebar dengan cepat melalui seks oral yang tidak selamat.

Dr. Peter Greenhouse, perunding kesihatan seksual untuk NHS di UK juga mengatakan bahawa penyebaran gonore meningkat dengan cepat kerana penyakit ini tahan terhadap ubat-ubatan.

Ubat biasa kini tidak lagi berkesan dalam membasmi bakteria gonorea. Bakteria ini akan kekal di kerongkong dan mulut kerana banyak pasangan tidak mengamalkan seks oral yang selamat.

Sebenarnya, bukan hanya herpes genital, gonorea, dan sifilis yang mudah disebarkan melalui seks oral.

Penyakit kelamin lain seperti HIV, hepatitis A, hepatitis B dan hepatitis C, ketuat genital, dan kutu kemaluan juga dapat menular melalui seks oral.

Bagaimana anda membuat pasangan anda melakukan seks oral yang selamat?

Seks oral yang selamat dapat dimulakan dengan perbincangan dan undangan yang tepat dengan pasangan.

Adalah baik untuk mengundang dan mencegah penyakit kelamin melalui seks oral dilakukan ketika anda dan pasangan anda sudah mula lebih intim.

1. Cuba mulakan dengan soalan

Sebelum memulakan sesi panas anda, pastikan anda berdua jujur ​​dan terbuka mengenai sejarah seksual antara satu sama lain. Tanya perkara penting seperti, "Pernahkah anda melakukan hubungan seks sebelum ini?".

Soalan seperti itu boleh menjadi permulaan perbualan yang membawa anda kepada pertanyaan serius seperti, “Adakah anda pernah mendapat suntikan HPV atau pernah diuji untuk HIV?”.

Sekiranya pasangan anda kelihatan tersinggung atau malu untuk menjawab, tidak perlu marah.

Jelaskan dengan perlahan bahawa penting untuk mengetahui bahawa anda berdua dapat menikmati seks oral panas tanpa perlu risau tentang risiko penyakit.

Sebilangan orang mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyai gejala penyakit kelamin.

Kerana gejala penyakit kelamin sering diabaikan dan virus boleh tinggal di dalam badan anda selama bertahun-tahun tanpa gejala yang teruk.

2. Jemput pasangan anda untuk menguji penyakit kelamin bersama

Seks oral terasa selesa apabila dilakukan dengan pasangan yang bebas daripada penyakit kelamin. Untuk mendapatkan rasa aman, anda dan pasangan anda berdua boleh melakukan ujian penyakit kelamin.

Dengan cara itu, anda dan pasangan dapat memperoleh maklumat yang jelas mengenai keadaan tubuh masing-masing melalui keputusan ujian.

Sekiranya pasangan anda tidak mahu melakukan ujian penyakit kelamin, sila gunakan peralatan keselamatan yang selamat untuk mencegah penularan penyakit kelamin.

3. Cegah bersama

Sekiranya anda dan pasangan anda dinyatakan bersih dari virus atau bakteria yang menyebabkan penyakit kelamin, mulakan perbincangan mengenai cara mencegahnya.

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan, seperti menyuntik HPV (papillomavirus manusia) dan gunakan kondom untuk seks oral yang selamat.

Penggunaan kondom atau pelindung mulut lateks empangan pergigian ) sangat digalakkan semasa melakukan seks oral.

Walaupun seks oral mempunyai risiko HIV yang sangat sedikit, anda masih boleh mendapatkannya jika orang yang melakukan seks oral mengalami penyakit kelamin atau luka di bahagian kemaluan mereka.

Virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit kelamin juga dapat diperoleh jika hubungan seks dilakukan dengan luka di mulut atau gusi berdarah.

4. Jangan saling menyalahkan

Sekiranya kemudian anda atau pasangan anda terkena penyakit, lebih baik tidak saling menyalahkan. Sebabnya, kebanyakan orang tidak mengetahui bahawa dia dijangkiti atau menyebarkan penyakit itu kepada orang lain.

Anda harus fokus pada rawatan, ubat-ubatan, dan gaya hidup yang dapat mengatasi penyakit kelamin.